MLADIĆ IZ BIH, KOJI JE U AUSTRIJI PUCAO IZ VAZDUŠNE PUŠKE, OSUĐENI SIMPATIZER ISIL-A

MLADIĆ IZ BIH, KOJI JE U AUSTRIJI PUCAO IZ VAZDUŠNE PUŠKE, OSUĐENI SIMPATIZER ISIL-A

Osumnjičeni su državljanin Bosne i Hercegovine (18) i državljanin Austrije (17), koji su samo dva dana prije tog inicdenta osuđeni zbog posjedovanja i promocije propagandnog materijala Islamske države.

Iako su tada osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne, to ih nije spriječilo da izazovu novi incident.

Kako se moglo čuti na sudu, njih dvojica su vazdušne puške kupili u Češkoj Republici i kroz prozor stana u Favoritenu, u kojem živi bh. državljanin, pucali su na prolaznike, prenose Nezavisne. Oni su optuženi za nanošenje teških tjelesnih povreda i kršnje Zakona o naoružanju.

Na sudu se moglo čuti da je 17-godišnjak posebno opasan, te da tužilac traži da odmah bude pritvoren. Vještak koji je svjedočio na suđenju rekao da je da se ovaj mladić radikalizovao tokom lokdauna, te da je takvog psihološkog profila da lako potpada pod tuđi uticaj.

Inače, obojica su na sudu izjavili da su se potpuno odmaknuli od ideja i ciljeva ISIL-a. Naime, 18-godišnjak je rekao da žali zbog svega te da on apsolutno ne podržava ISIL.

  • Tada nisam znao šta je dobro, a šta loše. Bio sam zbunjen – rekao je on, dodavši da ima kćerkicu i da ne želi da ga više povezuju sa ISIL.

Suđenje će trajati dva dana i presuda bi mogla biti već u utorak, 28. novembra.

(E.F. / Nezavisne)

The post MLADIĆ IZ BIH, KOJI JE U AUSTRIJI PUCAO IZ VAZDUŠNE PUŠKE, OSUĐENI SIMPATIZER ISIL-A first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima