Fizičke SIM kartice i eSIM kartice

Koja je razlika između fizičke SIM kartice i eSIM kartice?

Jedna od svrha SIM kartica, kako fizičkih tako i eSIM kartica, jest osigurati povezanost s mobilnim i internetskim pružateljima usluga.

Tradicionalne fizičke SIM kartice već su desetljećima glavni proizvod u komunikacijskoj industriji.

Međutim, nedavno je u arenu ušao novi konkurent: eSIM. Koja je razlika? Koja je vrsta SIM kartice bolja?

U ovom ćemo članku govoriti nešto više o razlikama, prednostima i manama eSIM-a u odnosu na fizičke SIM kartice, tako da možete bolje razumjeti koja je opcija bolja za vaše potrebe.

koja je razlika između fizičke sim kartice i esim kartice?
Koja je razlika između fizičke SIM kartice i eSIM kartice?

Fizičke SIM kartice u odnosu na eSIM

Ako vaš pametni telefon podržava eSIM i planirate prijeći s upotrebe fizičke SIM kartice na ovu, postoje neke temeljne razlike između njih dvije koje trebate razumjeti.

U nastavku ćemo također govoriti o nekim važnim aspektima povezanim s tim razlikama, kao što je raspon od jačine signala do funkcionalnosti i ograničenja eSIM-a u usporedbi s fizičkim SIM-om.

Za početak, evo usporedbe:

Mogućnosti kartice eSIM Fizička SIM kartica
Dostupnost Samo najnoviji pametni uređaji podržavaju ovu karticu. Mnogi ga uređaji podržavaju.
Aktivacija Skeniranjem QR koda ili unosom koda. Aktivira se umetanjem SIM kartice u uređaj i praćenjem uputa.
Fleksibilnost Može se koristiti s više mobilnih planova i operatera. Može se koristiti samo s jednim mobilnim planom i jednim operaterom istovremeno.
Upotrebljivost Lakše za aktiviranje i upravljanje. Manje pogodan za aktivaciju i upravljanje.
Sigurnost Sigurniji, jer se SIM kartica ne može fizički ukloniti ili izgubiti. Manje sigurna jer se SIM kartica može fizički ukloniti ili izgubiti.
Troškovi Može biti skuplje od fizičkih SIM kartica. Povoljnije.

sim_kartice

Što je fizička SIM kartica?

U središtu svakog mobilnog uređaja nalazi se pretplatnički identifikacijski modul, poznatiji kao SIM kartica ili u originalu “Subscriber Identity Module”.

Ovaj mali čip olakšava vašu vezu s mrežom vašeg davatelja usluga, omogućujući vam kao korisniku upućivanje poziva, slanje poruka i pristup podacima.

Dok fizičke SIM kartice dolaze u različitim veličinama, industrija se standardizirala oko nanoSIM-a, malog čipa koji stane u određeni utor na vašem uređaju.

koja je razlika između fizičke sim kartice i esim kartice?
Koja je razlika između fizičke SIM kartice i eSIM kartice?

Što je eSIM kartica?

S druge strane, eSIM (embedded SIM) označava svojevrsni digitalni napredak u svakom smislu fizičke SIM kartice.

Umjesto uklonjive kartice, eSIM je ugrađen izravno u matičnu ploču vašeg uređaja.

Ovaj napredak eliminira potrebu za fizičkom karticom, nudeći pogodnosti poput jednostavnog prebacivanja između operatera i omogućavanja dual SIM funkcionalnosti.

Kako dodati eSIM

Budući da je još uvijek relativno nov, prije nego počnete dodavati eSIM karticu na svoj pametni telefon, morat ćete provjeriti podržava li vaš uređaj eSIM i podržava li ga vaš davatelj usluga. U slučaju da ovu karticu podržavaju i vaš davatelj usluga i uređaj, možete nastaviti.

Ako niste sigurni ima li vaš iPhone eSIM, to možete provjeriti na web stranici Applea, gdje će vam specifikacija reći o dostupnosti eSIM funkcije.

Evo sljedećih koraka koji će odgovoriti na pitanje kako dodati i prenijeti eSIM na iPhone:

  • Pritisnite Postavke i dodirnite Mobilni podaci. Tamo ćete dobiti opciju Dodaj eSIM.
  • Odaberite jednu od dvije opcije, Prijenos s obližnjeg iPhonea ili Koristi QR kod.

Prebacite eSIM s jednog iPhonea na drugi

Prijenos eSIM-a s iPhonea na iPhone jednostavan je postupak. Evo koraka za prijenos eSIM-a s jednog iPhonea na drugi:

  • Dodirnite ili pokrenite Postavke za pristup mobilnim podacima.
  • Sada odaberite Dodaj eSIM i odaberite jednu od dvije opcije, Prijenos s obližnjeg iPhonea ili Koristi QR kod.
koja je razlika između fizičke sim kartice i esim kartice?
Koja je razlika između fizičke SIM kartice i eSIM kartice?

Kako prenijeti eSIM na drugi pametni telefon?

Prijenos eSIM-a na bilo koji drugi telefon ovisi o vašem operateru. Prvo što bi korisnik trebao učiniti prije prijenosa svoje eSIM kartice na novi uređaj je pitati svog operatera prihvaćaju li eSIM kartice i imaju li posebne upute za prijenos.

Većina operatera ima odjele za korisničku podršku koji pomažu s eSIM prijenosima putem namjenskog telefonskog broja ili internetskog portala za podršku.

U nekim slučajevima, operateri mogu pružiti jednostavnu proceduru prijenosa temeljenu na SMS-u, omogućujući korisnicima da pošalju tekstualnu poruku na unaprijed određeni broj tražeći prijenos eSIM-a.

Nakon potvrde identiteta korisnika, operater će pokrenuti proces udaljenog prijenosa. Ovo je odgovor na pitanje koje čitatelji često postavljaju, kako prenijeti eSIM na drugi telefon.

Kako uopće provjeriti ima li pametni telefon mogućnost eSIM-a?

Ako niste sigurni ima li vaš pametni telefon ili iPhone e-SIM, to možete provjeriti posjetom web stranici Applea, gdje će vas specifikacija obavijestiti o dostupnosti značajke e-SIM. Ali to možete provjeriti i slijedeći ove korake:

  • Idite na Postavke.
  • Kliknite na mobilne podatke.
  • Kliknite na dodaj eSIM. Ovaj postupak će vam pomoći da saznate više o dostupnosti značajke eSIM na vašem iPhoneu.

Fizički SIM u odnosu na eSIM: jačina signala

Sama fizička SIM kartica ne utječe na jačinu signala. Na to utječu gore navedeni čimbenici. Ako vaš uređaj ima dobru antenu i nalazite se unutar razumnog dometa mobilnog tornja, trebali biste imati stabilnu snagu signala.

Uređaji koji podržavaju eSIM povezuju se s mrežom baš kao i fizički SIM uređaji. Međutim, postoji nešto što ovdje vrijedi napomenuti: eSIM uređaji često su najmoderniji pametni telefoni s najmodernijim antenama.

To bi potencijalno moglo doprinijeti boljem prijemu signala i ukupnoj izvedbi mreže. Jačina signala usko je povezana s pokrivenošću operatera i kvalitetom mreže.

Ulaganje operatera u mobilne tornjeve, nadogradnju mreže i proširenje pokrivenosti značajno utječe na korisničko iskustvo jačine signala.

Stoga, kao zaključak o jačini eSIM signala u usporedbi s fizičkom SIM karticom, korisnici bi trebali birati operatere koji su poznati po snažnoj mrežnoj pokrivenosti i pouzdanosti.

fizičke sim kartice i esim kartice: koja je razlika?

Koje su prednosti korištenja eSIM kartice?

Glatka promjena operatora. Jedna od istaknutih značajki eSIM-a je mogućnost promjene operatera bez potrebe za fizičkom SIM karticom.

Aktivacija se obično provodi putem aplikacije ili brzim pozivom odabranom operateru, što proces čini brzim i bez muke.

Funkcionalnost dvije SIM kartice. Mnogi uređaji koji podržavaju eSIM također imaju fizički utor za SIM, što vam omogućuje korištenje dva različita broja na jednom uređaju.

Ovo je korisno za odvajanje osobnih i poslovnih brojeva ili za putnike koji žele izbjeći visoke troškove roaminga.

Ekološki prihvatljivo. eSIM kartica eliminira potrebu za plastičnim SIM karticama i ambalažom, čime se smanjuje elektronički otpad.

Veća sigurnost. eSIM kartica automatski se ugrađuje u uređaj i sigurnija je od fizičkog oštećenja ili krađe.

Ova poboljšana sigurnost može spriječiti neovlaštenu zamjenu SIM kartice, taktiku koju kriminalci ponekad koriste kako bi preuzeli kontrolu nad vašim telefonskim brojem.

Osim toga, e-SIM-ovi mogu pohraniti veliku količinu podataka i informacija, uključujući više SIM profila.

Ovo je korisno za putnike koji se žele prebaciti s jedne mobilne mreže na drugu dok su u inozemstvu bez fizičke zamjene SIM kartica.

Kako e-SIM tehnologija napreduje, tako raste i njihov kapacitet pohrane, što omogućuje pohranjivanje više profila na jednu e-SIM karticu.

Ne smijemo zaboraviti na poboljšane funkcije, poput daljinskog upravljanja i ažuriranja, koje pružaju e-SIM kartice.

To znači da operateri mogu ažurirati SIM profil na e-SIM-u bez da korisnik fizički uklanja i mijenja SIM karticu. Ovo može uštedjeti vrijeme i novac i korisniku i operateru.

Nedostaci eSIM kartice

Ograničena mrežna kompatibilnost. Iako podrška za eSIM raste, nisu je prihvatili svi operateri i mreže.

To može ograničiti vaš izbor, osobito ako više volite koristiti manje operatere ili MVNO-ove.

Promijenite telefon. Iako je aktivacija eSIM-a jednostavna, prebacivanje na novi uređaj zahtijeva više koraka u usporedbi s jednostavnim prijenosom fizičke SIM kartice.

Prednosti fizičke SIM kartice

Široka kompatibilnost. Fizičke SIM kartice univerzalno podržava većina operatera i uređaja, osiguravajući besprijekorno iskustvo na različitim mrežama.

Jednostavno prebacivanje između uređaja. Prijenos fizičke SIM kartice na novi uređaj traje nekoliko sekundi i ne zahtijeva dodatne postavke.

Nedostaci fizičke SIM kartice

Krhkost i drugi dimenzionalni problemi. Fizičke SIM kartice mogu se oštetiti, izgubiti ili zahtijevati alat za izbacivanje SIM kartice za uklanjanje.

Njihova fizička prisutnost također zauzima prostor unutar uređaja.

Promjena operatera ne ide tako glatko. Promjena operatera s fizičkom SIM karticom često uključuje preuzimanje i umetanje nove SIM kartice, što može oduzeti više vremena i truda u usporedbi s eSIM-om.

Kad se sve sabere, jesu li fizičke SIM kartice bolje od eSIM kartica ili je obrnuto?

Kako se tehnologija razvija, eSIM kartice postaju sve raširenije i vjerojatno će s vremenom postati industrijski standard.

Proizvođači poput Applea, Samsunga i Googlea sve više prihvaćaju eSIM tehnologiju, utirući put njezinoj širokoj upotrebi među sve većim brojem proizvoda.

U konačnici, odluka ovisi o vašim prioritetima i obrascima korištenja. Ako cijenite jednostavno mijenjanje operatera, funkciju dvije SIM kartice i ekološku održivost, eSIM bi mogao biti uvjerljiv izbor.

S druge strane, ako više volite široku mrežnu kompatibilnost i pogodnost prijenosa SIM kartice na različite uređaje, fizička SIM kartica može bolje odgovarati vašim potrebama.

Bilo da se odlučite za sve što eSIM nudi u odnosu na pouzdanu fizičku SIM karticu, obje su opcije osmišljene kako bi korisnici bili što povezaniji u našem digitalnom svijetu koji se brzo mijenja.

Preporučujemo da pročitate

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima