back to top

Hajra Salihović će nakon 29 godina sahraniti jednog od tri sina ubijena u Srebrenici

Hajra Salihović živi u naselju Biljača u Bratuncu. Gleda slike svog muža i ubijenih sinova i plače. Nada se da će ih pronaći i ukopati u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Njen muž je poginuo 1992. godine u Bratuncu, dok su dvojica sinova, Nevres i Sead, nestali nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. Treći sin, Samed, je ranjen ali preživio, dok je četvrti sin, Samir, ubijen na mostu na Drini.

Izgrađena je kuća uz pomoć donacija, a 77-godišnja Hajra će nakon 29 godina, 11. jula ove godine, ukopati posmrtne ostatke jednog od sinova – Nevresa. Ostale sinove još traži kako bi imala mezar dok je živa.

Hajra je ispričala svoju tužnu priču ekipi Agencije Anadolu, prisjećajući se kako su morali napustiti svoju kuću u selu kod Bratunca zbog rata.

Sonovi su otišli preko šume sa hiljadama drugih muškaraca i dječaka. Nevresa je identifikovao brat Samed, a Hajra se i dalje nada da će pronaći ostale sinove.

Ove godine, 11. jula, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici 1995. godine.

(24sata.info / Anadolija)

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima