KOSOVO ODBACUJE VUČIĆEVE NAVODE U GOVORU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A

KOSOVO ODBACUJE VUČIĆEVE NAVODE U GOVORU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A

  • Kao ministrica vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo, najoštrije osuđujem i u potpunosti odbacujem kao neistinite i pokušaj iskrivljavanja povijesti izjave o Republici Kosovo koje je predsjednik Srbije dao u svom izlaganju pred Općom skupštinom UN-a, gdje, između ostalog, ishodište ruske agresije na Ukrajinu vidi u neovisnosti Kosova, te besramno tvrdi da se 2008. Srbiji dogodilo ono što se dogodilo Ukrajini – kazala je Gërvalla.

„VUČIĆ IZJAVAMA PREKRŠIO OBVEZU PREUZETU SPORAZUMOM O NORMALIZACIJI ODNOSA KOSOVA I SRBIJE“

Gërvalla je istaknula da je Vučićeva paralela da se Ukrajini događa ono što se 2008. dogodilo Srbiji kleveta i pokušaj iskrivljavanja historije, te dodala  da je Vučić ovim izjavama prekršio obvezu preuzetu Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

  • Tim sporazumom predsjednik Srbije se također obvezao da Srbija neće istupati u ime Republike Kosovo na međunarodnim forumima, te da se neće protiviti članstvu Republike Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uključujući i UN –  kazala je Gërvalla, prenose Reporteri.

Rezolucijom Ujedinjenih naroda 1244, na koju se poziva Beograd, okončani su ratni sukobi na Kosovu, a srpska policija i jugoslovenska vojska povukle su se 1999. godine s Kosova nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma čime je također završeno NATO bombardiranje SR Jugoslavije.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova koju je ta zemlja proglasila 2008. godine, a u tome ima podršku Rusije i Kine članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta. 

Kosovska ministrica vanjskih poslova drži da ako postoji sličnost između ruske agresije u Ukrajini i slučaja Kosova, to je samo u tome što je Rusija danas gađala Ukrajinu i Ukrajince, kao što je Srbija 1999. gađala Kosovo i kosovske Albance.

  • To je razlog zašto Republika Kosovo danas bez imalo oklijevanja podržava Ukrajinu u njenoj pravednoj borbi protiv ruskog zločinačkog agresora. Istodobno, čini se jasnim da je to razlog zašto Srbija nastavlja podržavati Putinovu Rusiju, što je predsjednik Srbije otvoreno i bez oklijevanja potvrdio u istom govoru u UN-u – rekla je Gërvalla.

Vučić je u obraćanju pred UN-om izjavio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, te da ne mijenja svoja načela bez obzira na prijateljstvo s Rusijom ali i istaknuo da nije spremna okrenuti leđa tradicionalnim prijateljstvima koja je gradila stoljećima.

„SRBIJU VODI ČOVJEK KOJI NE SHVAĆA ŠTA SE U SVIJETU DOGAĐA“

Zamjenik predsjednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je u petak da je govor Vučića pred praznom dvoranom u Ujedinjenim narodima potvrdio da Srbiju vodi čovjek koji prije dva desetljeća nije shvatio šta znači pad Berlinskog zida i koji danas ne shvaća što se u svijetu događa.

Stefanović je ocijenio da je pravi simbol Vučićev govor u praznoj dvorani  “pljesak Ivice Dačića koji nije razumio ni riječ, jer ne govori engleski jezik”, prenosi Beta.

  • Govor udaljenog i izoliranog rođaka nije naišao na bilo kakav odjek, osim zebnje da Vučić definitivno vraća retoriku devedesetih i mogućnost daljih sukoba. Ovim nastupom nismo stekli nove prijatelje, novu podršku i nismo pokazali da smo dio rešenja – rekao je Stefanović.

U izaslanstvu s Vučićem u New Yorku bili su srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i veleposlanik Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, a Vučić je na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a imao niz bilateralnih susreta.

(E.F. / FENA)

The post KOSOVO ODBACUJE VUČIĆEVE NAVODE U GOVORU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima