back to top

Časopis biljka mjeseca: Zamija – biljka koja će vam opstati dok ste na odmoru

Zamija – biljka koja nikada ne umire

Uvijek govorimo o biljkama koje su manje ili više zahtjevne, ali danas ćemo se fokusirati na onu koju stvarno nitko ne može ubiti. Ova biljka doslovno zahtijeva samo da je pustite na miru i da je s vremena na vrijeme sjetite, dovoljno je jednom mjesečno. Njezino veličanstvo Zamiokulas ili kod nas poznata kao Zamija.

Zamija – kraljica interijera

Zamija je biljka koja je kod nas prilično rasprostranjena, mali primjerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo svugdje. Posebna je po tome što brzo raste, tako da vrlo lako od male biljčice možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju donosi novac i sreću, pa čak i to može pozitivno utjecati na raspoloženje kada vidimo da nam lijepo napreduje pred očima. Ova biljka je vrlo zahvalna i idealna je za početnike, ali i za stručnjake, a dizajneri interijera je obožavaju zbog njenog atraktivnog izgleda.

Zamija uzgoj

Zamija dolazi iz porodice sukulenata što znači da joj ne treba mnogo vode. Zalijevate je samo kad se tlo potpuno osuši i jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako ju zaboravite zaliti, a ne ako pretjerate s vodom. Dakle, jednom u mjesecu obilno. Njezin gomoljasti dio zaslužan je za skladištenje vode, pa ne morate brinuti da će biljka presušiti. Zamija ne zahtijeva neko posebno tlo, samo ju presadite u veću posudu ako primijetite da je korijenje potpuno ispunilo staru. Zamiji ne treba puno svjetlosti. Manjak svjetlosti je odgovoran za njene predivne tamnozelene listove, ali ako se ipak odlučite staviti je na svjetlije mjesto, listovi će biti svijetlo zeleni – što biljci ne smeta. U svakom slučaju, s ovom biljkom uvijek ste u win-win situaciji.

Foto: Instagram

Objava Journal biljka mjeseca: Zamija je biljka koja vam neće umrijeti dok ste na godišnjem prvi put se pojavila na Journal.hr.


Izvor: ( www.journal.hr / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima