Da li je četvorodnevna radna sedmica dovoljna da zaposleni budu zadovoljni?

Pandemija COVID-19 nesumnjivo je promijenila način na koji radimo. Mnogi zaposleni su prvi put iskusili rad na daljinu i otkrili njegove prednosti.

Kao lideri, možda ste primijetili značajan pomak u želji za fleksibilnošću među vašim zaposlenima. Ključno je razumjeti uticaj povećane fleksibilnosti na smislen rad i razmotriti inovativne pristupe poput četverodnevne radne sedmice ako želite privući i zadržati dobre radnike.

Fleksibilne politike rada na daljinu postale su vodeći faktor u poboljšanju kulture kompanije između 2020. i 2022. godine. Istraživanje Beaumont People-a o smislenom radu, započeto 2019. i nastavljeno do 2023. godine, pokazalo je da kada se ljudi bave smislenim radom, postoje koristi i za vaše ljude i za vašu organizaciju, uključujući poboljšane performanse i bolje stope zadržavanja kvalitetnog kadra.

To čak može pomoći u poboljšanju performansi vaše organizacije tokom kriznih vremena i smanjenja broja zaposlenih.

Akademski pregled smislenog rada pokazao je da faktor „sati koji omogućavaju slobodno vrijeme i odmor“ nije bio od velike važnosti u 2019. godini, ali je nešto o čemu se stalno postavlja pitanje u 2023. godini.

Prednost produktivnosti

Rad na daljinu je pokazao svoj potencijal za povećanje produktivnosti. Prema izvještaju Future Foruma, zaposleni s punom fleksibilnošću radnog vremena pokazali su 29 odsto veću produktivnost i 53 odaro veću sposobnost fokusiranja u poređenju sa onima bez fleksibilnosti rasporeda.

Udaljeni i hibridni radnici izjavili su da se osjećaju više povezani sa svojim menadžerima i vrijednostima kompanije.

Fleksibilne politike rada na daljinu su se pojavile kao vodeći faktor u poboljšanju kulture kompanije između 2020. i 2022. Ovi nalazi ukazuju na to da povećana fleksibilnost ne samo da povećava individualnu produktivnost već i jača angažman i zadovoljstvo zaposlenih.

Procjena učinka na daljinu

Uobičajena briga vlasnika preduzeća je kako procijeniti učinak zaposlenih bez fizičkog nadzora.

Izvještaj Foruma budućnosti otkrio je da su od početka pandemije rukovodioci doživjeli 20 odsto lošiju ravnotežu između posla i privatnog života u odnosu na prethodnu godinu i 40 odsto povećanja stresa i anksioznosti na poslu.

Rješavanje ovih izazova zahtijeva preispitivanje metoda procjene učinka, postavljanje jasnih očekivanja i korišćenje tehnoloških rješenja za mjerenje rezultata.

Raširenost četvorodnevne radne nedjelje

Jedan od načina da omogućite svom timu veću kontrolu nad njihovim rasporedom je da razmotrite četverodnevnu radnu sedmicu. Koncept četvorodnevne radne nedjelje je dobio značajnu snagu posljednjih godina.

Andrew Barnes, osnivač Perpetual Guardiana, uveo je ovaj pristup na Novom Zelandu 2018. Zaposleni koji imaju petodnevni ugovor sa punim radnim vremenom i dalje se plaćaju pet dana, ali rade samo četiri.

Prvo ispitivanje pokazalo se uspješnim, što je dovelo do poboljšane produktivnosti na radnom mjestu, poboljšanog mentalnog zdravlja i smanjenja stresa i izgaranja.

Inspirisani ovim uspjehom, Barnes i njegova partnerka Charlotte Lockhart osnovali su inicijativu “4 Day Week Global” i pokrenuli nova ispitivanja.

U našoj implementaciji četverodnevne radne sedmice u Beaumont People, jedan od koraka koje smo poduzeli bio je kreiranje smjernica za produktivnost prema vrsti uloge. Ovo nam daje mjeru svakog pojedinca, omogućavajući nam da prevladamo izazov evaluacije učinka uz manje fizičkog nadzora”.

Probe i uspjeh

Probe četvorodnevne radne nedelje su sprovedene širom svijeta, uz učešće više od 250 kompanija iz različitih zemalja.

Beaumont People je učestvovao u nedavnom istraživanju Tehnološkog univerziteta Swinburne. Studija je pokazala da je 71 odsto zaposlenih prijavilo niži nivo sagorijevanja na poslu (tzv. burnout), a 39 odsto ih je reklo da su manje pod stresom.

Pokazalo se i da poslodavci imaju brojne prednosti prihvatanjem četvorodnevne radne sedmice. Motivisani i angažovani radnici postaju pokretačka snaga ciljeva i zadataka kompanije, njegujući pozitivnu organizacionu kulturu. Ovo, zauzvrat, doprinosi pojednostavljenom poslovanju, smanjenju troškova i poboljšanoj ukupnoj efikasnosti.

Ova studija je takođe pokazala da su organizacije koje učestvuju u inicijativi za četvorodnevnu radnu sedmicu prijavile smanjenje bolovanja za 65 odsto i smanjenje fluktuacije radnika za 57 odsto.

Kao vlasniku preduzeća, ključno je prilagoditi se ovoj promjenjivoj dinamici, osiguravajući ravnotežu između produktivnosti, dobrobiti zaposlenih i organizacijskog uspjeha. Osim toga, četverodnevna radna sedmica djeluje kao moćno sredstvo za jačanje poslodavca u vrijednosti ponude zaposlenih (EVP). Nudeći ovu traženu korist, organizacije se razlikuju na konkurentnom tržištu radne snage.

Pružanje fleksibilnog radnog okruženja koje osnažuje zaposlene da sami upravljaju svojim rasporedom stvara privlačnu kulturu radnog mjesta, čineći potencijalne kandidate sklonijim da se prijave za pozicije unutar organizacije.

Želja za povećanom fleksibilnošću postala je pokazatelj smislenog rada u svijetu nakon pandemije. Rezultati pokazuju pozitivan uticaj rada na daljinu i prednosti primjene četvorodnevne radne nedjelje.

Kao vlasniku preduzeća, ključno je prilagoditi se ovoj promjenjivoj dinamici, osiguravajući ravnotežu između produktivnosti, dobrobiti zaposlenih i organizacijskog uspjeha.

Prihvatanjem fleksibilnosti i zadržavanjem usklađenosti s razvojem krajolika smislenog rada, možete stvoriti uspješno radno okruženje za svoj tim i voditi svoje poslovanje naprijed u budućnost.

Autorka: Nina Mapson Bone; The CEO Magazine | Prevod i obrada: Investitor.me

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima