back to top

ERAKOVIĆ: AKO SE DOKAŽE DA JE BILO PREPRAVLJANJA PODATAKA, PREKINUT ĆEMO POPIS

ERAKOVIĆ: AKO SE DOKAŽE DA JE BILO PREPRAVLJANJA PODATAKA, PREKINUT ĆEMO POPIS

Imamo mehanizme i mogućnosti i nećemo dozvoliti da se bilo ko poigra sa ovim procesom – kazao je za Pobjedu Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a i član Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja popisa u Crnoj Gori.

Eraković je, komentarišući slučajeve popisivanja olovkama „piši-briši“, kazao da do sada nisu dobili potvrdu da se radi o organizovanoj akciji, ali ukoliko se dokaže da je bila namjera, tražiće da se ponovi popis na svakom mjestu gdje je utvrđena nepravilnost.

– Nismo do ovog trenutka dobili potvrdu da se radi o nekoj organizovanoj akciji i na osnovu ovih dešavanja ne mogu da vidim da je bio neki organizovani atak na podatke popisa, ali u kompletnu priču uključilo se tužilaštvo i biće podnijete krivične prijave. Očekujem da se proces sprovede do kraja, pratićemo i vidjeti na kraju šta je rezultat – kazao je Eraković.

Istakao je da su slučajevi popisivanja olovkama „piši-briši“ pokazali koliko je bilo opravdano insistiranje DPS-a i opozicije da imaju paritetan broj popisivača i instruktora.

– Odnosno, da kontrolišemo koliko god je moguće kompletan popisni proces. U krajnjem, ustanovili smo u okviru sporazuma da će svaki građanin moći da provjeri da li su podaci autentični, odnosno da li odgovaraju podacima koje su saopštili popisivaču. Ali to dođe na kraju popisnog procesa, mi ne želimo da čekamo taj trenutak da bismo utvrđivali da li je nešto pravilno ili ne – kazao je Eraković, objašnjavajući da su instruktori i popisivači raspoređeni po paritetnoj osnovi.

Kazao je da za sada postoje sporadični slučajevi popisivanja olovkama „piši-briši“.

– U Podgorici jedna grupa u nekoliko popisnih reona, dešavalo se to i u Budvi. Opštinske popisne komisije, instruktori sačinjeni od predstavnika obje strane, obišle su, uz prisustvo predstavnika Monstata, domaćinstva gdje je vršen popis po tom principu. U onim najinteresantnijim pitanjima, gdje se može očekivati eventualna zloupotreba, nisu pronađena značajna odstupanja. To ne znači da do kraja ne moramo biti maksimalno odgovorni i pažljivi prema svakom slučaju u popisnim događajima, tako da ostajemo skoncentrisani – istakao je Eraković.

Podsjetio je da DPS ima otvoren kol centar i da građani svakodnevno kontaktiraju s njima.

– Očekujemo da odradimo sve što je do nas da iskontrolišemo bilo kakvu nepravilnost – kazao je Eraković.

Poručio je da će opozicija insistirati da se objave imena svih popisivača koji su koristili „piši-briši“ olovke ukoliko se dokaže da je u pitanju organizovana akcija.

Na pitanje koliko je od građana bilo i kakvih sve prijava pravnom timu DPS-a, Eraković je istakao da se na osnovu interakcije sa građanima i došlo do ovih podataka.

– Ovo su podaci koje smo primijetili na terenu i automatski ih stopirali. Građani su ti koji, uprkos svim našim kontrolama, treba da budu najodgovorniji u čitavom procesu, dobijamo svakodnevno različite komentare, sugestije, utiske, tako da ima različitih primjera, ali nešto što bi moglo u ovom trenutku da nas toliko zabrine ili nešto što bi bila pojava prisutna u svim sredinama, ne. Ovo je proces gdje veliki broj popisivača, više od tri hiljade, učestvuje. Naravno da ima ljudi različitih struktura, obrazovanja, motiva. Sve primjedbe koje nam građani saopšte proslijeđene su Monstatu. Insistiramo na brzom otklanjanju problema. Jedan od tih je bio i popisivanje „piši-briši“ olovkama – rekao je Eraković.

Komentarišući izjave pojedinih analitičara da popis treba prekinuti jer je izgubljeno povjerenje, Eraković je poručio da će opozicija, ukoliko bude prepravljanja podataka, pritiska ili falsifikovanja, prekinuti popis.

– Vidimo li u bilo kom trenutku da se organizovano radi u cilju prepravljanja podataka, bilo kakvog pritiska na građane, pokušaja manipulacije ili falsifikovanja, naravno da ćemo odmah prekinuti popis. Imamo mehanizme i mogućnosti i nećemo dozvoliti da se bilo ko poigra sa ovim procesom – poručio je Eraković.

(A. J./Pobjeda.me)

The post ERAKOVIĆ: AKO SE DOKAŽE DA JE BILO PREPRAVLJANJA PODATAKA, PREKINUT ĆEMO POPIS first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima