MACA: POZIVAM KOLEGE, PJEVAČE, MLADENCE DA POKAŽEMO MRVU ŽENSKE SOLIDARNOSTI PA DA U ŠTO ŠIREM LUKU ZAOBILAZIMO OVU KUĆU!

MACA: POZIVAM KOLEGE, PJEVAČE, MLADENCE DA POKAŽEMO MRVU ŽENSKE SOLIDARNOSTI PA DA U ŠTO ŠIREM LUKU ZAOBILAZIMO OVU KUĆU!

Cijeli slučaj prijavila je majka od djevojke koja je bila uposlenica u hotelu Jablanica. Djevojka rođena 1995-te godine, Enisa Klepo bila je uposlenica u hotelu Jablanica u čijim prostorijama je napadnuta od strane opasnog gazde koji je po prijavi obavio informativni razgovor sa pripadnicima MUP-a HNK PS Jablanica nakon kojeg su ga lišili slobode. Gazda ju je pretukao u večernjim satima.

Enisa Klepo je puštena na kućno liječenje dok je on pušten na slobodu. Vlasnik hotela Jablanica Amir Džafić, koji ima preko stotinu kilograma nagrnuo je na radnicu, ženu, tešku svega šezdesetak kilograma jedan na jedan, jer mu je najavila otkaz. Nije imala nikakve šanse da se brani.

Poznati sarajevski glumac oglasio se na Instagramu i pozvao sve svoje pratitelje, prijatelje i kolege na jednu stvar.

  • Ovako izgleda radnica hotela Jablanica kada se usudi da zatraži isplatu mizerne plate koju je pošteno zaradila. Povrede joj je nanio ” veliki gazda” Amir Džafić . Šta možemo mi učiniti? Možemo mnogo toga. Pozivam svoje, prije svega, sugrađanke da pokažu bar mrvu ženske solidarnosti pa u što širem luku zaobilaze ovu kuću strave gdje su radnici na sve moguće načine maltletirani. Imam informacije da je ” veliki gazda” , babin sin, i ranije fizički nasrtao i prijetio batinama radnicima hotela. Pozivam sve ustanove i institucije da otkažu sve ugovore sa hotelom Jablanica. Pozivam sve buduće mladence da ne organizuju svadbena slavlja u hotelu Jablanica. Ako bismo svi rekli ” ne” ovoj kući strave Amir Džafić bi stavio ključ u bravu. Pokažimo bar ovaj put empatiju i solidarnost prema svima koji trpe sve vrste poniženja za mizernu platu koju zarađuju kod robovlasnika. Ako i poslije ovog jablaničke ulizice budu išle u ovaj objekat onda smo ko društvo kompletno smeće i treba nam samo dobar zemljotres da nas sravni sa zemljom. To će biti ujedno poruka i poslodavcima da mogu kako hoće, ali ne mogu dokle hoće. Pitam se šta radi naše jablaničko udruženje žena Most, koje inače izlijeće iz paštete kada je god neka manifestacija,? Gdje je sad ” žena za ženu”? Da li to ima veze sa strankom koja je uvijek ” pazila” i Džafića i udruženje? – napisao je Dragan Marinković Maca.
View this post on Instagram

A post shared by Dragan Marinković Maca (@dragan_maca)


hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima