Koju hranu treba izbjegavati u trudnoći?

Kad ste u blagoslovenom stanju, konzumiranje raznovrsne hrane je dobro kako za vas, tako i za vašu bebu.

 

Međutim, postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da jedete jer biste mogli naškoditi vašem ili bebinom zdravlju; a tu je i hrana koja je bezbjedna, osim ukoliko se ne unosi u velikim količinima.

Šta ne trebate jesti?

Glavne namirnice koje treba izbjegavati su:

 • meki sirevi
 • nedovoljno kuvano ili sirovo meso
 • morski plodovi
 • neoprano voće i povrće
 • sladoled
 • nedovoljno kuhana ili sirova jaja
 • nepasterizovano mlijeko
 • alkohol

Hrana koju treba ograničiti je:

 • kofein
 • riba
 • pileća jetra

Opasni rizici

Svaka od ovih namirnica nosi različite rizike tokom trudnoće. Neka hrana može biti kontaminirana klicama koje mogu izazvati infekcije, dok druga hrana sadrži supstance koje mogu naštetiti vašoj bebi – npr. listerioza, koju izaziva bakterija listerija, je retka infekcija koja obično ne predstavlja problem za zdrave ljude, međutim, ako ste trudni, može izazvati pobačaj, prevremeni porođaj ili mrtvorođeno dijete.

Namirnice koje mogu biti kontaminirane listerijom uključuju: neoprano ili prethodno rezano voće i povrće, meki sirevi, nepasterizovani mlečni proizvodi, sladoled, dimljeni ili sirovi morski plodovi, dimljeno meso, pašteta i hladna piletina, dinja, nepasterizovani sok.

Toksoplazmoza, uzrokovana parazitom toksoplazmom, je infekcija koja može uticati na vašu bebu ako je dobijete prvi put tokom trudnoće. Ovo je rijetkost, ali je važno biti oprezan jer može izazvati oštećenje mozga ili sljepilo kod bebe. Namirnice koje mogu biti kontaminirane toksoplazmom uključuju: nedovoljno kuvano meso, neoprano voće i povrće.

Salmonela je bakterijska infekcija koja nastaje kao posljedica trovanja hranom, a ukoliko je dobijete u trudnoći može izazvati pobačaj. Namirnice koje mogu biti kontaminirane salmonelom su sirova ili nedovoljno kuvana jaja, jaja koja su napukla tokom skladištenja, susam, humus, nedovoljno kuvano meso i piletina.

Trovanje merkurom se dešava prilikom pretjerane konzumacije ribe koja sadrži živu. Visok nivo žive može uticati na razvoj nervnog sistema vaše bebe. Najviši nivoi ovog metala se nalaze u ajkulinom mesu, marlinu, sabljarci i somu.

Previše vitamina A može da naškodi vašoj bebi. Pileća jetra sadrži puno vitamina A i treba je ograničiti.

Visok nivo kofeina može povećati rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i rađanja bebe sa malom težinom. Kofein se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, kao što su kafa, čaj i čokolada. Takođe se dodaje nekim bezalkoholnim i energetskim pićima, prenosi “Pregnacybirthbaby”.

Žene.ba

Koju hranu treba izbjegavati u trudnoći? Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima