back to top

DVA NJEMAČKA DRŽAVLJANINA SPAŠENA SA MAGLIĆA: EUFOR DIGAO HELIKOPTER

DVA NJEMAČKA DRŽAVLJANINA SPAŠENA SA MAGLIĆA: EUFOR DIGAO HELIKOPTER

Odlukom komandanta EUFOR-a general-majora Laszloa Sticza, helikopter EUFOR-a poletio je na posljednju poznatu lokaciju u potrazi za nestalim osobama. Nakon što su oni locirani, poslan je helikopter EUFOR-a za sanitetsku evakuaciju, iz kojeg su vitlom spušteni doktor i bolničar da pregledaju i stabilizuju civile jer su navodno bili povrijeđeni i blizu hipotermije.

DVA NJEMAČKA DRŽAVLJANINA SPAŠENA SA MAGLIĆA: EUFOR DIGAO HELIKOPTER
  • Nakon toga su civili izvučeni u helikopter, i oba helikoptera su se vratila u bazu Butmir, odakle su civili kolima Hitne pomoći prevezeni u bolnicu u Sarajevu. Čitava akcija izvedena je tokom noći, u planinskom području – saopćeno je iz EUFOR-a.

Iz Ministarstva sigurnosti su potvrdili da su koordinirali akciju spašavanja dva njemačka državljanina sa planine Maglić.

  • Planinari su se izgubili nakon jučerašnjeg planinarenja, te su spasioci sinoć sa terena zatražili od Ministarstva bezbjednosti BiH da se uključi u koordinisanje aktivnosti u kojoj su učestvovali spasioci iz Foče i Crne Gore.

Naime planinari su prešli na teritoriju Crne Gore i MUP Crne Gore je zatražio pomoć od Ministarstva sigurnosti i angažovanje helikoptera za njihovo izvlačenje, s obzirom da nemaju helikopter koji može da radi u noćnim uslovima. Ministar sigurnosti Nenad Nešić odmah je dao saglasnost da se zatraži pomoć EUFOR-a. Akcija spašavanja je uspješno završena jutros oko pet sati i planinari su zbrinuti u UKC Sarajevo – naveli su iz Ministarstva.

(A. J.)

The post DVA NJEMAČKA DRŽAVLJANINA SPAŠENA SA MAGLIĆA: EUFOR DIGAO HELIKOPTER first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima