Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

Država Katar, od narednog mjeseca, bit će domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023. To je prvi takav sajam kojem je domaćin država Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Najavljeno je sudjelovanje 80 zemlja, uz međunarodne organizacije i gradove. Događaj će trajati 179 dana, od 2. oktobra 2023. do 28. marta 2024. godine.

– Zanimljivo je da će EXPO 2023. biti održan na površini od 1,7 miliona metara kvadratnih u živopisnom parku Al Bidda, u srcu Dohe. Prema očekivanjima organizatora, tokom šest mjeseci trajanja Međunarodnog sajma zemlju Zaljeva će posjetiti više od tri miliona ljudi – navodi se.

Planirana tematika EXPO-a 2023. bit će ‘Zelena pustinja, bolje okruženje’, a izložba će imati i četiri podteme – moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svijest o životnoj sredini i održivost.

Cilj Katara zapravo je okupiti lidere u toj oblasti i inovatore da bi se pokrenuo novi i održivi način ozelenjivanja pustinje. Dodatno, namjera je da se potaknu inovacije u oblasti hortikulture osvjetljavajući pritom i probleme okoliša, posebno u zemljama s pustinjskom klimom, uz predstavljanje inovativnih rješenja u toj oblasti.

Kako navode organizatori, to je izvrsna prilika za stručnjake da saznaju više o najnovijim metodama održive poljoprivrede, kao i inovacijama koje će „olakšati razvoj poljoprivrede i promijeniti način života“.

– Katar, naime, prepoznaje poljoprivredu kao održivo rješenje za globalna pitanja vode, energije i sve izraženije nestašice hrane. Klima, voda i tlo neophodni su resursi te će taj globalni događaj promovirati pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini. Na EXPO-u Doha 2023. „ideje se spajaju s vještinama za doprinos izgradnji održive budućnosti, kroz plodonosnu međunarodnu saradnju“ – poručeno je.

Generalni sekretar EXPO-a 2023. u Dohi Mohammed al-Khoury ranije je pozvao cijeli svijet da se okupi u Dohi, „dok pokušavamo da nađemo nove načine za saradnju i izgradnju boljeg i zelenijeg sutra“.

Prema organizatorima i domaćinima, taj događaj pruža jedinstvenu priliku da angažiramo različite sektore, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog svijeta.

– Očekuje se da će izložba imati veliki utjecaj i da će ostaviti trajno naslijeđe Kataru, široj regiji i svijetu u cjelini, jer stavlja naglasak na širok dijapazon tema uključujući ekonomiju, održive stilove života, obrazovanje, zabavu i inovacije – rekao je ranije generalni sekretar Al-Khoury.

Ciljevi EXPO-a Doha 2023. slijede nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da tu zemlju transformira i učini sposobnom da održi razvoj i osigura visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. Otud je to samo jedan od nekoliko progresivnih događaja razvojne prekretnice Katara. Nacionalna vizija 2030. naglašava održivost unutar četiri razvojna stuba – ekonomski, društveni, ljudski i okolišni.

Sad već poznata Hayya kartica omogućit će posjetiteljima prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, jednog od najuspješnijih ikada, da posjete i EXPO 2023. Ta aktivnost bit će implementirana u saradnji sa Qatar Tourismom, tokom šest mjeseci trajanja sajma.

– Hayya platforma pokrenuta je tokom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022., kao navijački ID koji je vlasnicima te kartice omogućavao ulazak u Katar i na stadione, ali i učinio dostupnim besplatan pristup uslugama podzemne željeznice i autobusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo je validnost kartice Hayya, čime je njezinim vlasnicima izvan Katara omogućen ulazak u tu zemlju do 24. januara 2024. godine – saopćeno je.

 

033.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima