Za studiju, objavljenu nedavno u časopisu „Neurologija”, naučnici su analizirali podatke 3.300 odraslih osoba koje su u prosjeku imale 75 godina i nisu imale demenciju.
Svi oni su učestvovali u „Projektu zdravlja i starenja” u Chicagu, koji je pratio 10.000 ljudi u periodu od 1993. godine do 2012. godine.
Ispitanici su anketirani svake tri godine o tome koliko često jedu integralne žitarice i od njih je zatraženo da urade i kognitivne i testove pamćenja, koji uključuju zadatke kao što su pamćenje liste riječi, brojeva i njihovo stavljanje u ispravan redoslijed.
Istraživači su pronašli da oni koji su dnevno jeli 85 ili više grama integralnih žitarica – kao što su lagano posoljene kokice, kinoa ili druge žitarice – imali manje opadanje kognitivnih ocjena na testovima, u poređenju sa onima koji nisu jeli te namirnice.
BENEFITI CJELOVITOG ZRNA
Cijela zrna žitarica imaju veoma visok sadržaj vlakana, što usporava unos šećera u krvotok.
Na taj način se sprečava skok šećera, koji može da izazove plak u arterijama i upale, što povećava rizik od demencije.
Više od šest miliona Amerikanaca ima demenciju, ali se očekuje da će se ova cifra više nego udvostručiti u naredne dvije decenije.
Dijetetske smjernice za Amerikance preporučuju najmanje tri porcije namirnica od cijelog zrna dnevno, pri kojima je jedna porcija ekvivalentna jednoj kriški hljeba ili pola šolje kuhane tjestenine ili riže.
Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, obrazovanje i pušenje, istraživači su ustanovili da su oni koji jedu tri ili više porcija integralnih žitarica dnevno imali sporiji kognitivni pad, koji je rano obilježje demencije, od onih koji su jeli najmanje.
Istraživači nisu bili sigurni zašto jedenje cjelovitih žitarica smanjuje rizik od demencije, ali su rekli da se to može povezati sa tim da integralne žitarice pomažu u regulisanju šećera u krvi ili povećanju broja zdravih bakterija u crijevima.
To bi pomoglo da se smanji rizik od upale i oštećenja krvnih sudova, rekli su oni, što bi moglo da smanji rizik od razvoja demencije.
Ova studija je bila samo opservaciona, pa nije pružila konkretne dokaze da kokice smanjuju rizik od demencije. U obzir, takođe, nisu uzeti so ni ulje za prženje, niti prelivi za ove grickalice, kao što su puter, sir ili šećer, a koji mogu povećati rizik od demencije tako što će uticati na pojavu gojaznosti.
Limit ove studije je i taj, što su učesnici sami prijavljivali šta su jeli, bez podnošenja nekog vida dokaza, prenose Nezavisne novine.
Doktor Sjaoran Liu, epidemiolog koji je vodio istraživanje, kaže: „Sa Alchajmerovom bolešću i demencijom koja pogađa milione Amerikanaca, pronalaženje načina da se spreči bolest je visok prioritet javnog zdravlja. Uzbudljivo je vidjeti da bi ljudi potencijalno mogli da smanje rizik od demencije povećanjem unosa integralnih žitarica za nekoliko porcija dnevno”.
GRICKALICA KOJU MNOGI VOLE: KAKO KOKICE UTIČU NA ZDRAVLJE? first appeared on Hayat.ba.