DNEVNIK TVSA/Šta BiH donosi diplomatska ofanziva međunarodne zajednice?

Šta BiH donosi diplomatska ofanziva međunarodne zajednice, polemika je u javnosti posljednjih dana. Riječ je o svojevrsnom pritisku na bh. političare , posebno na državnom nivou pred martovsku odluku o putu naše zemlja ka EU, saglasni su analitičari i novinari koji borave van BiH, ali redovno prate domaću političku scenu. Podsjetimo i da američka administracija ima spremne sankcije za pojedine političare  –  no kada će ih aktivirati nije poznato.

Međunarodna zajednica udružila se u pritisku na domaće političare. Na putu ka Evropskoj uniji i provođenju reformi uveliko nam se gleda kroz prste, ljestvica potrebnog stalno se snižava. Krajnje je vrijeme da BiH pokaže minimum onog što se od nje traži, svakodnevne su poruke stranih zvaničnika.

-Postoji određena nervoza, zato što izvještaj EK odnosno međuizvještaj neće biti u martu, već će biti nekoliko dana prije marta, odnosno sedmicu prije marta, zato što zemljama članicama, kao što su Njemačka, Nizozemska i Danska npr. parlament treba da suodlučuje o odluci otvaranja. Prema tome treba puno više vremena do 22. marta koji se spominje kao datum odluke i u tom smislu ustvari još uvijek je pritisak – ističe Adi Ćerimagić, analitičar.

A pritisak se ogleda i u sankcijama, posebno onim američkim koje je nedavno najavio James O Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara –  a upravo je on taj koji o sankcijama odlučuje.  

One postoje, napisane su, stoje u nekoj ladici figurativno rečeno i za Čovića i za Sebiju, to je jasno rekao i O’brien, znam da postoje i za Biseru Turković i za još neke ljude, kada će ih amerikanci aktivirati, vidjećemo šta se događa iza zatvorenih vrata – kazao je Ivica Puljić, novinar.

Sasvim sigurno test za američku politiku bit će sankcionisanje Dragana Čovića i obuzdavanja Plenkovića, hrvatskog premijera, ukoliko dođe do sankcionisanja Čovića i obuzdavanja Plenkovića tada ćemo biti svjesni da SAD imaju ozbiljne namjere kada je u pitanju sama BiH – ističe Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Sada je mnogo je važnije, dodaju iz međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, da li će SAD držati se striktno svih mjera koje budu poduzeli protiv određenih pojedinaca.

Podsjetiću,  vlasti u Sjevernoj Makedoniji donijele su zakon da svi oni koji se nalaze na sankcijama američke administracije budu procesuirani od strane lokalnog pravosuđa. Mi recimo imamo činjenicu da američki zvaničnici, iako se osobe nalaze na američkoj crnoj listi sa njima se sastaju čak i sarađuju , to je bilo i prilikom posjete O’Briena, sastanak sa Željkom Cvijanović članicom Predsjedništva BiH – kazao je Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Sankcije itekako imaju rezultata  smatra novinar Puljić. Dovoljno je , kaže, samo da se pogleda trenutna situacija RS-a.

Nema novaca, niko neće da im da novac, oni ga ne mogu napraviti jer nemaju dovoljnu proizvodnju, upravo je to posljedica američkih sankcija, dakle ništa preko noći ali treba sačekati  –  vidjeli ste da je Čović odmah pomalo podanički dao jednu izjavu par dana nakon posjete O’briena –  sada oni su veliki američki prijatelji – ističe novinar, Ivica Puljić.

Vrata i EU i NATO saveza otvorena su prema BiH. Kriteriji maksimalno sniženi.  Da li će predstavnici državne koalicije u narednim sedmicama postići minimum konsenzusa  i približiti stavove  –  vidjet ćemo u narednom periodu kada su planirani novi sastanci predstavnika državne koalicije.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima