back to top

Klanjana dženaza i obavljen ukop Abdulaha Sidrana

Dženaza-namaz jednom od najistaknutijih predstavnika književne, pjesničke i scenarističke scene BiH Abdulahu Sidranu klanjana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Dženazu je imamio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a tevhid je  proučen u Ferhadija džamiji.

Nakon dženaze tabut sa Sidranovim tijelom je kroz špalir napravljen od Gazi Husrev-begove džamije do džamije  Ferhadija nošen s ruke na ruku do mjesta ukopa.

 Brojni prijatelji , poznanici i prije svega poštovaci došli su da isprate  pjesnika za kojeg je književnik Zlatko Topčić na ranije održanoj komemoraciji kazao da je „otišao  glas po kojem nas prepoznaju; pjesnik koji je najpotpunije izrazio biće svoga  naroda i duh svoga vremena; dokaz kosmičke pravde kako se veliki pjesnici mogu iznjedriti i u malim jezicima i malim narodima, možda najprije u njima“

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života.

Scenarista je filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata”, “Otkup sirove kože“, Oranje mora“.

Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su: Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, 1979; Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, 1986; Nagrada Skender Kulenović, 2002;  Bosanski stećak – nagrada Društva pisaca BiH za životno djelo, 2004;  Nagrada za slobodu govora i izražavanja Fondacije za slobodu govora i izražavanja, USA, 1993; Nagrada Slobode PEN centra Francuske, 1994; Premio letterario della Fondazione Laboratorio Mediterraneo 1996; Premio letterario dedicato a Umberto Saba, Trieste, 2005.

Filmske nagrade i priznanja su mu: Zlatna Arena, jugoslavenskog filmskog festivala u Puli za scenarij filma Sjećaš li se Doli Bel; Zlatna Arena, istog festivala, za scenarij filma Otac na službenom putu; Zlatna Arena, istog festivala, za scenarij filma Kuduz; Nagrada Vjekoslav Afrić, za doprinos jugoslavenskoj kinematografiji; Felix, nagrada Evropske filmske akademije, za film Kuduz; Kaciga celjskog viteza, za film Savršeni krug; Zlatni lav, filmskog festivala u Veneciji, za film Sjećaš li se Doli Bel; Zlatna palma, filmskog festivala u Kanu, za film Otac na službenom putu.

Nominacije za Oskara: Sjećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu, Atorzija; a bio je počasni doktor (Doctor honoris causa) Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti Evropske filmske akademije ESRA ParisSkopjeNew York.

Foto: Fena
Klanjana dženaza i obavljen ukop Abdulaha Sidrana
Foto: Fena

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima