Jednostavna olovka pomoći će vam da održite svoje sobne biljke na životu

Cvijeće i sobno bilje unose živost i veselje u dom u kojem se nalaze. Osim toga, vrlo su korisni jer neki od njih imaju sposobnost pročišćavanja zraka od štetnih čestica.

Cvijeće i sobno bilje unose živost i veselje u dom u kojem se nalaze. Osim toga, vrlo su korisni jer neki od njih imaju sposobnost pročišćavanja zraka od štetnih čestica.

Svaka biljka zahtijeva određenu njegu, a često nismo sigurni jesmo li je smjestili na pravo mjesto te dobiva li dovoljno svjetla i vode.

Stručnjakinja za sobne biljke, Kate Lindley, otkrila je za Mirror tajnu održavanja biljaka na životu i određivanja prave količine vode.

Canva/ Kućne biljke

Prije svakog zalijevanja ključno je ispitati tlo kako bi se spriječilo pretjerano ili premalo zalijevanje. Za to će vam trebati samo jedna olovka. Kate kaže da umetnete olovku u gornjih pet inča zemlje kako biste provjerili je li područje još uvijek vlažno od zadnjeg zalijevanja. Ako jest, tada treba izbjegavati zalijevanje dok se područje ne osuši.

Naglašava da se ne treba striktno pridržavati režima zalijevanja cvijeća jednom ili dva puta tjedno te da je puno važnije utvrditi treba li biljka na taj način zalijevanje. Pretjerano zalijevanje bilo koje vrste može dovesti do truljenja, a ovaj problem je puno češći u zimskim mjesecima kada biljke trebaju manje vode nego ljeti.

Koliko vode biljka treba ovisi o mnogo čimbenika: veličini posude, tlu, svjetlu, vlažnosti zraka, temperaturi u stanu ili kući.

Kate savjetuje vlasnicima sobnih biljaka da izbjegavaju zalijevanje hladnom vodom jer to može šokirati biljku zbog nagle promjene temperature. Idealno je koristiti mlaku vodu sobne temperature.

Kate objašnjava da su sve sobne biljke različite i da svaka ima različite potrebe:

-Zapamtite da je svaka sobna biljka drugačija. Neke biljke, poput kaktusa i sukulenata, posebno su osjetljive na pretjerano zalijevanje, dok vrste poput paprati ne vole da bude suho – prenosi Mirror.

(24sata.info/n1)

24sata.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima