Kako “popraviti” Windows 10 na određenoj verziji i zaustaviti preuzimanje novih ažuriranja?

Počevši od Verzija iz 1803 i kasnije, na Windows 10 moguće je odrediti koju verziju operativnog sustava želite postaviti kao ograničenje. Drugim riječima, govorite sustavu Windows 10 da se ažurira na određenu verziju i ostane tamo sve dok se može koristiti i dok Microsoftova podrška za nju nije istekla.

U ovoj situaciji računalo sa sustavom Windows 10 neće pokrenuti nova ažuriranja čak i kada su dostupna i mogu se preuzeti. Ovo je izuzetno korisna značajka koja će biti idealna za korisnike koji su zadovoljni trenutnom verzijom operativnog sustava i ne vole se baviti novim bugovima. Ostati na određenoj verziji sustava Windows 10 moguće je na dva načina: korištenjem Pravila lokalne grupe vas Urednik registra.

U nastavku ćemo ukratko opisati oba postupka.

ažuriranje sustava Windows 10

Zašto spriječiti buduća ažuriranja sustava Windows 10?

Treba odmah napomenuti da mogućnost “popravljanja” sustava Windows 10 na određenu verziju nije dostupna na svim izdanjima. Ova značajka će raditi samo dalje Windows 10 Pro, Enterprise i Obrazovanjeali postoji zaobilazno rješenje.

Nekim korisnicima će odgovarati specifična verzija Windows 10 koju koriste, a izdvajamo dva glavna razloga za ovu odluku:

 1. Postoje problemi s određenom verzijom sustava Windows

Ako vam neka verzija Windowsa 10 ne odgovara i upoznate se s činjenicom da donosi mnogo grešaka ili donosi promjene koje vam se ne sviđaju, blokiranje budućih ažuriranja i ostanak na trenutnoj verziji bit će prihvatljivo rješenje za vas.

 1. Želite blokirati preuzimanje sustava Windows 11

Ako vam je Windows 10 zadovoljan i već ste se navikli na njega, “prikvačivanjem” trenutne verzije Windowsa 10 možete blokirati buduću nadogradnju na Windows 11. Čak i ako vaše računalo ima sve potrebne specifikacije za preuzimanje novog operativnog sustava, više vam se neće nuditi isti .

urednik lokalne grupne politike

Kako “popraviti” verziju Windowsa 10 kroz pravila lokalne grupe?

Kroz Pravila lokalne grupe možete jednostavno kontrolirati kako Windows 10 radi. Ova dolje navedena opcija radit će samo sa sustavom Windows 10 verzija 2004 i novijim, pa prije nego nastavite s postupkom, možete provjeriti istu ako niste sigurni.

Postupak je sljedeći:

 1. Otvorite pravila lokalne grupe. To možete učiniti tako da pritisnete tipkovničku prečicu Windows + R, zatim upišete “gpedit.msc” i potvrdite sve s “Ok”.
 2. Idite na sljedeću lokaciju: Konfiguracija računala > Administrativni predlošci > Windows komponente > Windows Update > Windows Update for Business.
 3. Sada ćete moći vidjeti opciju “Odaberi ciljnu verziju ažuriranja značajki” na desnoj bočnoj ploči. Ako ga ne vidite, vaš Windows 10 je stariji od verzije 2004.
 4. Dvaput kliknite na spomenutu opciju i odaberite “Omogućeno”.
 5. Unesite “Windows 10” u polje za verziju proizvoda.
 6. Unesite ciljanu verziju na kojoj bi se Windows 10 trebao zaustaviti s ažuriranjem.
 7. Pritisnite “OK”.

Ako želite naknadno ukloniti ovaj oblik ograničenja, slijedite opisani plan puta. Kada dvaput kliknete na “Odaberite ciljnu verziju ažuriranja značajke“samo moraš izabrati”Onemogućeno” i sve potvrdite sa “OK”.

Windows registar

Kako “popraviti” verziju sustava Windows 10 pomoću registra’

Ako ne koristite Pro, Enterprise ili Education izdanja sustava Windows 10, “popravak” se može postići putem Registar. Valja napomenuti da je Registar baza podataka čije promjene mogu uzrokovati nepovratne promjene, stoga je preporučljivo izraditi njegovu sigurnosnu kopiju prije nego što se odlučite na promjenu postavki. Postupak koji ćemo opisati radit će samo na računalima sa sustavom Windows 10 verzija 1803 i novijim.

Postupak je sljedeći:

 1. Otvorite uređivač registra pritiskom tipke Windows + R tipkovnički prečac, upisivanjem “regedit” i pritiskom na tipku Enter.
 2. Dođite do sljedećeg mjesta unutar registra: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREPoliciesMicrosoftWindowsWindowsUpdate
 3. Potražite DWORD pod nazivom “TargetReleaseVersionInfo” (ako ga ne vidite, samo ga stvorite).
 4. Sada pogledajte niz (vrijednost) “TargetReleaseVersionInfo” (ako ne vidite ovu oznaku, stvorite je). Dvaput kliknite vrijednost i postavite njezine podatke s brojem verzije sustava Windows na kojem bi sustav trebao ostati.

Da biste uklonili ovaj proces, jednostavno izbrišite gore navedene DWORD i String (vrijednost).

Windows 10

Ostanite na određenoj verziji sustava Windows 10

Kao što smo ranije spomenuli, nekim će korisnicima ponekad biti prikladnije ostati na određenoj verziji sustava Windows 10. Iako je Windows 10 izuzetno stabilan sustav, često se naviknemo na određenu njegovu verziju i jednostavno ne želimo novim ažuriranjima poremetiti optimalno funkcioniranje. Često se događa da nove nadogradnje sa sobom nose i nove bugove koji se naknadno popravljaju, no nekima se neće svidjeti ovakav ritam bugova i ispravaka.

S druge strane, neki korisnici ne žele izvršiti nadogradnju na Windows 11. Ažuriranja za Windows 10 mogu imati greške, ali s Windows 11 isti je problem još intenzivniji jer se radi o novom operativnom sustavu koji tek treba doći do faze u kojoj će biti stabilan.

Ako odlučite ostati na određenoj verziji Windowsa 10, također morate biti svjesni nadogradnji koje propuštate, stoga vam savjetujemo da se uvijek informirate o tome što nova ažuriranja donose i kako nove značajke mogu doprinijeti vašem sustavu.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako “popraviti” Windows 10 na određenoj verziji i prestati preuzimati nova ažuriranja? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima