Izraelska ofanziva ušla u peti tjedan, pogodili katoličku školu

Izraelska neumoljiva ofanziva protiv Hamasa traje petu sedmicu bez znakova usporavanja u subotu, dok se američki državni sekretar Antony Blinken sastao s arapskim ministrima vanjskih poslova u potrazi za diplomatskim otvaranjem za ublažavanje krize, prenosi AFP.

Glavni izaslanik Washingtona stigao je u Jordan na razgovore sa pet svojih kolega dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio njegov poziv na “humanitarnu pauzu” kako bi se omogućila pomoć u Gazi.

Izraelska vojska je saopćila da su njene trupe pokrenule operaciju u južnoj Gazi tokom noći, nakon što su smrtonosni udari pogodili konvoj hitne pomoći i sklonište za izbjeglice u školi na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Izraelske snage opkolile su najveći grad u Gazi, pokušavajući slomiti Hamas u znak odmazde za napade na Izrael 7. oktobra za koje zvaničnici kažu da je u njima ubijeno oko 1.400 ljudi, većinom civila.

Izraelska vojska je u subotu saopćila da je nekoliko puta bila napadnuta iz Hamasovih “tunelskih okna i vojnih kompleksa” u sjevernoj Gazi i da je ubila mnoge “teroriste” i uništila tri osmatračnice. Hamas je saopćio da je gađao izraelski konvoj minobacačem.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, kaže da je više od 9.200 stanovnika Gaze, uglavnom žena i djece, ubijeno u izraelskim napadima i intenziviranju kopnene kampanje.

Ministarstvo je saopćilo da je najmanje 12 ljudi ubijeno kada je Izrael udario u školu Ujedinjenih naroda u kojoj su se sklanjale hiljade raseljenih Palestinaca.

Katolička škola u Gazi pod okriljem Latinske patrijaršije u Jerusalemu pogođena je izraelskim zračnim napadom, rekao je u subotu njen direktor, prenosi ANSA.

– Jutros je u izraelskim udarima pogođena škola sestara Rosary u oblasti Tel al-Hawa, oštetivši veliko vanjsko dvorište i nanijevši štetu na okolnim zgradama – rekla je sestra Nabila Saleh katoličkoj novinskoj agenciji SIR.

– Malo prije, trojica mladića koji su bili u školi da se zaštite od pljačke upozorila su me na bombaški napad – dodala je časna sestra, koja je trenutno raseljena i nalazi se u crkvi Svete porodice u Gazi.

Granatiranje je u toku, tako da je nemoguće otići i pregledati štetu, rekla je ona.

Škola je imala 1250 učenika, od kojih su većina muslimani.

Libanonski pokret Hezbolah objavio je da je u subotu izveo simultane napade na izraelske položaje na granici, a stanovnici juga te države izvještavaju o nekim od najžešćih izraelskih napada dosad u nekoliko tjedana dugim prekograničnim okršajima. 

Izraelska vojska objavila je da su njezini zrakoplovi gađali ciljeve Hezbolaha kao odgovor na ranije napade s libanonskog teritorija, a da je zračne napade popratila topničkom i tenkovskom paljbom.

Izvor iz Libanona upoznat s napadima Hezbolaha rekao je da je ta militantna skupina iskoristila moćnu raketu koju još nije upotrijebila u napadima. 

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru preko granice otkad je Hamas 7. listopada izveo terorističke napade na Izrael.

To je najveća eskalacija borbi od rata iz 2006., no zasad je ograničena na pogranično područje.

Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je u svom prvom govoru od početka sukoba između Hamasa i Izraela u petak rekao da će potencijalna eskalacija ovisiti o događajima u Pojasu Gaze i ponašanju Izraela prema Libanonu.

Dodao je da napadi na granicama „neće biti sve” što će Hezbolah raditi. Dosad je u sukobima poginulo gotovo 60 pripadnika tog pokreta.

Sigurnosni izvori i svjedoci u Libanonu izvještavaju o dosad najsnažnijim izraelskim napadima od početka sukoba.

Izrael je objavio da su pogođena “teroristička infrastruktura, spremišta raketa i kompleksi” kojima se koristi Hezbolah.

Izrael je objavio da nije zainteresiran za sukob na sjevernoj granici. Premijer Benjamin Netanyahu prošli je mjesec upozorio Hezbolah da ne otvara drugu frontu, kazavši da bi to pokrenulo “nezamisliv” odgovor Izraela koji bi razorio Libanon.

The post Izraelska ofanziva ušla u peti tjedan, pogodili katoličku školu appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima