back to top

Drama na Hvaru: Predstavnici sarajevske fabrike i mještani na smjenu zauzimaju zgradu

Drama na Hvaru: Predstavnici sarajevske fabrike i mještani na smjenu zauzimaju zgradu

Općinske vlasti u Jelsi na Hvaru jutros su predvođene načelnikom Nikšom Peronjom ponovno “zauzele” drugi sprat zgrade u Maloj Bandi, kojeg su prije sedmicu dana zaposjeli predstavnici Fabrike čarapa “Ključ” iz Sarajeva uz podršku zaštitara “Pitbulla”.

Uz funkcionere tu su bili i mještani te zaštitari firme Bilić – Erić, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Načelnika Peronju, koji je koračao sa zastavom Jelse, pratilo je desetak mještana. Na papirima vlasnik polovine dotične nekretnine je Općina Jelsa, a vlasnik druge polovice je hotelska kuća “Jelsa” d. d. 

Iz fabrike “Ključ” tvrde da su oni kupili prostor u zgradi, ali to nije uknjiženo.

Policija je pazila da ne dođe do nereda, a Peronja je iskoristio zakonsku mogućnost “Instituta samopomoći” po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te sa zaštitarima ušao u zgradu.

Čuvali zauzeti prostor

Tamo se nalazio jedan muškarac koji je u ime fabrike “Ključ”, odnosno njenog većinskog suvlasnika Fehima Seleka, čuvao zauzeti prostor te je, nakon što su ga zamolili, bez ikakvog pružanja otpora ili pravljenja problema izašao. A potom su se s prozora drugog spata zgrade zavijorile jelšanska i hrvatska zastava te se čulo glasno klicanje okupljenih: “Mi smo Jelšani, Jelsa je naša…”.

Prethodno, Dnevnik.hr objavio je kako su “predstavnici privatizovane Fabrike čarapa ‘Ključ’ iz Sarajeva ovih dana provalili u zgradu u centru Jelse na ostrvu Hvaru”.

Promijenili su brave, zasad zauzeli gornji spat i postavili svoje natpise. Zbog svega je Općina pozvala i policiju jer tvrdi da je sve napravljeno nezakonito. Dok se Općina zgraža I poziva policiju, oni tvrde da je fabrika zgradu odavno uredno kupila.

– Dakle, oni su upali u javnu zgradu, a da nisu ni s kim razgovarali, došli su iz strane države. To je zaista nevjerovatna situacija i tvrde da je to njihovo vlasništvo – rekao je načelnik Peronja.

Investitori iz Sarajeva tvrde kako će polako preuzeti čitavu zgradu, dok su općinari time šokirani i ističu kako je riječ o provalnicima koji su nezakonito upali, promijenili brave i zauzeli općinsku zgradu.

– Tu su banka, zavod za zapošljavanje, županijski uredi – nabraja Peronja.

No, investitori tvrde da su zgradu odavno kupili i da ulaze u svoje vlasništvo. Pravni zastupnik Fabrike čarapa “Ključ” iz Sarajeva uveo je ekipu Dnevnika Nove TV u zapuštene prostorije. Vlasnici Fabrike iz Sarajeva uvjeravaju kako je pola zgrade njihovo vlasništvo.

Pokazali vlasnički list

Pokazali su i vlasnički list izvađen tek prije nekoliko dana u kome zaista stoji njihova polovina, a uvjeravaju da su zgradu kupili još 60-ih godina.

– To je kupila Fabrike čarapa “Ključ” kao odmaralište svojih radnika. Objekt je kupljen na osnovi toga kupoprodajnog ugovora, upisani smo, imam dokaz da smo upisani 1960. godine. Kada smo došli, kada je je privatizirana firma još 2002. godine, ali s načelnikom se ne može razgovarati – rekao je njihov zastupnik Bido Dolovac i dodao da mu je načelnik 2002. rekao: “To je naše i tu neću da vas vidim.”

Sadašnji načelnik Općine tvrdi kako je jedina osnova po kome ovi ljudi traže zgradu davni sporazum iz 1960-ih u socijalizmu. Navodno je Fabrici ponuđen prostor da dovede mašine i pokrene proizvodnju u Jelsi te otvori radna mjesta. Ali to se nikada nije dogodilo.

– Oni nikada nisu došli ovamo u Jelsu, nikad nisu doveli strojeve, nikad nisu zaposlili ljude. Nikad, nikad – tvrdi Peronja.

Općina očekuje zaštitu suda i hitno izbacivanje došljaka. Ali dokumenti u rukama sarajevskih investitora ne naslućuju brzi rasplet ove priče.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima