back to top

EVROPSKI MEDIJI GRME: PEKING PRETVARA SRBIJU U SVOG TROJANSKOG KONJA

EVROPSKI MEDIJI GRME: PEKING PRETVARA SRBIJU U SVOG TROJANSKOG KONJA

Na to posebno ukazuje italijanski dnevnik Corriere della Serra koji predočava da „Xi Jinping smatra da čvrstina veza prekoatlantskih saveznika nije baš zajamčena… i vjerovatno je tu u ponečemu u pravu“.

Svi komentatori ukazuju na zasad nepremostiv problem EU – ogroman deficit u trgovini s Kinom i zaostajanje u razvoju vrhunskih tehnologija.

Njemački list Süddeutsche Zeitung piše da će komemoracija povodom 25-godišnjice NATO-bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu proizvesti „upečatljive slike“ za publiku u Kini, ali i na cijelom „Globalnom Jugu“ – svijetu izvan Zapada, da bi se ukazalo na „licimjerje“ NATO predvođenog SAD.

Francuski privredni dnevnik „Lezeko“ štaviše misli da „Peking Srbiju pretvara u svog ‘Trojanskog konja’ za upliv u Evropu“ i navodi da je Kina već preko Srbije zamašno investirala u „nove puteve svile“.

  • Kina Srbiju vidi jasno kao jedno središte za svoje investicije i uticaj na stari kontinent.., a Beograd od tog petnaestogodišnjeg strategijskog partnerstva očekuje dragocenu finansijsku podršku, kao i da Kina bude ‘treći stub’ njegove spoljne politike rastegnute između Evropske unije i Rusije.

AFP: Produbljivanje odnosa sa prijateljskom zemljom

Francuska agencija AFP izveštava u nešto drugačijem tonu, navodeći da Peking želi da produbi svoje ekonomske i političke veze sa tom prijateljskom evropskom zemljom.

Kina je uložila milijarde eura u Srbiju i na Balkan, posebno u rudarski i proizvodni sektor, podsjeća AFP i ističe da su Peking i Beograd prošle godine potpisali sporazum o slobodnoj trgovini.

Xi doputovao je u Beograd sinoć poslije posjete Francuskoj.

Dočekan sa pompom, Xi je u Parizu, kako navodi AFP, imao iskrene razgovore sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o trgovinskim sporovima, čak i o vezama Pekinga i Moskve, na koje zapadne zemlje gledaju s podozrenjem u kontekstu rata u Ukrajini.

Pored Francuske, postoje još dvije zemlje koje je Xi Jinping odabrao za svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine. To su Srbija i Mađarska, koje se smatraju najprijateljskim zemljama Rusije i Kine na evropskom kontinentu.

France press je prenio izjavu srpskog ministra finansija Siniše Malog, koji je rekao je za javni servis RTS, da će današnji razgovori biti fokusirani na „veliki projekat“.

Ulice Beograda okićene su kineskim zastavama, a na bilbordima se želi „topla dobrodošlica kineskim prijateljima“.

Posjeta Xi Jinpinga poklapa se sa 25. godišnjicom američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, u kojoj su 7. maja 1999. poginule tri osobe.

Ambasada je pogođena tokom višemjesečne kampanje napada NATO-a na srpske mete tokom rata na Kosovu.

SAD su se kasnije izvinile, saopštavajući da su neažurirane mape dovele do toga da je pilot pogodio pogrešnu metu. Ta verzija nije nikada provjerena iz nezavisnih izvora.

Xi je za beogradski list Politika napisao da je NATO „besramno bombardovao“ ambasadu.

  • Kineski narod njeguje mir, ali nikada neće dozvoliti da se ponovi tragedija historije – naglasio je Xi, pohvalivši „čelično prijateljstvo“ između Kine i Srbije.

Srbi koje je AFP intervjuisao u Beogradu rekli su da pozdravljaju dolazak Xi Jinpinga.

  • Mislim da je odlična stvar. To je posjeta predsjednika jedne od najmoćnijih država svijeta – rekao je jedan građanin.

Predsjednik Kine večeras putuje u Mađarsku, gdje kineske kompanije masovno ulažu u fabrike za proizvodnju baterija i električnih vozila, dodao je France press.

The post EVROPSKI MEDIJI GRME: PEKING PRETVARA SRBIJU U SVOG TROJANSKOG KONJA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima