back to top

Mini srčani udar – pet simptoma koji se najčešće zanemaruju

Kada mnogi od nas pomisle na srčani udar, možda zamisle dramatičan bol u grudima koji jasno pokazuje da nešto nije u redu.

Važno je napomenuti da Američka asocijacija za srce izvještava da oko 805.000 Amerikanaca svake godine doživi srčani udar, pri čemu se oko 170.000 slučajeva (više od 20 odsto) dešava kao „mini srčani udari“ ili „tihi“ srčani udari.

Simptomi mini srčanog udara mogu biti daleko suptilniji od alarmantnih srčanih udara koji izazivaju pažnju i zahtijevaju hitnu intervenciju.

Medicinski, mini srčani udari se nazivaju tihi miokardijalni infarkt ili tiha ishemija.

Kardiolog dr Laksami Mehta i volonterka programa „Go Red for Women“, kažu da „mini ili tih srčani udar može da se javi sa minimalnim, neprepoznatljivim simptomima ili može da bude bez simptoma“.

Bez obzira na njihov manje primjetan karakter, ove tihe epizode nisu manje ozbiljne od svojih simptomatičnijih pandana.

Kada se pojave, simptomi mogu varirati i uključivati i tradicionalne znakove srčanih tegoba, poput nelagodnosti u grudima, otežanog disanja, mučnine, vrtoglavice i bolova u vilici.

Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara od suštinskog je značaja, jer rana dijagnoza i liječenje su ključni za umanjenje ozbiljnih zdravstvenih posljedica koje mogu uslijediti nakon srčanog udara.

Gorušica

Rutinski napad gorušice nekada može da bude simptom, kaže dr Mehta.

Dr Majk Sevilja, ljekar opšte prakse kaže da se njegova klinička iskustva slažu sa ovim upozorenjem i napominje da su njegovi pacijenti tražili lijekove bez recepta protiv gorišice, a imali su mini srčani udar.

Međutim, kada ovi poznati lijekovi ne ublaže nelagodnost, to je znak da problem možda ne leži u stomaku već može biti stvar srca.

Ojsećaj kao da ste napregli mišić

Bol u vratu, grudima ili gornjem dijelu leđa može se činiti kao da ste „istegli“ mišić, i ne djeluje zabrinjavajuće.

Međutim, dr Mehta i dr Sevilja upozoravaju da ne treba brzo odbaciti takvu nelagodnost. Ovi simptomi mogu biti znakovi mini srčanog udara umjesto samo znakova preteranog napora.

Produžen, naglašen umor

Osjećaj naglašenog umora tokom dužeg perioda može biti više od signala da naporno radite. Ovakav dubok, neumoljiv umor je simptom koji mnogi možda neće odmah povezati sa zdravljem srca. Ipak, ovakva vrsta umora zahtijeva pažnju ljekara i ne može da se liječi snom i kofeinom, kaže dr Mehta.

Kada se iscrpljenost čini nesrazmerna vašim dnevnim aktivnostima, to može biti suptilan znak koji vam daje vaše tijelo da nešto nije kako treba.

Teškoće u disanju mogu biti simptom mini srčanog udara

Uobičajeno je da osjećate otežano disanje nakon fizičkog napora ili tokom stresa. Međutim, dr Sevilja  kaže da ako se ova teškoća u disanju ne popravi nakon odmora, ne treba je zanemariti.

Uporni nedostatak daha, posebno kada ste imali priliku da se opustite, može da bude upozoravajući znak za mini srčani udar, prenosi City Magazine.

Simptomi slični gripu

Tokom ovog perioda godine, gotovo je očekivano da ćete doživjeti prehladu i osjećati sve simptome vezane za nju uključujući kašalj, teško disanje i umor.

Ako osoba ima rizik od srčanih oboljenja, i osjeća ove simptome koji traju dugo i ne prolaze, možda je vrijeme za pregled kod kardiologa, savjetuje dr Sevilja, prenosi N1.

Mini srčani udar – pet simptoma koji se najčešće zanemaruju Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima