back to top

Klub od 100 milijardi dolara: Ovih 14 ljudi ima bogatstvo od 12 cifara

Članstvo u Klubu od 100 milijardi dolara je veoma ekskluzivno – u pitanju je elitna klasa milijardera koji imaju 12-cifreno bogatstvo.

Ove godine se u ovaj Forbesov klub kvalifikovalo rekordnih 14 članova širom svijeta. To je više u odnosu na šest prošle godine i samo jedan više nego u 2020. Mnogi od njih su se obogatili osnivanjem tehnoloških kompanija.

Kao grupa, ovi svjetski milijarderi su 120% bogatiji nego prije jedne decenije. Ali ovih 14, čije je bogatstvo poraslo 255% u istom periodu, prošli su mnogo bolje od prosječnog milijardera. Njihova neto vrijednost je daleko nadmašila inflaciju (porast od 32%) i šire tržište dionica (porast indeksa S&P 500 od 182%), što ih je svrstalo u društvo NFL franšiza (porast od 257%) u smislu vrtoglave vrijednosti.

Ovih 14 pojedinaca ukupno vrijede 2 biliona dolara, što znači da samo 0,5% od 2.781 milijardera u svijetu drži 14% ukupnog bogatstva milijardera.

Nije bilo tako davno da se 100.000.000.000 dolara činilo nedostižnim, čak i za skup milijardera. Godine 1987, kada je Forbes objavio svoju prvu globalnu rang-listu bogatstva, pronašeno je samo dvoje takvih ljudi, obojica japanskih tajkuna, vrijednih više od 10 milijardi dolara (oko 27 milijardi dolara u današnjim dolarima, suma koja bi bila na 69. mjestu na listi za 2024.).

Bio je potreban balon dot-coma da bi se stvorio prvi centimilijarder, Bill Gejts, čije su ga dionice Microsofta nakratko gurnule na preko 11 cifara 1999, prije nego što je krah prepolovio njegovu neto vrijednost. Niko se ne bi približio skoro dvije decenije, čak i kada su tržišta porasla prije i poslije Velike recesije. Džef Bezos je konačno iznova provalio kod krajem 2017. godine, postavši drugi milijarder te veličine kada je Amazon skočio ka tržišnoj kapitalizaciji od 1 bilion dolara. Ipak, trebalo je do 2021. da se Klub od 100 milijardi dolara proširi mimo Bezosa, kada su Ilon Mask, Bernar Arno i Bil Gejts napravili takav skor.

Sada, sa megabogatstvom koje raste širom svijeta , članstvo je iz dana u dan sve češće. Petnaesta osoba, L’Oréalova nasljednica Françoise Bettencourt Meyers (vrijedna 99,5 milijardi dolara), kuca na vrata ovog kluba, a tehnološki mogul Michael Dell (91 milijardu dolara) nije daleko iza nje.

Evo kompletnog Forbesovog spiska najekskluzivnijeg kluba na Zemlji, od najmanjeg do najbogatijeg. (Neto vrijednost je od 8. marta 2024.)

14. Karlos Slim Helu
Neto vrijednost: 102 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Telekom | Državljanstvo: Meksiko
Slim se rangirao kao najbogatija osoba na svijetu od 2010. do 2013. godine, na vrhuncu vrijednosti od 74 milijarde dolara. Iako je sada 13 drugih ispred njega, on je i dalje bogatiji nego što je ikada bio zahvaljujući porastu meksičkog pezosa i skoku cijene dionica od 60% njegovog industrijskog konglomerata Grupo Carso.

13. Amansio Ortega
Neto vrijednost: 103 milijarde dolara | Izvor bogatstva: Zara | Državljanstvo: Španija
Ortegino bogatstvo poraslo je za 26 milijardi dolara od prošle godine, poguravši njegovu neto vrijednost na 12 cifara nakon skoka od 43 odsto dionica njegovog trgovca odjećom, Inditexa, koji vodi lanac brze mode Zara. Ortegin portfelj nekretnina, koji uključuje logistiku, stambene i poslovne nekretnine uglavnom u Evropi i Sjevernoj Americi, sada vrijedi 20 milijardi dolara i iznajmljuje se zakupcima uključujući Apple, Amazon i Walmart.

12. Majkl Blumberg
Neto vrijednost: 106 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Bloomberg LP | Državljanstvo: SAD
U avgustu je Bloomberg LP imenovao Vlada Klijačka za izvršnog direktora, svog prvog izvršnog direktora od 2014. godine, kada se Bloomberg vratio nakon tri mandata kao gradonačelnik Njujorka. Takođe pravi dugoročne planove za svoj novac. Prošlog aprila, 82-godišnji suosnivač finansijskog tehnološkog i medijskog giganta javno se obavezao da će donirati svoj 88% udjela Bloomberg Philanthropiesu, koji finansira projekte za prevenciju klimatskih promjena i javnog zdravlja, kada umre, ako ne i prije.

11. Sergej Brin
Neto vrijednost: 110 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Google | Državljanstvo: SAD
10. Lari Pejdž
Neto vrijednost: 114 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Google | Državljanstvo: SAD
Suosnivači Googlea sada su četiri godine udaljeni od svakodnevnih poslovnih operacija, ali su i dalje najveći pojedinačni dioničari tehnološkog giganta. Pejdž se uglavnom klonio pogleda javnosti, provodeći vrijeme na svojih pet prijavljenih privatnih ostrva, uključujući jedno na Fidžiju i drugo u Portoriku. Brin je izašao iz polu-penzionisanja kako bi prošle godine podnio promjene na Googleovim modelima AI chatbotova i bio je naveden kao „osnovni saradnik“ kada je Gemini objavljen u decembru.

9. Mukeš Ambani
Neto vrijednost: 116 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Diversified | Državljanstvo: Indija
Ambani je ove godine postao prvi azijski član kluba od 100 milijardi dolara, zahvaljujući rastućim dionicama njegovog konglomerata Reliance Industries. U martu je bio domaćin trodnevne gala večere u Reliance rafinerskom kompleksu kako bi proslavio predstojeće julsko vjenčanje svog najmlađeg sina Ananta. Rijana je nastupila pred 1.600 gostiju, među kojima su bili Mark Zakerberg, Bil Gejts i Ivanka Tramp. Ambanijeva Reliance Industries posjeduje Network18, koja je vlasnik licence Forbes Media.

8. Stiv Bolmer
Neto vrijednost: 121 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Microsoft | Državljanstvo: SAD
Vlasnik Los Angeles Clippersa premjestiće svoj tim – peti po vrijednosti u NBA ligi – na novi stadion ovog ljeta: (privatno finansiran) Intuit Dome vrijedan 2 milijarde dolara, u blizini aerodroma Los Anđeles (LAX). Bolmerovo bogatstvo poraslo je za 40 milijardi dolara od prošle godine, dijelom zbog veće vrijednosti Clippersa, ali uglavnom zahvaljujući rastućim dionicama Microsofta.

7. Bil Gejts
Neto vrijednost: 128 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Microsoft | Državljanstvo: SAD
Uprkos tome što je skoro najbogatiji nego što je ikada bio, Gejts je najniže rangiran od 1992. zahvaljujući oštroj konkurenciji na vrhu, skupom razvodu 2021. i 59 milijardi dolara koje je dao u dobrotvorne svrhe. Suosnivač Microsofta bio je najbogatija osoba na svijetu 18 od 23 godine u periodu od 1995. do 2017. godine.

6. Voren Bafet
Neto vrijednost: 133 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Berkshire Hathaway | Državljanstvo: SAD
Bafet, čiji je dugogodišnji poslovni partner Čarli Manger umro u 99. godini u novembru, našao se u neobičnom konfliktu prošle godine, sukobljavajući se s kolegom milijarderom Džimijem Haslamom oko cijene Berkshire Hathawayjeve akvizicije Haslamovog centra za kamione, Pilot Travel Centers. Stranke su se nagodile u januaru, a Berkshire je kupio posljednjih 20% Pilota za 2,6 milijardi dolara. Dionice Berkshirea su na rekordnom nivou, za 30% više u odnosu na prošlu godinu.

5. Leri Elison
Neto vrijednost: 141 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Oracle | Državljanstvo: SAD
Deceniju nakon što se povukao s mjesta izvršnog direktora Oraclea, Elison je i dalje njegov predsjednik, CTO i njegov najveći dioničar, s udjelom od 40% kompanije. Dionice Oraclea porasle su za 34%, a Elisonu su donijele vrijednost više od milijardu dolara (prije poreza) dividendi u posljednjih 12 mjeseci, što mu je pomoglo da postane bogatiji za 34 milijarde dolara. Njegovi drugi poduhvati ne idu dobro: njegov udio u kompaniji X vrijedi manje od trećine od milijardu dolara koje je platio za njega, a Project Ronin, startup softvera za rak čiji je suosnivač 2018. godine, trebalo bi da bude ugašen.

4. Mark Zakerberg
Neto vrijednost: 177 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Facebook | Državljanstvo: SAD
Kakav je to bio trk za generalnog direktora kompanije Meta. Nakon što su dionice giganta društvenih medija pale za 75% u odnosu na vrhunac iz 2021. godine, Zakerberg je otpustio gotovo četvrtinu zaposlenih dok je zadržao velike opklade na AI i metaverzum. Dionice su se skoro utrostručile u protekloj godini, čineći Zaka, sa 39 godina, bogatijim nego što je ikada bio.

3. Džef Bezos
Neto vrijednost: 194 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Amazon | Državljanstvo: SAD
Osnivač Amazona osvojio je zlato ove godine, u smislu bogatstva i imovine. On je bogatiji za 80 milijardi dolara, zahvaljujući skoku od 93% njegovih dionica u e-trgovini Leviathana. U međuvremenu, potrošio je 150 miliona dolara kupujući kuće na ostrvu “bunkera milijardera” u Majamiju u sklopu preseljenja na sunčanu Floridu koja je pogodna za poreze, nakon tri decenije “stolovanja” u Sijetlu.

2. Ilon Mask
Neto vrijednost: 195 milijardi dolara | Izvor bogatstva: Tesla, SpaceX | Državljanstvo: SAD
Mask je daleko od novembra 2021. godine, kada je postao prva osoba ikada vrijedna 300 milijardi dolara. Od tada je nekoliko puta stekao i izgubio titulu „najbogatijeg na svijetu“, jer su njegove hrabre opklade ili poljetele (procjena SpaceX-a skočila je 80% na 180 milijardi dolara) ili propale (X, raniji Twitter, vrijedi nekih 70% manje nego kada ga je kupio u oktobru 2022., a dionice Tesle su pale za 57% od kraja 2021.). U januaru je sudija iz Delavera poništio njegov bonus za Tesline berzanske opcije za 2018, danas vrijedan 46 milijardi dolara. Forbes je spustio dionice za 50 odsto čekajući Maskovu žalbu.

1. Bernar Arno
Neto vrijednost: 233 milijarde dolara | Izvor bogatstva: LVMH | Državljanstvo: Francuska
Najbogatija osoba na svijetu drugu godinu zaredom. Arnoovo bogatstvo poraslo je 10% u 2023. zahvaljujući još jednoj rekordnoj godini za njegov luksuzni konglomerat, LVMH, koji posjeduje brendove poput Louis Vuitton, Christian Dior i Sephora. Prošle godine, modni gigant je najavio 16,5 milijardi dolara neto dobiti uz 94 milijarde dolara prihoda. Arno je učvrstio svoj plan nasljeđivanja da zadrži porodičnu kontrolu nad kompanijom u januaru, kada je predložio da se njegovi sinovi Aleksandr i Frederik dodaju u odbor LVMH-a, gdje su se pridružili njegovoj dvoje najstarije djece, Antoan i Delfin.

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima