Kardiolog upozorio na rane simptome koji odaju probleme sa srcem

Kada srčani mišić postane preslab ili ukočen te stoga teže pumpa krv, suočavamo se sa stanjem poznatim kao zatajenje srca.

To je situacija kada srce i dalje radi, ali treba neki oblik podrške.

Kardiolog i povjerenik Zaklade Heart Cells Anthony Mathur vjeruje da bi u takvim situacijama mogla pomoći terapija matičnim stanicama.

“Kardiolog može uzeti matične stanice iz pacijentove koštane srži ili masnog tkiva. Nakon obrade stanica one se vraćaju u srce kako bi pomogle u popravljanju oštećenog tkiva i omogućile srcu normalno funkcionisanje”, pojasnio je.

Za razliku od transplantacije srca, gdje se novo srce donora ugrađuje u tijelo pacijenta, terapija matičnim stanicama predstavlja manji rizik od odbacivanja.

Ali, koji su uopće rani znakovi zatajenja srca?

Jedan primjetan pokazatelj je osjećaj nedostatka daha, pogotovo tokom tjelesne aktivnosti, ali i kada mirujete. Drugi ključni pokazatelj potencijalnog zatajenja srca je neuobičajen nivo umora i slabosti”, kaže profesor Mathur za Express.

Pri zatajenju srce može naići na izazove u opskrbi tijela odgovarajućim kisikom i hranjivim tvarima, što rezultira nedovoljnom opskrbom krvlju vitalnih organa i mišića. To može dovesti do osjećaja iznimnog umora.

“Osim toga, oticanje je također rani znak jer tijelo može zadržavati tekućinu, uzrokujući oticanje nogu, gležnjeva, stopala ili trbuha. Nepravilni ili brzi otkucaji srca još su jedan znak ranog upozorenja na koji treba obratiti pozornost”, naveo je.

“Na kraju, uporan kašalj praćen iskašljavanjem krvi i zvukom zviždanja može ukazivati na nakupljanje tekućine u plućima. Rano prepoznavanje ovih znakova ključno je za pravovremeno traženje pomoći”, upozorio je profesor, prenosi Index.hr.

Iako ovi simptomi mogu biti povezani s raznim zdravstvenim problemima, ako potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je konsultirati se s liječnikom opće prakse.

 

 

(Žene.ba)

Kardiolog upozorio na rane simptome koji odaju probleme sa srcem Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima