back to top

Ekonomski rast BiH će zaostajati za regionalnim – Poslovni Magazin

Piše Armin Zeba


Realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine ubrzat će sa 1,9 posto u 2023. na 2,6 posto u 2024. i 3,3 posto u 2025. godini, procjenjuje Svetska banka u svom proljetnom izdanju Redovnog ekonomskog izvještaja za zapadni Balkan.

Uz opasku da će očekivani rast u prvom redu poduprijeti zamah izvoza uslijed povećane inozemne potražnje te jačanje privatne potrošnje “podržane snažnijim realnim prihodima kako inflacija dalje usporava na niske jednocifrene procente“.

Realni rast BDP-a i doprinose realnom rastu BDP-a

“Predviđa se da će se do 2026. realni rast proizvodnje ubrzati na četiri posto, podstaknut izvozom i privatnom potrošnjom koji proizilaze iz poboljšanih ekonomskih uslova u Evropskoj uniji i učvršćivanu tržišta rada u BiH. Uprkos usponu u izvozu roba i usluga od 2024. do 2026. godine, očekuje se da će se deficit tekućeg računa pogoršati na više od pet posto BDP-a, zbog većeg uvoza robe široke potrošnje“, napominje se u Izvještaju, pri čemu se ukazuje i na vjerovatnoću da će predstojeći lokalni izbori produbiti ovogodišnji fiskalni deficit na 1,7 posto BDP-a. u 2024.

Kada je riječ o glavnim rizicima u kontekstu jačanja ekonomskog rasta BiH, iz Svjetske banke u prvi plan ističu “moguću eskalaciju tržišnih poremećaja i neizvjesnosti koje proističu iz rata u Ukrajini te nestabilnosti na Bliskom istoku i Crvenom moru, važnoj trgovačkoj ruti“.

Očekivani rast poduprijet će prvenstveno zamah izvoza uslijed povećane inozemne potražnje te jačanje privatne potrošnje

“Ti faktori mogli bi ponovo izazvati inflatorne pritiske i negativno uticati na krhki oporavak u EU, utičući na potražnju za bh. izvozom.

Konačno, geopolitički uslovi predstavljaju i rizik od pogoršanja domaćih političkih nesuglasica, potkopavajući prijeko potreban napredak ekonomskih strukturnih reformi“, upozorava se u Izvještaju.

U osvrtu na parametre iz prethodnog perioda na kojima je bazirana projekcija ekonomskih kretanja u BiH u tekućoj i narednoj godini, iz Svjetske banke podsjećaju da je u 2023. realni rast bh. BDP-a usporio, a rast proizvodnje se prepolovio na 1,9 posto “potakn…
Izvor: ( business-magazine.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima