back to top

Huawei Kirin 9006C proizvodi TSMC

Nedavni lansiranjem prijenosnog računala Qingyun L450, Huawei je privukao pažnju javnosti svojim najnovijim dostignućem u tehnologiji čipova.

Sony Xperia 5 V dobila Android 14 nadogradnju

S obzirom na činjenicu da je napredni HiSilicon 9006C čip, koji pokreće ovo računalo, izrađen pomoću 5nm tehnologije, počele su kružiti glasine da je kineski gigant čipova, SMIC, postigao značajan napredak u svojoj tehnologiji proizvodnje čipova. Međutim, analiza tvrtke za tehnološku analizu, TechInsights, otkriva drugačiju priču.

Huawei Kirin 9006C proizvodi TSMC

1 1

Iako se činilo da je Kirin 9006C bio proboj za SMIC, detaljni pregled računala od strane TechInsightsa otkriva da čip nije proizveden od strane SMIC u Kini, već od strane TSMC-a u Tajvanu. Ova informacija ima značajne implikacije, posebno u kontekstu kineskih ambicija da postanu samodostatni u proizvodnji poluvodiča.

Samsung s Galaxy S24 modelima donosi i nove 45W/50W punjače

Kina se intenzivno trudila ostvariti tehnološku neovisnost, posebno nakon što su američke sankcije 2020. godine odvojile Huawei od TSMC-ovih 5nm čipova.


2 8

Kirin 9006C je inicijalno izgledao kao ključni korak prema ostvarivanju tih ambicija, sugerirajući da je SMIC dostigao 5nm proboj. Međutim, razbijanje ovog mita pokazuje da Huawei i dalje oslanja na TSMC-ovu tehnologiju, možda čak koristeći starije zalihe čipova pod novim imenom.

Huawei P70 donosi 1″ senzor ultraširoke kamere

Huawei Kirin 9006C proizvodi TSMC

Dok ova vijest može izazvati olakšanje u Sjedinjenim Američkim Državama, čije su sankcije utjecale na Huaweiov pristup TSMC-ovim čipovima, također bi mogla rezultirati dodatnim izazovima za kinesku industriju čipova.

3 23 2

Pitanje nabave opreme sljedeće generacije, posebice EUV litografske opreme ključne za izradu naprednih čipova, predstavlja još veću prepreku za kineske tehnološke ambicije. Sjedinjene Američke Države su blokirale nizozemsku tvrtku ASML u prodaji EUV strojeva Kini, ograničavajući njezinu sposobnost da dostigne tehnološki napredak.

Huawei usprkos pritiscima bilježi rekordan prihod u 2023. godini

I dok SMIC navodno radi na vlastitoj 5nm tehnologiji, činjenica da koriste stariju tehnologiju koja je manje učinkovita i skuplja ograničava njihovu konkurencijsku sposobnost.


1 12

Iako su uspjeli postići ograničenu proizvodnju 7nm čipova s Kirin 9000S, 5nm ostaje nedostižan cilj, što dodatno naglašava izazove s kojima se kineska industrija čipova suočava.

Honor Magic6 Pro pobjeđuje Huawei Mate 60 Pro u brzini satelitske komunikacije

Ova situacija također baca svjetlo na kompleksnu mrežu odnosa između Kine, Sjedinjenih Američkih Država i drugih ključnih igrača u tehnološkom svijetu. SAD-ove sankcije i blokade imaju dugoročne posljedice na kinesku tehnološku neovisnost, dok istovremeno izazivaju promišljanje o nužnosti diverzifikacije izvora i ulaganja u vlastite tehnološke resurse.


2

U konačnici, ova vijest o stvarnom porijeklu Kirin 9006C čipa naglašava složenost i izazove s kojima se Kina suočava u svojoj ambiciji da postane globalni lider u tehnološkom sektoru.

Xiaomi 13T Pro dobio HyperOS na Europskom tlu

Kako se geopolitički odnosi nastavljaju mijenjati, bit će zanimljivo pratiti kako će Kina reagirati na ove izazove te kako će oblikovati svoju budućnost u svijetu tehnologije. Bez obzira na sve, Huawei se bori i dalje se trudi ostati na “vrhu” usprkos svima problemima – što uvelike podržavamo.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima