back to top

Kako “overclockati” i smanjiti radni takt i temperaturu AMD Ryzen procesora?

Overclocking vašeg AMD Ryzena omogućuje vam da dobijete dodatne performanse iz vašeg čipa, kako biste povećali performanse sustava.

Na drugoj strani, prigušivanje snižava napon CPU-a kako bi ga održalo hladnijim bez žrtvovanja mnogo performansi. Oba postupka imaju svoje prednosti i nedostatke. Kako “overclockati” procesor, a kako sniziti radni takt i temperaturu procesora? Više o tome pročitajte u nastavku članka.

amd ryzen 5000g cezanne 'zen 3' desktop

Stvari koje morate imati na umu prije nego počnete overclockati svoj procesor

  1. Vaš procesor bi trebao imati odgovarajuće hlađenje

Overclocking CPU-a će povećati potrošnju energije i toplinu koju proizvodi procesor. Stoga je najbolje provjeriti je li vaš procesor dovoljno hladan prije pokretanja procesa overklokiranja.

  1. Pazite da ne pretjerate

Svaki rad CPU-a izvan njegovih specifikacija također će poništiti njegovo jamstvo, što znači da nije dobra ideja pretjerivati. Ako overclockirate AMD CPU s Ryzen Masterom, prikazuje se uobičajeno upozorenje. Ako ne gurnete procesor preko navedenog praga, ne morate se brinuti.

  1. Napravite referentno mjerenje vašeg sustava

Najbolje je izvršiti usporedbu trenutnih performansi dionica kako biste ih kasnije imali s čime usporediti. Cinebench možete koristiti za dobivanje rezultata za mjerenje performansi pojedinačnih jezgri ili za mjerenje performansi više procesorskih jezgri.

Nadalje, preporučuje se korištenje HWiNFO-a za praćenje očitanja temperature, napona i snage tijekom referentnih vrijednosti. Možete ponoviti Cinebench testove nakon overklokiranja procesora i usporediti te rezultate sa standardnim rezultatima kako biste vidjeli koliko je učinkovit bio proces overklokiranja. Uspješan Cinebench također pomaže utvrditi je li proces overklokiranja stabilan.

amd ryzen master

Overclocking AMD Ryzen procesora s Ryzen Master alatom

Najlakši način za overclockiranje vašeg AMD procesora je Ryzen Master. To je AMD-ov softver za overklokiranje i nadzor sustava koji pruža mogućnosti overklokiranja u Windows okruženju. Ali prije nego što počnete s overclockingom, morate imati na umu nekoliko stvari:

  • Vaše postavke overkloka će se vratiti na zadane vrijednosti sa svakim ponovnim pokretanjem sustava. Ryzen Master još ne podržava automatsko pokretanje pri dizanju.
  • Popis podržanih procesora ograničen je na Ryzen 2000 i novije procesore, a podrška za značajke razlikuje se između generacija procesora.
  • Ryzen Master je koristan za korisnike koji ne žele često overclockati. Možete uključiti ili isključiti overclocking jednim klikom, ovisno o radnom opterećenju koje obavljate; nije potrebno podešavanje BIOS-a.

Preuzmite Ryzen Master s AMD-ove web stranice i instalirajte ga prema čarobnjaku za postavljanje. Postoje tri načina overclockinga u Ryzen Masteru za povećanje performansi vašeg CPU-a: Precision Boost Overdrive (PBO), Auto Overclock i Manual.

Dok su PBO i Auto OC uglavnom načini rada jednim klikom koji koriste automatizirane mehanizme za overklokiranje postavljene dizajnom vašeg CPU-a i matične ploče, ručni način vam daje najveću fleksibilnost za overklokiranje vašeg procesora. Korisnici koji traže veće performanse u igricama mogu odabrati Auto OC, dok oni koji žele pojačati radna opterećenja s više niti mogu odabrati PBO.

pbo ryzen master

Overclocking procesora pomoću opcije “Precision Boost Overdrive” ili PBO

PBO nije namijenjen za overclocking vašeg CPU-a iznad osnovnog takta ili za povećanje radnog takta. Umjesto toga, alat manipulira s tri odvojena ograničenja snage, PPT, TDC i EDC, kako bi omogućio procesoru da dostigne one reklamirane poboljšane radne taktove, češće i u stalnim intervalima, čime se poboljšava izvedba.

Na lijevoj strani prozora primijetit ćete nekoliko profila. Creator Mode i Game Mode unaprijed su konfigurirani profili. Dok prvi može pomoći u scenarijima s više niti, drugi bi se trebao koristiti samo za podršku naslijeđenih igara na procesorima s više od osam jezgri, prema AMD-ovoj dokumentaciji. Za naše potrebe koristimo Profile 1 i Profile 2. Kako biste omogućili PBO u Ryzen Masteru, idite na Profile 1 i kliknite Precision Boost Overdrive u opcijama Control Mode s desne strane.

Ostavljamo postavke dodatne kontrole i kontrole memorije kakve jesu za ovaj način rada. Pritisnite Primijeni na dnu prozora. Nije potrebno ponovno pokretanje sustava.

Spremite svoje postavke klikom na Spremi profil na dnu ekrana. Pokrenite Cinebench da dobijete novi rezultat za multi-core test i vidite kakav je učinak PBO imao na izvedbu. Također možete odabrati ponovno pokretanje single-core testa, ali PBO jedva da utječe na single-core performanse.

Overclocking procesora s automatskim overclocking mogućnostima

Način automatskog overclockiranja koristi se za postavljanje frekvencije pojačanja više od oglašenog takta pojačanja. Dok Auto OC drži kontrolu napona zaključanom baš kao što to čini PBO, omogućuje CPU-u da se podigne na više frekvencije dok ostaje pod automatskom kontrolom. Ovaj način rada preporučuje se korisnicima koji žele overclockati svoj AMD CPU kako bi istražili dobitke performansi overklokiranja za radna opterećenja s jednom jezgrom ili jednom niti, ali se ne žele zamarati stvarima poput napona.

Za postavljanje automatskog overclockinga kliknite Profile 1 ili Profile 2 i postavite Control Mode na Auto Overclocking u desnom prozoru. Odmah ispod toga pronaći ćete postavku Boost Override CPU. Koristite ovo za overclockiranje i neka Ryzen Master upravlja naponom u skladu s tim. Preporučena metoda je povećati takt za samo 25 ili 50 i zatim testirati stabilnost benchmarka. Učinite to pomoću gumba Primijeni i testiraj na dnu prozora ili pomoću Cinebencha.

Također biste trebali imati na umu da imate kontrolu nad ograničenjima PPT, TDC i EDC, ali ih za sada možete ostaviti na zadanim postavkama. Ako test stresa na neki način pokvari ili sruši sustav, ponovno pokrenite Ryzen Master i testirajte nižu frekvenciju pri sljedećem pokretanju.

Imajte na umu da će Ryzen Master zahtijevati ponovno pokretanje sustava nakon što omogućite način automatskog overkloka. Druge postavke kao što je kontrola memorije ne smiju se dirati.

amd ryzen master

Overclocking s ručnim načinom rada, koji jamči maksimalnu kontrolu

Konačno, ručni način rada otključava sve postavke koje su vam potrebne za overclockiranje vašeg AMD CPU-a, omogućujući vam ne samo postavljanje frekvencije po jezgri, već i podešavanje napona koji se isporučuje CPU-u. Ovdje je princip da se napon povećava što je moguće manje kako bi veći radni takt procesora bio stabilan. Ako vaš Cinebench test sruši sustav nakon povećanja brzine takta, povećanje napona u malim koracima može povećati stabilnost sustava. Međutim, ako ste primijetili da je temperatura CPU-a u HWiNFO-u bila previsoka (blizu 90 stupnjeva) neposredno prije pada, napon možda nije problem. Umjesto toga, možda ćete morati malo smanjiti frekvenciju.

Ručni način rada potencijalno može otključati veće brzine takta od automatskog načina rada overkloka jer više niste ograničeni na konzervativne krivulje snage i temperature automatskih načina rada. Za početak primjene željenih promjena kliknite Profil 1 ili Profil 2 i odaberite Ručno pod Kontrolnim načinom. Proširite redove CCD 0 i CCX 0 u odjeljku Core. Vidjet ćete najbržu i drugu najbržu jezgru na svom CPU-u označenu žutom zvjezdicom i sivim krugom. Ako se želite usredotočiti samo na najbrže jezgre, povećajte frekvenciju povlačenjem odgovarajućih klizača ili upisivanjem željene frekvencije.

Također možete postaviti overclockanje svih jezgri klikom na crveni simbol u CCX 0 retku. Postat će zelen i možete povući bilo koji od pojedinačnih klizača kako biste automatski primijenili povećanu frekvenciju na svaku od jezgri. Kliknite Primijeni i testirajte svaki od gore navedenih scenarija kasnije s Cinbenchom kako biste provjerili ocjene.

Sljedeći dio za podešavanje je kontrola napona. Povećajte napon za samo jedan ili dva koraka, kliknite Primijeni, a zatim overclockajte svoju postojeću frekvenciju pomoću Cinebencha. Ako ne možete postići stabilnost, čak ni s višestrukim povećanjem napona, umjesto toga možete pokušati sniziti frekvenciju CPU-a.

Ryzen Master se neće ponovno pokrenuti nakon uključivanja ručnog načina rada. Međutim, to može učiniti kada se prebacite s ručnog na drugi način rada. Ako je stres test uspješan, možete ponovno povećati frekvenciju, ponoviti test, povećati napon ako test ne uspije i vratiti se na postavku frekvencije ako je uspio. Ostavit ćemo dodatne postavke netaknute za ručni način rada.

Smanjenje napona AMD procesora

“Undervolting” odnosno spuštanje napona procesora može biti vrlo praktično ako želite smanjiti temperaturu i volumen računala, odnosno procesora. Umjesto overclockinga, ovdje je cilj prilagoditi krivulju napona i frekvencije procesora, kako bi se postigle iste performanse na nižem naponu i temperaturi.

Kako "overclockati" i smanjiti radni takt i temperaturu amd ryzen procesora?

U Ryzen Masteru možete izvršiti postupak smanjenja napona klikom na Curve Optimizer u odjeljku profila s lijeve strane i zatim postavljanjem Control Mode na Default. Ispod toga, kontrola optimizacije krivulje već će biti uključena s uključenim automatskim pomakom. Možete ostaviti postavke kakve jesu. Imajte na umu da je Curve Optimizer dostupan samo za procesore serije Ryzen 5000 ili više. Odaberite Sve jezgre ili Po jezgri pored Načina optimizacije krivulje. Za testiranje ćemo kliknuti na optimizaciju svih jezgri za automatsku optimizaciju krivulje. Kliknite Pokreni optimizaciju na desnom kraju retka, zatim kliknite U redu za potvrdu upita.

Ovisno o vašim CPU jezgrama i konfiguraciji vašeg sustava, proces automatske optimizacije trajat će oko 30 do 60 minuta i može nekoliko puta ponovno pokrenuti vaš sustav, a zatim prikazati pomak svih jezgri u odjeljku CO All Core Value. Za sada ostavite odjeljak Difference Offset Value i kliknite Primijeni da uključite optimizator krivulje. Pokrenite Cinebench test kako biste usporedili svoj rezultat i maksimalne temperature sa zadanim postavkama.

Snižavanje napona AMD procesora kroz BIOS

Također možete smanjiti napon CPU-a u BIOS-u. Ponovno pokrenite sustav i uđite u BIOS pritiskom na Delete, F12 ili bilo koju drugu tipku prikazanu na prvom zaslonu nakon ponovnog pokretanja. Nakon ulaska u BIOS kliknite na Advanced Mode, ako već nije omogućen. Na kartici Tweaker započnite postavljanjem Precision Boost Overdrive na Disable. Otvorite Curve Optimizer. Postavite ga na All Cores i All Cores Curve Optimizer na Negative.

Kako "overclockati" i smanjiti radni takt i temperaturu amd ryzen procesora?

U All Core Curve Optimizer Magnitude možete postaviti negativni pomak od 10 za početak i povećati ga na maksimalno 30. Pokušajte testirati podnapon u sustavu Windows koristeći stres testove ili pratite temperaturu u mirovanju koristeći HWiNFO kako biste bili sigurni da je sve prošlo dobro. Kada overclockirate AMD procesor, zapamtite da će ponovno pokretanje sustava izbrisati sve promjene koje ste napravili u programu i morat ćete ih ponovno primijeniti ili učitati spremljeni profil.

Napisao: Alan Milić

Post Kako “overclockati” i sniziti radni takt i temperaturu AMD Ryzen procesora? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima