GLAVNI BLAGAJNIK OPTUŽEN DA JE IZ DRŽAVNE INSTITUCIJE U BIH UKRAO SKORO 300 HILJADA MARAKA

GLAVNI BLAGAJNIK OPTUŽEN DA JE IZ DRŽAVNE INSTITUCIJE U BIH UKRAO SKORO 300 HILJADA MARAKA

Optuženi se tereti da je, radeći na poslovima glavnog blagajnika u državnoj agencije BHANSA sa sjedištem u Mostaru, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tokom 2014. i 2015. godine, podigao novac u valutama KM i Euro, u ukupnom iznosu od 372.300,57 KM, a onda s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, od podignutog novca koji mu je povjeren u službi BHANSA prisvojio novčani iznos od 276.222,50 KM, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Prema prikupljenim dokazima, kazneno djelo je počinjeno na način da je optuženi krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA za druge zaposlenike BHANSA i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila, pa je tako ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH.

Optuženi se tereti da je prisvojio novac u ukupnom iznosu od 276.222,50 KM koji mu je bio povjeren i na taj način počinio kazneno djelo Pronevjere u službi iz članka 221. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka, dva vještaka i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza. Tokom postupka bit će zatraženo oduzimanje protuzakonite imovinske koristi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(A.H.)

The post GLAVNI BLAGAJNIK OPTUŽEN DA JE IZ DRŽAVNE INSTITUCIJE U BIH UKRAO SKORO 300 HILJADA MARAKA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima