back to top

MOGU LI KONAČNO “ODRASTI” DA SE SMEŠTAJU U EUROLIGI: Koji su uvjeti za A licencu?

Godinama se u srpskim košarkaškim krugovima priča što se sve treba dogoditi da jedna srpska momčad dobije A licencu Eurolige.

To se pitanje prvi put postavilo kada je Partizan bio stalni sudionik od 2001. do 2014., a zatim kada ga je preuzela Crvena zvezda. Posljednje dvije sezone oba kluba su u eliti s ambicioznim projektima i punim Arenama, što je svojevrsna atrakcija cijelog natjecanja.

Što je potrebno “Večitima” za ulazak u elitu koju trenutno čini 13 klubova – Real Madrid, Barcelona, ​​​​Baskonia, Bayern München, Panathinaikos, Olympiakos, Fenerbahçe, Anadolu Efes, Olimpia Milano, Žalgiris, Maccabi, Aswell i CSKA , čija je licenca trenutno suspendirana, ali aktivno sudjeluju u donošenju odluka u ligi budući da su jedni od vlasnika.

Uvjeti za dobivanje licence su sljedeći:

– Da je klub iz velikog grada, odnosno da na prostoru od 200 četvornih kilometara živi 200.000 ljudi. Za Beograd to nije problem, ali jest, primjerice, za Monaco, koji je jedan od glavnih kandidata za licencu. U Kneževini trenutno živi 36 tisuća ljudi.

– Da dvorana ima više od 10.000 mjesta. To je pravilo koje je Euroliga zanemarila u nekoliko slučajeva prilikom dodjele licence, jer su Aswell i Bayern dobili licence s puno manjim igralištima. Aswell je u međuvremenu dobio novu dvoranu (u kojoj ne može stalno igrati), dok će Bayern od sljedeće sezone dobiti dvoranu od 12.000 mjesta. Također, Barcelona igra u Blaugrani koja je daleko od ovih uvjeta i tek je od 2025. godine na potpuno novom stadionu. Crvena zvezda i Partizan, kao što je poznato, dijele beogradsku Arenu, koja je trenutno apsolutni hit natjecanja i najgledaniji su timovi lige.

– Jedan od najzanimljivijih uvjeta – da se grad nalazi 4 sata leta od Frankfurta!? Razlog je što je ovaj njemački grad središte zračnog prometa u Europi. I tu imamo iznimku, s obzirom da je od Tel Aviva do Frankfurta nešto više od 4 sata leta.

– Da su u krugu od 25 kilometara od dvorane najmanje dva hotela s 4 zvjezdice. Još jedan zahtjev koji Beograd ispunjava “bez znoja”.

– Jedan od ograničavajućih uvjeta je da se ne mogu dodijeliti više od dvije licence momčadima iz istog prvenstva. Naravno, postoji iznimka, jer imamo tri španjolske momčadi, a vjerojatno će zbog toga u budućnosti ispaštati Valencia, ali i francuski klubovi, budući da osim Aswella i Monaca to želi i Pariz. I “vječni” se uklapaju u to pravilo, no ostaje za vidjeti kako će se ubuduće odnositi prema Dubaiju koji želi igrati Euroligu, ali i ABA ligu.

Također, postoje kriteriji za oduzimanje licence.

– Licenca se oduzima ako je momčad tri godine zaredom zadnja na tablici. Tu imamo vrlo zanimljivu situaciju s Asvelom, koji je prije dvije sezone dijelio posljednje mjesto sa Žalgirisom, prošle sezone je bio posljednji, a ove sezone je trenutno na diobi posljednjeg mjesta s Albom. Još jedan dodatni značaj za utakmicu Crvene zvezde u utorak navečer.

– Da unutar nacionalnih liga, koje se moraju igrati da bi momčad igrala u Euroligi, momčad ne završi u drugom dijelu tablice.

– Postoji mogućnost da klubu bude oduzeta licenca ako se u međuvremenu ne ispuni uvjet s hotelima u blizini dvorane, odnosno da budu zatvoreni.

To je to što se tiče uvjeta koje beogradski klubovi sigurno ispunjavaju. Ostalo je pregovarati da se to stavi na papir.

Sportska centrala

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima