back to top

DOK SE UČIO TEVHID SARAJEVSKOJ HEROINI HALIDI BOJADŽI, LOPOVI JOJ OPLJAČKALI KUĆU

DOK SE UČIO TEVHID SARAJEVSKOJ HEROINI HALIDI BOJADŽI, LOPOVI JOJ OPLJAČKALI KUĆU

Halidina tragedija seže unazad do 9. juna 1992. godine, kada su u dvorištu njihove kuće u Sarajevu ubijena njena dva sina, Fehim (17) i Mirza (12). Teški gubici nisu zaobišli ni njihovu rođaku Aminu Bojadži i Sakiba Prašovića. Smrtonosni hitac je došao sa srpskih položaja, ostavljajući porodicu Bojadži u tuzi i očaju.

Halida je sahranjena na Bakijskom mezarju Faletići, ali njenoj porodici su u trenucima njihove najdublje tuge naneti novi bolni udarci. Na sedminu njene smrti, njihova porodična kuća u kojoj su živeli, postala je meta pljačkaša, dodajući nepodnošljivu patnju na već pretrpljeni bol.

Ova tužna vijest objavljena je na Facebooku od strane Muhameda Hamzića, predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Sedrenik. Njegova objava nije samo podsjetnik na strahote koje su pretrpeli Halidina porodica i mnoge druge porodice u ratnim godinama, već je i poziv na trajno sjećanje na hrabre pojedince poput Halide Bojadži, čije žrtve nikada ne smiju pasti u zaborav.

– Želim vas obavijestiti o nedavnom događaju koji je potresao našu zajednicu. Dana 9. maja, dok se u našoj džamiji na Sedreniku održavao (učio) tevhid sedmine u spomen na preseljenje rahmetli Halide Bojadži, došlo je do provalnog incidenta u porodičnoj kući Bojadži, praćenog ozbiljnom krađom. Ovakvi događaji nas sve duboko pogađaju i zabrinjavaju, posebno zbog gubitka sigurnosti u našem okruženju – naveo je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Sedrenik Muhamed Hamzić na Facebooku.

The post DOK SE UČIO TEVHID SARAJEVSKOJ HEROINI HALIDI BOJADŽI, LOPOVI JOJ OPLJAČKALI KUĆU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima