Konaković i Fidan: Ekonomska saradnja između BiH i Turske treba dalje razvijati

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Ankari sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom, u okviru njegove službene posjete Republici Turskoj. Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Turske, aktuelnoj političkoj situaciji u obje zemlje, europskim integracijama i regionalnim odnosima.

Konaković i Fidan su se usaglasili da su politički odnosi i bilateralna saradnja između dviju zemalja vrlo dobri i intenzivni na političkom, društvenom i kulturnom planu. Obje strane su zainteresirane za kontinuirani razvoj svestranih bilateralnih odnosa i saradnje, te je naglašena važnost održavanja redovnih političkih kontakata na svim nivoima.

Konstatovano je da bi ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Turske trebalo dalje razvijati, povećanjem trgovinske razmjene i rastom obima turskih investicija u Bosni i Hercegovini, u korist obiju zemalja.

S tim u vezi, istaknuta je potreba povezivanja kompanija dviju zemalja, s posebnim fokusom na sektorskoj saradnji o oblasti namjenske industrije, prehrambene i automobilske industrije i turizma. Predloženo je i intenziviranje ekonomske saradnje između dviju država kroz učešće na poslovnim forumima, ali i kroz direktne kontakte između privrednika.

Konaković se zahvalio Republici Turskoj što, pored snažne podrške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti Bosne i Hercegovine, pruža snažnu podršku Bosni i Hercegovini, u okvirima svojih kompetencija, njenom putu europskih i euroatlantskih integracija.

Naglasio je stabilizirajuću ulogu Turske na Balkanu kroz trilateralni oblik saradnje BiH-Srbija-Turska. Kazao je da je izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, uz podršku Turske, jedan od najvećih projekata i izrazio zahvalnost za podršku predsjednika Turske i turskih banaka u realizaciji ovog projekta. Sagovornika je informisao i o zainteresiranosti bh. strane za izgradnju autoputa za Sarajevo preko Sandžaka.

Posebno je pozdravio i zahvalio se na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH koja je do sada investirala oko 400 miliona dolara, kao i na svim drugim projektima koje realiziraju turske institucije i razni subjekti (NGO i sl.) u Bosni i Hercegovini.

Šef bh. diplomatije upoznao je turskog ministra o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji, istakavši da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje opredijeljena svojim vanjsko-političkim ciljevima koji zahtijevaju kontinuiranu opredijeljenost i unaprijeđivanje odbrambenih sposobnosti zemlje, izgradnji jakih demokratskih institucija, jačanju i modernizaciji Oružanih snaga. Naglasio je da je za Bosnu i Hercegovinu prioritet mir i da je mir važan za ekonomski razvoj regiona zapadnog Balkana koji je najbliži Evropi.

Razgovarano je i o nedavno objavljenom izvještaju EK o napretku zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, i obavezama koje su pred njima kako bi se ubrzao proces integracija. Konakovič je istakao da naša integracija prema EU “ide punom brzinom” i da ćemo nastaviti predano raditi na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK kako bi ubrzali početak pregovora. Ocijenio je kako uslovna preporuka za otvaranje pregovora za pristup BiH Evropskoj uniji predstavlja važnu političku poruku za našu zemlju, koja obavezuje na daljnje intenzivno djelovanje na tom planu.

Konaković i Fidan su razmijenili mišljenja i o situaciji u Pojasu Gaze, oštro osudivši ubijanje civila, među kojima najviše žena i djece. Saglasni su da se rat mora što prije okončati i poduzeti sve aktivnosti na uspostavi trajnog mira. Turski ministar Fidan je pozvao Zapadne zemlje „da ćutanjem ne budu saučesnici u zločinu.“

Na sastanku je pozdravljena kvalitetna ugovorna baza dviju država, te izražena nada da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma koji su u fazi pregovaranja/provedbe internih zakonskih procedura.

Šef turske diplomatije Hakan Fidan je ponovio punu podršku svoje zemlje nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku euroatlantskim integracijama. Istakao je da Turska na konstruktivan način pristupa svim stranama u Bosni i Hercegovini, te apelovao na političke lidere u našoj zemlji da dijalogom rješavaju sve domaće probleme. Najavio je nastavak turske podrške i pomoći Bosni i Hercegovini. Kazao je da je Bosna i Hercegovina ključna zemlja na Balkanu i da su za Tursku mir i stabilnost veoma važni.

Konaković će se danas u Ankari sastati i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom i predsjednikom Međuparlamentarne grupe prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Republike Turske Refikom Özenom, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

033.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima