back to top

Klanjanje bajram-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Veliki broj vjernika je klanjao bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović, koji je naglasio da je za muslimane Kurban-bajram blagdan žrtve, vrijeme u kojem nas uče da budemo spremni podnijeti i najveću žrtvu za vrijednosti koje nas oplemenjuju u životu.

Reisul-ulema je istakao važnost vjere, moralnog postupanja i slobode govora. Također je upozorio na politike tribalizma i nacionalizma te apelovao na očuvanje zajedničkog života.

Prisutni vjernici su iskazali radost zbog dolaska Kurban-bajrama i planiraju podijeliti tu radost sa svojim porodicama i prijateljima. Bajram-namaz je klanjan i u drugim džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno bajramsko čestitanje će biti održano kod reisul-uleme u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice nakon centralne bajramske svečanosti. Kurban-bajram traje četiri dana.

Bajram šerif mubarek olsun!

(24sata.info)

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima