Dizdar i Suljagić na tribini u St. Louisu: Memorijalizacija je način da se čuje glas žrtve

Udruženje preživjelih srebreničkog genocida u St. Louisu organiziralo je javnu tribinu „Uloga bh. dijaspore u kulturi pamćenja i uključivanje u istraživačke i razvojne projekte Memorijalnog centra Srebrenica i Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice“ na kojoj su gosti bili su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.

Tom prilikom predstavljeni su rad i aktivnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Memorijalnog centra Srebrenica.

Dizdar je naglasio da su uvezivanje građana u iseljeništvu kroz kulturne, ekonomske i svake druge vidove saradnje, opšti ciljevi na kojima je potrebno zajednički raditi.

– Došli smo ovdje da još jednom potvrdimo opredjeljenje Vlade FBiH i Ministarstva za saradnju s našim iseljeništvom, na stvaranju istinskih, čvrstih veza sa našim ljudima koji žive izvan domovine. Naša želja je da obnovimo pokidane veze i da ojačamo one koje već imamo – kazao je Dizdar.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(/wp-content/uploads/2023/12/dizdar-suljagic-SAD_1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(/wp-content/uploads/2023/12/dizdar-suljagic-SAD_2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(/wp-content/uploads/2023/12/dizdar-suljagic-SAD_3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(/wp-content/uploads/2023/12/dizdar-suljagic-SAD_4-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(/wp-content/uploads/2023/12/dizdar-suljagic-SAD_5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

Naveo je da Ministarstvo, u saradnji sa Memorijalnim centrom, realizuje projekt podizanja svijesti o nužnosti memorijalizacije, te da je memorijalizacija zapravo jedini način prevencije budućih zločina.

Dizdar je poručio da se, nažalost, u svijetu u kojem ponovo dominira retorika mržnje, moramo prisjećati genocida koji je počinjen u Bosni i Hercegovini i svega što ga je uzrokovalo – mržnja, ksenofobija, predstavljanje drugačijeg ne kao nečeg što nas obogaćuje, nego kao nečeg što je prijetnja dominantnim identitetima.

– Ovdje smo da sa našim građanima u SAD-u realizujemo ono što je ključni zadatak svakog naroda, svake nacije, to je solidarnost. Zajedno moramo raditi na unaprjeđivanju kvalitete života u Bosni i Hercegovini, na razvijanju svijesti našeg stanovništva o značaju onog što naša zemlja predstavlja na globalnom planu – rekao je Dizdar, te pohvalio rad bh. zajednice u St. Louisu.

Suljagić je ocijenio da su susreti te vrste prilika za razmjenu iskustava, kao i saradnju na projektima koji promiču svijest o genocidu i ljudskim pravima.

Govoreći o važnosti čuvanja sjećanja, poručio je da je naša obaveza da sjećanje bude živo i kontinuirano.

– U tom smislu, Memorijalni centar Srebrenica ima posebnu ulogu, on je gravitacioni centar sjećanja na devedesete godine – kazao je Suljagić.

Također, učesnici tribine bili su i Hasan Hasanović, vođa Tima usmene historije Memorijalnog centra, i Azir Osmanović, vođa Muzejsko-arhivskog tima Memorijalnog centra, saopćeno je.

(FENA)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima