back to top

Kineski uticaj na energetski sektor: Moćni lobiji uništavaju Elektroprivredu BiH

Nakon zvanične objave Vlade Federacije BiH o raskidu ugovora o gradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, ostaju aktivni blokovi predviđeni za trajnu obustavu.

To znači da će se i dalje u Tuzli kontinuirano raditi Blok 6 na mrki ugalj, te Blokovi 4 i 5 na lignit. Nedostatak kvalitetnih vrsta uglja za koje su kotlovi u TE “Tuzla” projektirani zahtijeva korištenje ugljeva s visokim sadržajem sumpora, što zahtijeva proces odsumporavanja postojećih blokova, prije svega Bloka 6, radi očuvanja ekološki prihvatljive proizvodnje.

Trenutno je u tijeku tenderski postupak za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na Bloku 6 s procijenjenom vrijednošću nabavke od 63 miliona KM, no Elektroprivreda BiH još nema potpisan ugovor s odabranim ponuđačem od pokretanja javne nabavke u rujnu 2022. godine.

Postoje indikacije o pritiscima na zaposlenike Elektroprivrede BiH s ciljem favoriziranja kineskih kompanija tijekom ovog procesa nabavke. Neki zaposlenici su podnijeli krivičnu prijavu protiv rukovodstva tvrtke zbog navodnih pritisaka i lobiranja u korist Konzorcija kinsekih kompanija.

Uprkos otezanju procesa i pritiscima, Elektroprivreda BiH nastavlja suradnju s kineskim kompanijama, što izaziva polemike o motivaciji i utjecaju moćnih ekonomsko-političkih lobija. Zaštita interesa Elektroprivrede BiH treba biti nacionalni prioritet.

I dok se Elektroprivreda BiH suočava s financijskim izazovima, stvarni razlozi lošeg poslovanja ovog giganata ostaju u sjeni, dok se cijene električne energije za građane i privredu planiraju povećati.

(24sata.info)

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima