back to top

Kako kako kik-boks utiče na žensko tijelo

Kik-boks je vrsta treninga koju najčešće smatramo “muškim”, međutim tu predrasudu razbili su supermodeli poput Adrijane Lime i Bele Hadid koje su odale tajnu da “apsolutno svaki Viktorijin anđeo mora da trenira kik-boks”.

Svet je ostao u čudu. Kako tako ženstvene, tanane žene treniraju takvu “mušku” disciplinu? Izgleda da je upravo to ključ njihovih nevjerovatnih tijela.

Kik-boks je trening jakog intenziteta koji će vam svakako obezbijediti snagu i kondiciju, ali i mnogo više od toga.

1. Cijelo tijelo vam “gori”

“Vaše ruke moraju obavljati mnogo posla dok se okreću, uvijaju i protežu kroz svaki udarac, a vaše noge pokreću svaki udarac, ali je potrebno da cijelo tijelo stvori snagu i doda snagu svakom pokretu”, kaže Eliza Širazi, trener ove veštine.

Snaga dolazi iz nogu, kroz jezgro, a zatim se prenosi na ruke.

Takođe, većina vježbi u kik-boksu uključuje zagrijavanje cijelog tijela ili intervale aktivnog oporavka, uključujući pokrete kao što su čučnjevi, iskoraci, trbušnjaci i sklekovi. Tako da trenirate od glave do pete, radeći i te vježbe.

Ono što je nekome cijeli trening, na kik-boksu je samo zagrijavanje.

2. Trening izdržljivosti, brzine i snage u jednom

Kik-boks nije samo jedna vrsta treninga. Iako dobijate trening visokog intenziteta u svakoj sesiji, aktivnim oporavkom između izvođenja se krećete cijeli čas, tako da poboljšavate svoju izdržljivost.

Što se tiče udaraca, želite da ih učinite brzim baš kao što biste radili da se zapravo borite, tako da je to vaš izazov za brzinu.

Zatim, da pokrenete taj tempo, dolazi moć.

Mnogi ljudi misle da je kik-boks snaga u rukama i nogama, ali ona zapravo počiva u jezgru (stomak).

Potrebni su vam čvrsti mišići da biste uspjeli u ovome, a to važi za svaku grupu mišića – uključujući ramena, ruke, leđa, trbušne mišiće, noge i zadnjicu.

Kik-boks je odlična kombinacija kardio treninga i snage, zbog čega se tijelo vrlo brzo zateže.

3. Uticaj na mentalno stanje

Dok se bavite ovim sportom, vaš mozak uči da djeluje brzo kako bi reagovao na udarce, savladao reflekse i zapamtio kombinacije.

Takođe ova vještina pomaže ženama da se osjećaju osnaženo i jako, prenosi “Women’shealth”.

Žene.ba / NN

Kako kako kik-boks utiče na žensko tijelo Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima