KS: Potpisani ugovori za plasman kreditnih sredstava za 2023. godinu subjektima male privrede

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović i predstavnici banaka – Bosna Bank International i UniCredit Bank potpisali su danas u Sarajevu ugovore za plasman kreditnih sredstava za 2023. godinu subjektima male privrede.

Sredstva za ovu namjenu je osiguralo Ministarstvo privrede u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Ministar Mijatović je kazao da Ministarstvo privrede KS od 2016. godine provodi ove poticajne mjere na osnovu Zakona o razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo, koji je donesen 2015. godine.

– Kroz ovaj konkretan program, odnosno plasiranje poticajnih kreditnih linija, ukupno je iz budžeta u ovih sedam godina izdvojeno nešto malo više od 18,5 miliona KM. Ove godine taj iznos će biti 2,5 miliona KM – naveo je Mijatović.

Dodao je da se od 2019. godine ova kreditna sredstva, odnosno poticajne kreditne linije pokrivaju u potpunosti, 100 posto, od strane Ministarstva privrede, odnosno Vlade KS. Tako će biti i ove godine.

– Zahvaljujući današnjem potpisivanju sporazuma, otvorit ćemo dvije kreditne linije za privrednike, odnosno subjekte male privrede u Kantonu Sarajevo u ukupnom iznosu od 43,5 miliona KM. Od strane BBI-a 23,5 miliona KM, a od strane UniCredit Banke 20 miliona KM – kazao je Mijatović.

Po njegovim riječima, za privrednike je jako bitno da znaju koja je to novina u odnosu na prethodni period, odnosno prethodnu godinu.

Pojasnio je da su u prethodnoj godini mogli maksimalno da apliciraju, eventualno i dobiju milion KM, kamatnu stopu će pokrivati Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede, dok će ove godine maksimalni iznos za koji mogu aplicirati biti dva miliona KM.

– Ministarstvo privrede na ovaj način omogućava subjektima male privrede da obezbijede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, uz sto posto subvencioniranje kamatne stope. Namjena ovih kreditnih sredstva je obezbjeđenje tekuće likvidnosti, produktivnijeg poslovanja i rasta privrednih aktivnosti, nabavka osnovnih sredstava i dalje investiranja – kazao je Mijatović.

Napomenuo je da su banke obavezne u narednih 15 dana, nakon potpisivanja današnjeg sporazuma, da objave javni poziv, uz saglasnost Ministarstva privrede. Taj javni poziv će biti objavljen na web stranici Ministarstva privrede kao i na web stranicama banaka i u dva dnevna lista sa sjedištem u Kantonu Sarajevo.

Predstavnik BBI banke Alek Bakalović je kazao da im je ovo četvrta godina zaredom da provode ovaj program zahvaljujući partnerstvu s Ministarstvom privrede KS.

– Posebno nam je drago da smo prošlogodišnju liniju u iznosu od 49,5 miliona KM u cjelosti realizirali i sva su sredstva koja su predviđena od strane Ministarstva privrede za poticaje privrednicima KS u cjelosti realizirana – naveo je Bakalović.

Dodao je da ove godine imaju 23,5 miliona KM na raspolaganju, a novina u odnosu na prethodnu godinu je da su ove godine odlučili da ne naplaćuju naknadu za obradu finansiranja.

Predstavnica UniCredit Bank Amina Mahmutović je izrazila zadovoljstvo zbog ponovnog sudjelovanja u ovom programu, zajedno s Vladom KS i resornim ministarstvom.

– UniCredit Banka, kao lider na tržištu, je strateški opredjeljena na osnaživanje zajednice i na unapređenje poslovnog ambijenta. Ovakve kreditne linije koje finansiraju malu privredu, subvencioniranje kamatne stope, su jedan od načina kako mi možemo poboljšati poslovni ambijent za naše privrednike – kazala je Mahmutović.

Svi znamo, dodala je ona, da su mala i srednja preduzeća okosnica ekonomskog napretka svake zemlje.

Izrazila je nadu da će uspješno realizirati i ovu kreditnu liniju, kao što su i dosadašnje.

 

(033.ba / FENA)

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima