Koja je najveća greška koju parovi prave nakon svađe?

Svađanje u romantičnoj vezi nije samo normalno, već je i zdravo. Kada smo bili mali, šalili smo se sa onom čuvenom izrekom “ko se tuče, taj se voli”, što su čak potvrdila i neka naučna istraživanja.

Jeste li se ikada zapitali oko čega se parovi najviše svađaju? Iako će mnogi pomisliti da je u pitanju novac i djeca, nauka je potvrdila da se stariji parovi najčešće svađaju oko daljinskog upravljača.

Parovi svih starosnih grupa se svađaju i zbog iritantnih navika, pola, obaveza u domaćinstvu, roditelja (a posebno svekrve), prijatelja i zajedničkih obaveza, i vremena koje (ne) provode zajedno. Te sitne rasprave ne moraju da utiču na vezu, sve dok je poštovanje osnovna vrijednost u vezi ili braku.

Međutim, kada sebičnost pređe granicu i osobu povrijedimo na konkretniji način, više ne govorimo o borbi koja je dobra za razvoj odnosa na dubljem nivou. Takve “tuče” su iscrpljujuće, a ponekad mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, posebno ako se dešavaju sistematski.

Zato treba pošteno raspravljati. Bračni savjetnik i trener Lesli M. V. Dores je ukazao na najveću grešku koju pravimo poslije svađe sa partnerom – bez obzira jesmo li se svađali zbog prljavih čarapa ili nekog konkretnijeg problema.

Parovi koji se poslije svađe ponašaju kao da se ništa nije desilo imaju mnogo veći problem od parova koji danima ne prestaju da se svađaju zbog istih sitnica, kaže Lesli. Dakle, ignorisanje problema je najgora stvar koju možete da uradite za svoju vezu.

Ako se ne svađate kada ste ljuti – poslije nekog vremena emocije će splasnuti. Vjerovatno ćete sutradan biti umorni nakon napornog dana na poslu, djeca će biti zahtjevna, a vi nećete imati dovoljno energije da partneru objasnite u čemu je problem.

I tako počinje začarani krug – sve do prekida. Male stvari koje ignorišete na kraju se manifestuju kao veliki problemi. Vaš partner će tada pomisliti da od muhe pravite slona, a vaša osjećanja će biti stvarna i veoma intenzivna. I tu bi mogli nastati konkretni problemi, objašnjava Lesli.

Zato, svaki problem treba detektovati, naglas reći i o njemu razgovarati kako biste zajedničkim snagama pronašli rješenje i nastavili dalje da gradite svoj odnos, prenosi zadovoljna.hr.

(Zene.ba)

Koja je najveća greška koju parovi prave nakon svađe? Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima