back to top

DNEVNIK TVSA/Sve manje rođenih, a sve više umrlih stanovnika BiH

Euforija uslijed bliže evropske perspektive naše zemlje, nije i ne može potpuno ukloniti probleme i našu svakodnevicu. Jedan od njih je i činjenica da nam prijeti mogućnost da postanemo država staraca. Stručnjaci upozoravaju da je alarm odavno upaljen. A da bi ovaj negativni trend zasutavili, vlasti na svim nivoima moraju slijediti još uvijek rijetke primjere podsticajne natalitetne politike.

Bosna i Hercegovina je prije 30-ak godina imala godišnji prosjek živorođene djece od 60. 000. Danas je taj broj 24. 000 što znači da se u našoj zemlji rađa dvostruko manje djece. Svake godine u škole se upisuje po nekoliko hiljada manje prvačića, a u perifernim dijelovima gradova već bilježimo primjere gdje u školi imamo samo jednog učenika. Posebno brine što se problem usložnjava kaže prof.dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka.

-Veoma malo nas se rađa, previše nas umire, mnogo nas odlazi i niko nam ne dolazi – to je jedna skraćena slika onoga kako se mi borimo danas u savremenom bh. društvu za ono što bi trebao biti potencijal svake države, a pogotovo države koja sebe još uvijek traži na nekom internacionalnom nivu – istakao je prof. dr. Amer Osmić.

Problem ovakve demografske statistike je i to što mi prema riječima profesora Osmića izvozimo mladu potentnu radnu snagu što će u budućnosti dovesti do usložnjavanja problema.

-Imamo prosječnu starost oko 45 godina što je alarmirajuće. Zapravo, mi smo po trendovima, država koja pretendira zrelijoj dobi, ukoliko zaista ne poduzmemo vrlo jasne kratkoročne strategije koje će brzo pokazati djelovanje, što srednjoročne, što dugoročne, taj trend će se sigurno nastaviti, tu nema nikakve dileme – kazao je prof. dr. Amer Osmić.

Zbog toga je potrebno fokus vratiti na mlade ljude i kroz natalitetne politike osigurati budućnost stanovništvu. Donosioci odluka moraju ovu problematiku shvatiti ozbiljno i pronaći novac za ublažavanje trenutne krize. Shvatajući ozbiljnost situacije, Općina Novo Sarajevo, na inicijativu vijećnika Ahmeda Kosovca prvi put od ove godine, obezbijedila je novčane donacije za porodilje i porodice sa više djece.

-Ono što se radi na lokalu je značajno u smislu da pokažemo da nam je stalo do naših porodilja i novorođenčadi, ovdje se radi konkretno po 100 KM prilikom rođenja svakog djeteta i pored toga davanje jednokratne novčane pomoći od 500 KM za svako treće, naredno dijete i blizance naravno – ističe Ahmed Kosovac, vijećnik OV Novo Sarajevo.

Na pozitivnoj slici i vraćanju nade u sistem, godinama rade u Udruženju „Tri plus“. Okupljaju porodice s troje i više djece omogućavajući im brojne pogodnosti u društvu, ali i boreći se za veća izdavajanja od strane vlasti za svu djecu. Cilj im je, kažu, animirati mlade i porodice da ostanu u BiH i odluče se imati više djece – jer to je kažu budućnost.

-Definitivno može bolje, a kada kažemo može bolje, možemo napraviti presjek od našeg osnivanja, možemo kazati da su se mnoge stvari promijenile i ne želimo samo pričati o lošim verzijama i crnoj statistici. Što se tiče porodica tri plus imamo historijske rezltate, imamo bez imovinskog cenzusa bezuslovne dječije dodatke koji su sada u tri kantona i širi se u drugim kantonima – to je ipak veliki iskorak da bi mi pričali samo o crnim scenarijima našeg društva – poručuje Mustafa Vlahovljak, predsjednik Udruženja “Tri plus”.

Da njihov trud nije uzalud pokazuje i odluka Općine Centar, a koja je imala drastičan pad nataliteta, koja bi ubrzo trebala biti implementirana – da će svako dijete do 18. godine mjesečno primati 50 maraka. Cilj je ističe Vlahovljak slične projekte pokrenuti i u drugim lokalnim zajednicama i animirati mlade da se na osnivanje porodice odluče upravo u BiH.

TVSA

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima