DA LI PILEĆA SUPA ZAISTA LJEKOVITA ILI JE TO MIT ?

Istraživanja pokazuju da je ukus, ključan za ljekovita svojstva pileće supe. Pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopšte ne jedu, zato što akutne bolesti izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit. A ako ne jedemo, ne unosimo hranu koja nam je potrebna, da bismo se oporavili.

Doktor Kolbi Timan, dijetetičar na Univerzitetu u Dejtonu, tvrdi da ono što pilećoj supi daje poseban ukus je „umami“ – peta kategorija osjećaja ukusa, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog. Često se opisuje kao da ima „mesni“ ukus.

Kako naglašava dr Timan, cijela priča o pilećoj supi ima vrlo smisla, jer su aminokiseline gradivni blokovi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa „mesnim“ ukusom. Međutim, nije sva hrana koja ima ovaj ukus meso ili živina; imaju ga i sir, pečurke, meso i soja sos.

Rezultati istraživanja ukazuju da umami ukus, koji ima pileća supa, može da podstakne apetit. Učesnici jedne studije izjavili su da su osjetili glad poslije prve kašike supe.

Druga istraživanja govore da mesni ukus poboljšava varenje hranljivih materija. Kada naš mozak osjeti umami preko receptora ukusa na jeziku, tijelo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.

Ovo automatski utiče na smanjenje gastrointenstinalnih problema. Iako većina ljudi ne povezuje infekciju gornjih disajnih puteva sa stomačnim tegobama, istraživanja su otkrila da kod djece virus gripa povećava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.

DA LI PILEĆA SUPA ZAISTA LJEKOVITA ILI JE TO MIT ?

Smanjenje upala i zapušen nos

Upala je prirodni odgovor tijela na povredu ili bolest; upala se javlja kada bijela krvna zrnca migriraju do upaljenog tkiva kako bi pomogle u iscjeljenju. Kada se ovaj upalni proces javlja u gornjim disajnim putevima, rezultira prehladom, a tu su odmah i zapušen nos ili nos koji curi, kihanje, kašljanje i zgušnjena sluz.

Ali ako postoji manja aktivnost bijelih krvnih zrnaca u nosu će se stvoriti manja upala.

Interesantno je da istraživanje pokazuje da pileća supa zapravo može da smanji broj bijelih krvnih zrnaca koja putuju do upaljenog tkiva. To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste bijelih krvnih zrnaca, da putuju do zapaljenog tkiva.

Ključni sastojci

Da biste zaista razumeli umirujuće i ljekovito dejstvo pileće supe, važno je znate koje sastojke treba da koristite.

Važno je da koristite piletinu koja tijelu pruža potpun izvor proteina za borbu protiv infekcije. Povrće obezbjeđuje raznovrsne vitamine, minerale i antioksidanse. Rezanci su tu da daju tijelu ugljene hidrate, koji su važni za energiju i brži oporavak.

Ako u supu dodate biber i bijeli luk, ti sastojci će omekšati sluz.

Sama supa, je odličan elektrolit, što je veoma važno ako prehlađena osoba ima temperaturu.

Ukratko, najnovija nauka sugeriše da pileća supa – iako nije apsolutan lijek za prehladu i grip – zaista pomaže u iscjeljenju.

Čini se da su naši stari ipak u pravu.

DA LI PILEĆA SUPA ZAISTA LJEKOVITA ILI JE TO MIT ? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima