back to top

Bosiljak – Ova moćna biljka nam je s razlogom na dohvat ruke, a mi je ne primećujemo

Članak preuzet sa Ljepota.Ba orginal možete pronaći na linku: Bosiljak – Ova moćna biljka nam je s razlogom na dohvat ruke, a mi je ne primećujemo

Zašto je bosiljak toliko moćan?

Bosiljak (Ocimum basilicum) je aromatična biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već hiljadama godina zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Iako je najpoznatiji po svom bogatom ukusu i mirisu, bosiljak je i pravi prirodni lijek koji ima moć da poboljša zdravlje na mnogim poljima. Njegovi antioksidansi, vitamine (posebno vitamin C) i minerali poput magnezijuma, kalcijuma i gvožđa čine ga snažnim saveznikom za jačanje organizma.

Uključivanjem bosiljka u ishranu možete uživati u mnogim koristima za zdravlje:

1. Jačanje imuniteta i prevencija infekcija

Bosiljak je bogat vitaminom C, koji je ključan za zdravlje imuniteta. Ovaj vitamin stimulira proizvodnju belih krvnih zrnaca koja štite organizam od virusa i bakterija. Osim toga, bosiljak sadrži eterična ulja sa antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, čineći ga efikasnim u borbi protiv infekcija i smanjenju upala.

2. Ublažavanje simptoma stresa i anksioznosti

Poznato je da bosiljak ima adaptogene osobine, što znači da pomaže organizmu da se nosi sa stresom. Eterična ulja u bosiljku deluju smirujuće, smanjujući nivo hormona stresa (kortizola) u krvi. Konzumiranje bosiljka može doprineti smanjenju anksioznosti, poboljšanju raspoloženja i opuštanju uma.

3. Poboljšanje probave i smanjenje nadutosti

Bosiljak se već dugo koristi u narodnoj medicini za poboljšanje probave. Njegovi sastojci podstiču lučenje probavnih sokova i enzima, što olakšava varenje hrane. Takođe, pomaže u smanjenju nadutosti, gasova i nelagodnosti u stomaku, čineći ga prirodnim lekom za osobe koje pate od probavnih smetnji.

4. Smanjenje upala i bolova u zglobovima

Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, bosiljak može biti koristan u ublažavanju simptoma artritisa i drugih upalnih bolesti zglobova. Redovno konzumiranje bosiljka može smanjiti bolove i ukočenost, kao i poboljšati pokretljivost zglobova. Bosiljak se često koristi u kombinaciji sa drugim prirodnim lekovima za ublažavanje bolova i upala.

5. Detoksikacija organizma i poboljšanje cirkulacije

Bosiljak ima sposobnost da deluje kao prirodni diuretik, što znači da pomaže organizmu da eliminiše višak tečnosti i toksine. Takođe, poboljšava cirkulaciju, što može doprineti boljoj oksigenaciji tela i zdravlju krvnih sudova. Njegova detoksikacija pomaže u čišćenju tela od štetnih supstanci i podržava zdravlje jetre i bubrega.

Kako koristiti bosiljak?

Bosiljak je izuzetno svestran i može se koristiti na razne načine:

  1. Sirov – Dodajte sveže listove bosiljka u salate, sendviče, ili u kombinaciji s drugim povrćem.

  2. U čaju – Pripremite čaj od svežeg ili sušenog bosiljka. Ovaj napitak je odličan za smanjenje stresa i poboljšanje probave.

  3. Kao začin – Bosiljak je ključni sastojak mnogih jela, posebno u italijanskoj kuhinji. Možete ga dodati u sosove, pizzu, tjesteninu ili supu.

  4. Ulje od bosiljka – Možete napraviti domaće ulje od bosiljka, koje možete koristiti za masažu, opuštanje mišića, ili kao dodatak jelima.

Zaključak

Bosiljak je mnogo više od samo aromatičnog začina – to je biljka sa moćnim zdravstvenim svojstvima. Njegova redovna konzumacija može poboljšati imunitet, smanjiti stres, poboljšati probavu i pružiti olakšanje od upala i bolova. Uključite ovu zdravu biljku u svoju svakodnevnu ishranu i uživajte u svim njenim prednostima!

BONUS:

POHANE PALAČINKE..ODLIČNA IDEJA KAO BRZO DO UKUSNOG DORUČKA

POTREBNI SASTOJCI:

Za nadjev prikupite sljedeće sastojke: 1/2 kg šunke za pizzu, 30 dag gauda sira i 1 čašu plavog kiselog vrhnja. Osim toga, pripremite 3 jaja za proces pohanja.
sol
Na svakih 15 dag glatkog brašna savjetuje se oko 20-30 dag krušnih mrvica.

Kakav je proces izrade pohanih palačinki?

Za pripremu tijesta za palačinke svakako možete koristiti svoj omiljeni recept. Moja tipična mješavina uključuje jaja, mlijeko, mineralnu vodu, sol, šećer i brašno po potrebi. Nakon što su palačinke pečene i ohlađene, u sredinu stavite šnitu šunke.

Zatim na vrh nanesite žličicu kiselog vrhnja i stavite deblju krišku sira. Primijetila sam da korištenje kriške sira iste širine kao palačinka pojednostavljuje proces motanja, dok deblja kriška povećava sočnost. Kad ga prerežete, sir se čisto odvaja bez da preoptereti palačinku. (Ako je kriška sira pretanka, topi se i postaje neprimjetna, što dovodi do suhe palačinke.)

Kako bi nadjev ostao siguran tijekom pečenja i izbjegli korištenje čačkalica, počinjemo zavrtanjem krajeva sa strane prije nego što ga smotamo.

Za opciju brzog obroka, samo zamrznite palačinke i izvadite ih kad god je potrebno. Palačinke posložite na lim za pečenje posipan krušnim mrvicama, zatim ih prekrijte plastičnom folijom i spremite u zamrzivač.

Nakon što prođe nekoliko sati, smrznute palačinke stavite u vrećicu i vratite u zamrzivač. Ova metoda omogućuje jednostavan pristup kad god poželite, a istovremeno štedi prostor.

Za besprijekorno zlatnosmeđu vanjštinu bez pretjeranog tamnjenja, slatke poslastice nježno pržite u vrućem ulju. Pečenje bi trebalo biti kratko, tek toliko da se gnjecavi sir otopi iznutra i da se na palačinkama dobije divan hrskav pohani premaz.

Spajajte ove divne grickalice sa salatom, tartar umakom, kečapom ili majonezom za ugodan doživljaj objedovanja.

Objava Bosiljak – Ova moćna biljka nam je s razlogom na dohvat ruke, a mi je ne primećujemo pojavila se prvi puta na Ljepota.Ba.

ljepota.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima