Ekipa iz Mostara unutar 9.000 sudionika utrke

Dvadesetak trkača iz Bosne i Hercegovine je prošlog vikenda sudjelovalo na 19. izdanju Skopskog maratona, tradicionalne utrke po glavnom gradu Sjeverne Makedonije koja je ovoga puta imala ukupno blizu 9.000 trkača sa uspješno završenim izazovom.

Ni upola toliki broj finišera nema nijedna utrka u Bosni i Hercegovini, što govori o dometu koji postiže ova sportska manifestacija.

Unutar bh. ekipe je bila i skupina Mostaraca (Đani i Lejla Kosović, Dario Krtalić, Eldin Macić, Belma Baralija, Ivana Zovko) koji su uspješno istrčali svoje utrke. Tri bh. maratonca (Boris Katalinić, Zoran Kovačević i autor ovog teksta) su ovom utrkom na 42.195 metara kompletirali izazov od šest maratona u šest bivših republika.

Rekreativno – amatersko trčanje uz sportski izazov uvijek nudi i onaj ugodni turistički dio, druženje i upoznavanje novih ljudi, što je često glavni motiv mnogima da se pridruže trkačkim klubovima/školama/grupama.

Tako je i jedan od motiva bio posjet Skoplju. Prvi dojam po ulasku u grad je da su ulice široke i nema prometne gužve. Tako je bilo i tijekom dnevnih tura. Centar grada je fokusiran na trg Makedonija kojim dominira spomenik visok 28m sa službenim nazivom „Ratnik na konju“, a neslužbeno se radi o Aleksandru Makedonskom. Trg obiluje spomenicima iz projekta Skoplje 2014. – rekonstrukcije grada za koju se ulažu ogromni novci (spominju se iznosi od preko 600 milijuna eura). Ali to podrazumijeva podizanje preko 100 skulptura oko čijeg smisla je javnost podijeljena.

Domaćini maratona su organizirali podizanje startnih brojeva u Jane Sandanski Areni. Moderan sportski centar, dvorana u kojoj je RK Vardar, predvođen Mostarcem Igorom Karačićem, dva puta osvajao titulu prvaka Europe (2017. i 2019. godine). Dvorana je udaljena oko 3 i pol kilometra od centra.

Jedna od glavnih znamenitosti grada je Stara čaršija, bazar sličan sarajevskoj Baščaršiji, ali puno veći. Iz nje se preko Kamenog mosta prelazi izravno na trg Makedonija te je moguće dalje uz rijeku Vardar prošetati do stadiona Toše Proeski i velikog Gradskog parka. Staze pored rijeke i sam park nude odlične uvjete za rekreativne aktivnosti, trčanje i bicikliranje. A stadion Toše Proeski je moderno zdanje koje prima 36.000 gledatelja i bio je domaćin UEFA Superkup utakmice između Reala i Manchester Uniteda (2:1) – 2017. godine.

Na samoj organizaciji Skopskog maratona se vidi uloženi novac. Takvu organizaciju nema nijedna domaća utrka. Posebno je zanimljivo da na četiri utrke u njegovom sklopu domaćini uspijevaju animirati toliki broj sudionika (8927).

Ukupno 8927 finišera

Skopski maraton je imao 243 finišera na utrci od 42.195m, međutim ukupne brojke su puno veće jer je na utrci od 5km bilo 6472 finišera, na polumaratonu njih 1552 i u štafetnom maratonu 165 četveročlanih timova, što je dodatnih 660 trkača. Dakle ukupno 8927 onih koji su uspješno završili svoje nastupe.

Jovanović najbolji iz BiH

U Skoplju je bilo dvadesetak trkača iz BiH, a najbolji rezultat je postigao Žarko Jovanović iz Modriče s novim osobnim rekordom na maratonskoj distanci: 2:44:43, a što je bilo dovoljno za 7. mjesto. I u Skoplju su dominirali Kenijci, ali je odličan maraton imao i domaći trkač Dario Ivanovski (2:19:07, 3. mjesto). Kod žena je treća bila Marija Vrajić iz Hrvatske (3:12:51), legenda dugih pruga koja ne posustaje iako je bliže brojci od 300 nego 200 maratona iza sebe.

Trči i piše: Ersan Bijedić

[email protected]

The post Ekipa iz Mostara unutar 9.000 sudionika utrke appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima