Dolaze značajne promjene u Google Chrome! Traka preuzimanja će biti uklonjena i funkcija pretraživanja Chrome aplikacije na Androidu i iOS-u će se promijeniti

Traka za preuzimanje bit će uklonjena, a funkcija pretraživanja aplikacije Chrome na Androidu i iOS-u promijenit će se

Google Chrome 118 postao je dostupan korisnicima na svim platformama prije otprilike tri tjedna, ali nije uvijek pravilo da takva velika ažuriranja popularnog web preglednika sadrže sve nove značajke i promjene.

U nekim situacijama Google to radi samostalno, pa smo ubrzo saznali da nas čekaju dvije značajne promjene.

Prvi se odnosi na funkciju pretraživanja u aplikaciji Chrome za Android, iPhone i iPad. Drugi je mijenjanje već dobro poznate trake za preuzimanje u Chromeu i korisnici je više neće moći vidjeti u ovom obliku jer se ukida.

Google Chrome dolazi do značajnih promjena!  traka za preuzimanje bit će uklonjena, a funkcija pretraživanja aplikacije Chrome na Androidu i iOS-u promijenit će se

Razne funkcije pretraživanja

Traka za pretraživanje na mobilnoj verziji Chromea često se koristi, a već smo navikli na izgled rezultata koje dobivamo tijekom internetskih aktivnosti. Kada otvorite aplikaciju Chrome i počnete upisivati ​​željene pojmove za pretraživanje, već ste unaprijed dobili nekoliko prijedloga za skraćivanje cijelog procesa. Ako ste Google postavili kao svoju zadanu web tražilicu, u rezultatima pretraživanja možete vidjeti kartice s informacijama osim običnog teksta.

Promjena koja nas očekuje odnosi se upravo na proces pretraživanja, a sada će se prikazivati ​​dodatni sadržaji koji su tematski povezani.

Google je dao primjer da objasni ovu promjenu. Korisnici se mogu zamisliti u situaciji da čitaju članak o Japanu jer planiraju posjetiti ovu zemlju. Kada kliknu na adresnu traku, vidjet će novi odjeljak s oznakom “Vezano za ovu stranicu” s prijedlozima za druga pretraživanja kao što su, u ovom primjeru, lokalni restorani ili turističke atrakcije u Japanu.

Prijedlozi vezani uz unesene pojmove za pretraživanje ne prestaju ovdje. Korisnici će i dalje moći vidjeti popularna pretraživanja čim počnu tipkati u adresnu traku. Na popisu predloženih pretraživanja trebao bi postojati zaseban odjeljak pod nazivom “Popularne pretrage“. Ovo će biti vrlo korisno u situacijama kada, na primjer, tražite informacije za nadolazeći događaj ili za određenu pretragu koja je popularna u tom trenutku.

Vjerujemo da će ovo biti vrlo korisna opcija za aktualne stvari, no ostaje za vidjeti kako će se implementirati da ne smeta korisnicima u uobičajenim pretragama.

Google je rekao da je nova metoda pretraživanja već dostupna za aplikaciju Chrome na Androidu, a kasnije ove godine dolazi na iPhone i iPad.

Dodatne izmjene

U isto vrijeme, Google je napravio ažuriranje “dodirnite za pretraživanje” radi u Chromeu na Androidu. Ova je značajka dostupna već godinama i omogućuje korisnicima da dodirnu riječ ili frazu na stranici kako bi dobili pregled koji se može pretraživati ​​na dnu zaslona.

S novim promjenama ovdje, moguće je dobiti uvid u povezane rezultate pretraživanja putem “Dodirnite za pretraživanje” karakteristike.

Google je ponovno naveo primjer na svom blogu. Recimo da čitate članak i naiđete na temu o kojoj želite saznati više. Korištenje “Dodirnite za pretraživanje“, odnosno označavanjem jedne ili više riječi, sada ćete moći vidjeti niz povezanih pretraživanja pomoću kojih možete na brži način pronaći više informacija o željenoj temi.

U tom kontekstu treba spomenuti još jednu malu promjenu. Broj prijedloga za pretraživanje koji se pojavljuju nakon što počnete upisivati ​​u adresnu traku se mijenja. Sada ćete imati 10 sugestije umjesto dosadašnjih 6, a najrelevantniji će se pojaviti na vrhu popisa.

Ova mala promjena već je neko vrijeme dostupna na Chromeu za Android, ali bi uskoro trebala doći na iPhone i iPad uređaje.

Nema više trake za preuzimanje

Google Chrome već godinama prikazuje aktivna i dovršena preuzimanja na dnu zaslona, ​​iako su drugi web preglednici počeli skrivati ​​isti element iza gumba ili drugih izbornika.

Google je ovih dana objavio da se to mijenja te da je traka za preuzimanje sada zamijenjena novim gumbom i izbornikom kako bi cijeli proces bio lakši.

Ova je promjena, prema najavi iz Googlea, nastala kao rezultat obraćanja pažnje na povratne informacije korisnika. Glavni problem je bio taj što je traka zauzimala dosta prostora na dnu ekrana, što je smanjivalo vidljivo područje stranice, sama traka se nije automatski uklanjala i nije bila interaktivna kao ostali elementi u web pregledniku.

Novo iskustvo preuzimanja sadržaja koje Google donosi u web preglednik Chrome premjestit će sve na novi gumb na alatnoj traci (nešto slično Firefoxu, Safariju i Edgeu).

Kada korisnik počne preuzimati sadržaj, oko gumba će se pojaviti animirani prsten koji prikazuje status punjenja. Nakon dovršetka preuzimanja ispod gumba pojavit će se naljepnica s informacijama o preuzetom sadržaju, a zatim će se ukloniti. Valja reći da se preuzimanja izvode na gotovo identičan način kod Firefoxa i Safarija, pa za veliki dio korisnika to i neće biti tako velika promjena.

Ikona preuzetog sadržaja ispod gumba sadrži popis svih preuzimanja u posljednja 24 sata i može se otvoriti u svim otvorenim prozorima web preglednika, a ne samo u onom gdje je sadržaj izvorno preuzet.

Ranije je bila selekcija”Preuzimanja” koja otvara popis svih preuzimanja. To možete učiniti čak i sada ako kliknete na “Prikaži sva preuzimanja“.

Gumb za preuzimanja nestat će kada se ne koristi.

Napisao: Ervin Mičetić

Najava Značajne promjene dolaze u Google Chrome! Traka za preuzimanje bit će uklonjena, a funkcija pretraživanja aplikacije Chrome na Androidu i iOS-u mijenja se. Prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima