back to top

Internet divovi pod istragom EU: Analiza situacije

Apple, Google i Meta suočavaju se s novim problemima jer je Europska unija pokrenula temeljitu istragu kako bi provjerila njihovu usklađenost s novim strogim zakonima koji reguliraju dominaciju Big Tech-a.

Facebook vraća “bockanje”

Ako se utvrde kršenja propisa, ove kompanije mogu biti podvrgnute značajnim novčanim kaznama, pa čak do 10% njihovih godišnjih prihoda.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja, objavila je da je Komisija pokrenula pet istraga o potencijalnim nepravilnostima u vezi sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Kako YouTube štiti naše podatke – primjer iz Amerike tjera nas na razmišljanje

Osobito će se proučiti prakse Googlea i Applea u vezi s upravljanjem trgovinama aplikacija te moguće pristranosti Googlea prema vlastitim uslugama u rezultatima pretraživanja.

Lik s atributima

Također je Appleov ekran za odabir preglednika na iOS-u i Metin “model plaćanja ili pristanka” za ciljanje oglasa pod posebnim pritiskom. Nadalje, EU regulator ispituje dogovor o naknadama koji je Apple uveo za distribuciju aplikacija izvan App Storea, kao i moguće davanje prednosti Amazonovim vlastitim proizvodima na platformi.

Komisija je također dala Meti dodatnih šest mjeseci da Messenger može komunicirati s drugim servisima za razmjenu poruka.

Google testira “Asistenta za AI podršku” za pitanja o Googleovim uslugama

Postoji sumnja u to jesu li rješenja Alphabeta, Applea i Mete u skladu s njihovim obvezama za stvaranje pravednijeg i otvorenijeg digitalnog prostora za europske građane i poduzeća.

Lik s atributima

Ako istraga pokaže da nisu potpuno usklađeni s DMA, te kompanije mogu biti suočene s visokim novčanim kaznama. Nakon završetka istrage, Komisija će predložiti konkretne korake koje će vratari morati poduzeti kako bi riješili pronađene nepravilnosti, zajedno s mjerama koje će regulator provesti.

Amerika tuži Apple: Imate monopol i rušite konkurenciju

U slučaju utvrđenog nepoštivanja zakona, Komisija ima ovlasti izreći novčane kazne do 10 posto godišnjeg globalnog prihoda vratara prema DMA, te do 20 posto u slučaju ponovljenih prekršaja.

Lik s atributima

Početkom ovog mjeseca, šest velikih tehnoloških divova koji se smatraju vratarskim tvrtkama (Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft i TikTok) morali su započeti prilagodbu svojih poslovnih praksi s propisima DMA.

Apple odgovorio na pitanje zašto Apple Watch ne radi na Androidu

Ova pravila uključuju omogućavanje korisnicima mogućnosti promjene zadane aplikacije, uklanjanje unaprijed instaliranih aplikacija vratara, zabranu favoriziranja vlastitih usluga vratara nad konkurencijom, te dopuštanje trgovina aplikacijama trećih strana.

Lik s atributima

Za Apple, istraga Europske unije dodatno komplicira već postojeće probleme, uključujući i veliku antimonopolsku istragu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Plaćanje Facebooka i Instagrama: Izazov za GDPR i privatnost korisnika u Europi

Ministarstvo pravosuđa i 16 državnih odvjetnika nedavno su podnijeli tužbu protiv kompanije, optužujući je za kršenje antimonopolskih zakona putem blokiranja pristupa rivalima njihovim hardverskim i softverskim značajkama.

iPhone 17 donosi otpornije zaslone na ogrebotine i refleksije

Nadalje, EU je nedavno kaznila Apple s 1,8 milijardi eura (2 milijarde dolara) zbog sprječavanja aplikacija za strujanje glazbe da informiraju korisnike o jeftinijim ponudama.

Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )


itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima