back to top

Damir A. Saračević predstavio knjigu ‘Recept za jedinstvo različitosti’

Bosanskohercegovački i austrijski književnik, Damir A. Saračević, predstavio je u Sarajevu dvojezičnu knjigu ‘Recept za jedinstvo različitosti’. 

Knjigu su, u sali Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, promovirali Miro Lazović, Emir Zlatar, Amra Pandžo i Nenad Memić. Promociju je moderirao novinar Nikola Vučić, a obogaćena je muzičkim izvedbama Eldina Huseinbegovića i Enesa Ukića.

Austrijska izdavačka kuća ‘Ennsthaler’, u saradnji sa austrijskim P.E.N. Centrom i bosanskohercegovačkom izdavačkom kućom ‘Connectum’, objavila je tu dvojezičnu knjigu (samo)refleksija i aforizama književnika Damira A. Saračevića pod nazivom ‘Recept za jedinstvo različitosti’.

Taj autentični i dvojezični (njemačko-bosanski) priručnik proizašao je iz interkulturalne i višejezične svakodnevice autora, koji već godinama ima priliku susretati se i surađivati s ljudima iz različitih kultura i društvenih oblasti.

– Kreativnim, višejezičnim i etimološkim pristupom, knjiga ima za cilj potaknuti čitaoce na razmišljanje o filozofiji jezika, o aktuelnim društvenim procesima i o vlastitom ponašanju u interkulturalnom kontekstu. Istovremeno treba ponuditi rješenja za opuštene odnose i otvorenu saradnju – istakao je Saračević, koji je član austrijskog P.E.N. Centra, odnosno Svjetske asocijacije pisaca, kao i Društva pisaca Gornje Austrije.

Predgovor za knjigu potpisuje predsjednik P.E.N. Centra Gornje Austrije prof. dr. Thomas Duschlbauer, koji između ostalog kaže da je ta knjiga „oslobođenje od jezičke monotonije“, te primjer kako je „nesporazum postao izvor saznanja“. On je ujedno i lektor njemačkog teksta, dok lekturu teksta na bosanskom jeziku potpisuje šef Odsjeka za književnosti BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, prof. dr. Sead Šemsović.

Popratne riječi za knjigu pisali su gradska vijećnica grada Linza za integraciju dr. Regina Fechter, istraživačica migracija prof. dr. Petra Aigner, bivši poslanik u Evropskom parlamentu prof. dr. Josef Weidenholzer i teolog i socijalni radnik mr. Sulejman Bugari, koji poručuje čitaocima da je „ova knjiga rijetko štivo“, koje se treba „s ljubavlju čitati“. Dizajner korica i knjižnog bloka je dipl. inž. Davud Zukić.

Taj knjižni projekt je, 2021. godine, osvojio nagradu za interkulturalnost grada Linza ‘Grad raznolikosti 2021’. Također je dio gornjoaustrijske jubilarne edicije austrijskog PEN Centra, koji 2023. godine slavi 100. godišnjicu postojanja. Izdavanje knjige su podržali pokrajina Gornja Austrija, grad Linz, te organizacije Volkshilfe i Migrare.

Damir A. Saračević studirao je književnost u Sarajevu, a sociologiju u Lincu. Zastupljen je u više antologija, koje su izdate u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Živi u Linzu, radi kao direktor Instituta interkulturalne pedagogije obrazovne ustanove VHS Gornja Austrija.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima