Kako upravljati, zakazati i ograničiti raspored ažuriranja na Windows 10 i 11? Donosimo vam kompletan vodič

Zbunjen sam kako ažuriranja funkcioniraju Windows 10 i 11? Niste jedini jer je Microsoft tokom godina implementirao veliki broj promjena u ovoj domeni.

Budući da smo svi svjesni da neka ažuriranja za Windows mogu sa sobom donijeti greške i probleme s performansama računara, jedna od najvećih nepoznanica je koja preuzimanja ažuriranja moraju biti prihvaćena i da li se sam proces može upravljati. U pokušaju da odgovorimo na ova pitanja, dodali smo još neke detalje, ali zapravo nam je cilj u ovom tekstu da objasnimo načine na koje se ažuriranja mogu tempirati na Windows 10 i 11 i kako upravljati njihovim rasporedom i postavkama.

Objašnjenja se odnose na trenutne verzije oba operativna sistema – 22H2. Naravno, primjenjuju se i na starije verzije, ali u nekim slučajevima slijed radnji se može malo razlikovati.

windows-11-22h2

Nisu sva ažuriranja kreirana jednaka

U Microsoftu postoje redovna ažuriranja i ona koja su nešto većeg obima. Može se dati primjer 22H2 ažuriranje za Windows 11, a Microsoft često naziva takva ažuriranja terminom “glavno izdanje” ili “ažuriranje funkcije“. Nekada je Microsoft imao drugačije ime, tako da je bilo nadogradnji i ažuriranja, ali su vremenom nadogradnje postepeno prestajale iz upotrebe.

Microsoft također često objavljuje manja ažuriranja pod nazivom “ažuriranja kvaliteta“, a to su obično manje nadogradnje na starije softverske dijelove, sigurnosne ispravke, ispravke grešaka ili, drugim riječima, manje promjene koje nisu toliko primjetne. Ova vrsta ažuriranja se isporučuje svakog drugog utorka u mjesecu (Patch Tuesday).

Dakle, sa važnijim ažuriranjima (funkcija) instaliraju se najnovije funkcije koje mijenjaju mogućnosti Windows-a i korisničko iskustvo. Prvo takvo ažuriranje za Windows 10 objavljeno je u novembru 2015. godine, a u to vrijeme Microsoft je imao politiku objavljivanja velikih ažuriranja dva puta godišnje, svakih šest mjeseci (proljeće i jesen).

 

Promjena politike

Od ažuriranja iz novembra 2019. (verzija 1909) stvari su se promijenile. Nije sadržavao mnogo novih funkcija i ličio je na ono što se sada zove “servisni paket” – nekoliko manjih izmjena i popravki tokom određenog vremenskog perioda.

Sljedećih nekoliko godina, Microsoft je nastavio s poznatim obrascem izdavanja ažuriranja “feature”, ali je uslijedila još jedna promjena koja je implementirana danas. Windows 11 dobija samo jedno veliko ažuriranje tokom godine, koje je uvek zakazano za jesen. Windows 10 više neće primati velika ažuriranja nakon verzije 22H2 i primat će samo manja ažuriranja do kraja službene podrške u oktobru 2025.

windows-11-22h2

Kako odgoditi ili preskočiti ažuriranje funkcija na Windows 11?

Nakon što smo ranije objasnili općenito kako funkcionišu Microsoftove najave ažuriranja, sada ćemo vidjeti kako ih odgoditi ili preskočiti. Prvo ćemo pogledati važnija ažuriranja (funkcija).

Kada se objavi ažuriranje “funkcije”, na Windows 11 ćete biti obaviješteni da je dostupno sa “Preuzmite i instalirajte” link unutar “Windows Update” odjeljak koji je dio “Postavke“prijave. Ovo ažuriranje neće biti instalirano automatski.

Da biste došli do tog odjeljka, učinite sljedeće: Start > Settings > Windows Update. Ako ste primijetili “Preuzmite i instalirajte” link za klik, zanemarite ga i dostupno ažuriranje “funkcije” neće biti instalirano. Naravno, postoji još jedna informacija koju trebate znati.

Kada vaša trenutna verzija Windows-a dostigne kraj podrške, tj. kako Microsoft naziva “kraj službe“, odjeljak Windows Update će automatski instalirati najnoviju dostupnu veliku nadogradnju bez obzira želite li to ili ne. Za korisnike Windows 11 Home i Pro, ovo je period od 24 mjeseca nakon što verzija koju koristite bude objavljena.

Teoretski, još uvijek je moguće preskočiti ažuriranje “feature” na način da se jedna verzija ne preuzima, a sljedeća preuzima jer se objavljuju svake godine, ali se može zaključiti da se velika ažuriranja mogu izbjeći samo za određenom periodu.

 

Kako pauzirati “kvalitetna” ažuriranja na Windows 10 i 11?

Korisnici Pro i Home verzija Windowsa 10 i 11 imaju mogućnost pauziranja manjih ažuriranja, koja su pronađena pod pojmom “kvalitetna ažuriranja”. Microsoft ih s vremena na vrijeme izdaje, a naći ćete pod “Windows Update” odjeljak za bilježenje imena “Sigurnosno ažuriranje” ili “Kumulativno ažuriranje“. Njihova svrha je da optimiziraju funkcije Windows-a, ali može se dogoditi da uzrokuju probleme ili greške.

Za razliku od ažuriranja “funkcija”, ažuriranja “kvaliteta” se automatski preuzimaju prema zadanim postavkama. Da biste to izbjegli, morat ćete ih pauzirati.

Pauziranje se mora raditi iz sedmice u sedmicu do maksimalno 35 dana (ukupno pet puta), a u Windows 10 to se radi na sljedeći način: Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Update i kliknite na “Pauzirajte ažuriranja na 7 dana” opcija.

Sa Windows 11 morate ići na Postavke > Windows Update i pored toga “Pauzirajte ažuriranja” odjeljci kliknite na “Pauzirajte 1 sedmicu“.

 

Kontrolišite kada se preuzimaju ažuriranja za Windows

Budući da većina nas koristi Windows u radnom okruženju, izuzetno je važno kada će se ažuriranja izvršiti, jer za neke korisnike to može biti problematično i ozbiljno poremetiti svakodnevne aktivnosti. Zbog toga je važno znati da je moguće kontrolisati kada će se ažuriranja izvršiti.

koja je razlika između windows 10 home i pro

Kontrola vremena ažuriranja za Windows 10

Za kontrolu vremena ažuriranja na Windows 10, kod “Windows Update” odjeljci kliknite na “Promijenite radno vrijeme“. Na ekranu će se pojaviti novi prozor u kojem možete ručno odabrati sate kada ste aktivni na računaru klikom na “Promjena“. Moraćete da izaberete sate kada se vaš računar normalno koristi. Windows ažuriranja se neće preuzimati tokom ovog perioda. Ukupan broj navedenih sati ne smije biti veći 18.

Postoji opcija da verujete Windows-u da odluči kada će se ažurirati na osnovu podataka o aktivnostima vašeg računara. Za to je neophodno u okviru “Promijenite radno vrijeme” odjeljci ispod ” Automatski prilagodite radno vrijeme za ovaj uređaj na osnovu aktivnosti“oznaka opcija”On“.

Vaš računar ne mora uvijek da se restartuje prilikom preuzimanja ažuriranja. Neka sigurnosna ažuriranja Microsoft Defendera, na primjer, ne zahtijevaju resetiranje, dok druga trebaju.

Ako želite da vas Windows obavijesti o ponovnom pokretanju, idite na “Windows Update” odjeljak. unutar “Obavještenja o ažuriranju” opcija koda odjeljka “Prikažite obavještenje kada vaš PC zahtijeva ponovno pokretanje da završi ažuriranje“oznaka”On“. Ako želite da se računar resetuje odmah, u istom odeljku kliknite na „Napredne opcije” i ispod “Opcije ažuriranja“uključi opciju”Ponovo pokrenite ovaj uređaj što je prije moguće kada je potrebno ponovno pokretanje da biste instalirali ažuriranje“. Procedura za ovo je slična na Windows 11.

windows 11 s način rada

Kontrola vremena ažuriranja za Windows 11

Na vrlo sličan način možete kontrolisati ovu stavku na Windows 11. U okviru „Windows Update” odjeljak kliknite na “Napredne opcije“. Ispod kliknite na strelicu pored “Aktivni sati” opcije. Zatim kliknite na “Podesite radno vrijeme” i iz padajućeg menija odaberite “Ručno“. vrijeme za “Vrijeme početka” i “Vrijeme završetka“. Za automatski odabir vremena od strane Windowsa, potrebno je odabrati “Podesite radno vrijeme” i ispod kliknite na “Automatski“.

 

Peer-to-peer preuzimanje ažuriranja

Peer-to-peer ova tehnika omogućava da se Windows ažuriranja prenesu sa računara drugih korisnika umesto sa Microsoft-ovih servera. Ovo je mali trik kako možete uštedjeti na svom propusnom opsegu, tako da je procedura sljedeća:

  • Windows 10 – Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Update > Napredne opcije > Optimizacija isporuke > Dozvoli preuzimanja sa drugih računara.
  • Windows 11 – Postavke > Windows Update > Napredne opcije > Optimizacija isporuke > Dozvoli preuzimanja sa drugih računara.

 

Potpuni prekid ažuriranja

Na kraju ćemo navesti mali trik koji potpuno zaustavlja preuzimanje ažuriranja na bilo kojoj verziji Windows 10 ili 11 (osim onih važnih za sigurnost računala).

Ključ ove procedure je da morate navesti da je vaša internet konekcija ograničena, odnosno da imate ograničenje nakon kojeg se naplaćuje.

Donosimo procedure u nastavku.

 

Windows 10 i 11 Wi-Fi veze:

  1. Idite na Postavke > Mreža i Internet > Wi-Fi.
  2. Kliknite na “Upravljanje poznatim mrežama”.
  3. Kliknite na Wi-Fi mrežu na koju je povezana i odaberite “Svojstva” (kliknite na strelicu pored mreže na Windows 11).
  4. Uključite “Metered connection”.

 

Windows 10 i 11 Ethernet veze:

  1. Idite na Postavke > Mreža i Internet > Eternet.
  2. Kliknite na određenu internet vezu.
  3. Pomaknite se do odjeljka “Metered connection” i označite “On”.

deinstalirajte ažuriranje za windows 10

Pregled vaše historije preuzimanja ažuriranja

Konačni savjet je da s vremena na vrijeme provjerite historiju preuzimanja ažuriranja za Windows kako biste bili u toku s njima i čak mogli započeti, odgoditi ili pauzirati nove.

Na Windows 10 to možete učiniti na sljedeći način: Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Update > Prikaži historiju ažuriranja.

Za Windows 11, odaberite Postavke>Windows Update i kliknite na strelicu pored “Ažuriraj historiju” opcije.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Kako upravljati, zakazati i ograničiti ažuriranja na Windows 10 i 11? Donosimo vam kompletan vodič koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima