back to top

Idući Apple Watch obavijestit će obližnje uređaje ako se utapate

Prema najnovijoj patentnoj prijavi, Apple bi mogao uskoro uvesti inovativnu značajku otkrivanja utapanja u sljedećoj iteraciji Apple Watcha. Nazvana “Digitalni asistent za bazen”.

Apple iPhone SE 4 – Notch, OLED zaslon, Face ID – kada stiže?

Ova značajka koristi napredne senzore i algoritme kako bi detektirala nepravilnosti u pokretima udova, očitanja otkucaja srca i kisika u krvi kako bi identificirala situacije u kojima je nositelj u opasnosti te šalje hitni signal obližnjim uređajima kako bi upozorio druge na hitnu situaciju.

– Advertisement –

Apple je već pokazao svoju predanost sigurnosti na svojim događajima lansiranja, ističući stvarne priče o tome kako su njihovi uređaji, poput Apple Watcha i iPhonea, spašavali živote zahvaljujući svojim naprednim sigurnosnim značajkama.

Borba za “kralja pametnih telefona” između Applea i Samsunga i dalje traje

Sada, nova prijava patenta otkriva sljedeći korak tvrtke u ovom smjeru – inovativni “digitalni asistent za bazen”, koji bi mogao biti ključni faktor u spašavanju života u vodenim okruženjima poput bazena, ribnjaka i jezera.


2 12

Sustav opisan u patentu koristi podatke s akcelerometra i žiroskopa kako bi prvo provjerio je li nositelj izložen opasnosti od utapanja ili neke druge vrste nevolje.

Kako je bivši zaposlenik odao tajne Apple-a

Zatim analizira otkucaje srca i razine kisika u krvi kako bi dodatno potvrdio postojanje hitne situacije. Ove informacije se zatim obrađuju kroz model strojnog učenja obučenog za prepoznavanje obrazaca ponašanja plivača koji mogu ukazivati na opasnost.


3 8

Ako se detektira potencijalna opasnost, sustav emitira radio signal koji se šalje obližnjim uređajima, koji zatim prikazuju upozorenja i aktiviraju zvučne alarme.

Apple najavio WWDC 2024. za 10.-14.06.2024.

Jedan od ključnih izazova s kojima se suočava implementacija ove tehnologije je prigušenje radio signala pod vodom zbog vodljivosti vode, što ograničava domet prijenosa signala.


4 5

Međutim, Apple planira koristiti niže frekvencije i uže pojaseve kako bi ublažio ovaj problem, posebno u slatkovodnim okruženjima koja su manje vodljiva od morske vode.

iPhone korisnici i scam poruke o resetiranju Apple ID-a

Vidi još i…


niu kqi2 pro elektricni romobil 3

Patentna prijava naglašava važnost ovakvog sustava, posebno s obzirom na broj smrtnih slučajeva od utapanja svake godine samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

n1n1

Osim toga, ističe se ograničenja postojećih rješenja koja se oslanjaju na kamere za detekciju opasnosti od utapanja, koja su skupa, zahtijevaju složenu instalaciju i održavanje, te često imaju probleme s lažno pozitivnim rezultatima i propustima u detekciji.

Apple ipak ostaje pri microLED tehnologiji

Iako patentna prijava obično nije definitivan pokazatelj budućih proizvoda ili značajki, u ovom slučaju, tehnologija koja je opisana čini se relativno jednostavnom za implementaciju s postojećim hardverom Apple Watcha.


gg

Ovo također predstavlja snažan argument za to da bi više djece trebalo nositi Apple Watch, s obzirom na to da su statistički podložnija riziku od utapanja.

Apple odgovorio na pitanje zašto Apple Watch ne radi na Androidu

U konačnici, implementacija “Digitalnog asistenta za bazen” na Apple Watchu ima potencijal da značajno poboljša sigurnost u vodenim okruženjima, pružajući korisnicima dodatnu sigurnost i mir uma dok uživaju u aktivnostima poput plivanja ili odmora uz vodu.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima