back to top

Mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablet?

Telefoni na preklop stvarno su uzele maha u posljednjih godinu ili dvije, a neki od najpopularnijih brendova ulažu sve više i više sredstava u svoju proizvodnju.

Svakako su pronašli svoje mjesto na tržištu, ali mogu izazvati zabunu kod nekih korisnika tableta. Postavlja se pitanje je li u ovom trenutku bolje kupiti novi tablet ili prijeći na preklopni telefon.

Danas preklopni telefoni nude veliki zaslon poput tableta koji se može preklopiti i cijeli uređaj lako spremiti u džep, no predstavljaju li doista cjelovito rješenje?

U ovom tekstu pokušat ćemo navesti nekoliko ključnih karakteristika prilikom usporedbe preklopnih telefona i tableta.

mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablete?

Tableti su puno jeftiniji

Jedan od prvih čimbenika koji se gleda pri kupnji uređaja je cijena. Usporedimo li cijenu rasklopnog uređaja na hrvatskom tržištu npr Samsung Galaxy Z Fold 5 s obzirom na cijenu oba tableta, prilično je jasno da ovdje postoje velike razlike. Samsung Galaxy Z Fold 5 po cijeni od oko 1200 eura bit će znatno skuplji od uobičajenih modela tableta koji nude kvalitetne specifikacije u cjenovnom rangu od 700 do 800 eura.

Naravno, premium tableti kao npr Samsung Tab S9 Ultra imat će cijenu do 1500 eura, no tržište ima toliko bogatu ponudu tableta da vrlo kvalitetan uređaj možete kupiti po znatno nižim cijenama. Ovdje možete odabrati želite li jeftiniji tablet sa specifikacijama koje zadovoljavaju osnovne potrebe, tablet srednje klase ili vrhunski tablet.

To nije slučaj s telefonima na preklop. Njihova ponuda na tržištu trenutno nije velika i u pravilu imaju prilično visoke cijene, tako da su korisnici u tom smislu praktički ograničeni.

galaksija z fold 5

Preklopni telefoni imaju bolju prenosivost

Kada su zatvoreni, preklopni telefoni funkcioniraju kao svaki obični pametni telefon, a aktivnosti poput upućivanja poziva, slanja poruka, listanja društvenim mrežama ili provjere obavijesti rade identično. U situacijama kada želite imati druge aktivnosti poput multitaskinga, čitanja e-knjiga ili potpisivanja dokumenata, samo trebate otvoriti preklopni telefon i povećati njegov zaslon.

Tableti su izvrsni za korištenje kod kuće ili u uredu, ali u kontekstu prenosivosti i mobilnosti definitivno nisu praktični. Trebat će vam torba ili ruksak za njih ako ih želite koristiti negdje drugdje.

Suština je da telefoni na preklop imaju značajno bolju prenosivost i mobilnost, a tableti im ne mogu parirati, čak i ako vam kao korisniku ne smeta nositi torbu ili ruksak.

Obje vrste uređaja imaju lošiju optimizaciju aplikacija

Iako imamo preklopne telefone na tržištu već nekoliko godina, optimizacija aplikacija za njih je još uvijek veliki problem jer se industrija teško prilagođava različitim omjerima stranica koji se često mijenjaju.

Galaxy Z Fold serije, na primjer, koristi 23,1:9 format prikaza, a Pixel Fold 17,4:9. Programerima je teško pratiti takve razlike u proizvodnji i tako individualno prilagođavati aplikacije.

Nažalost, ni s tabletima situacija nije bolja. Oni mogu koristiti malo konvencionalnije formate zaslona, ​​ali također nemaju standardne mjere i uređaji dolaze u različitim veličinama.

Jedini pozitivni aspekt svega je ono što Google želi promijeniti stanje na tržištu i sada je jedan od kriterija za rangiranje prijava Trgovina Google Play njihovu optimizaciju za veće ekrane. To tjera programere da ulože trud u bolju optimizaciju aplikacija za preklopne telefone i tablete kako bi bili uspješniji u rangiranju. Mnoge aplikacije na ovim uređajima imaju brojne pogreške i nisu optimalno optimizirane za prilagodbu, ali nadamo se da će se to promijeniti u budućnosti.

lenovo yoga x tablet

Tableti su bolji za zabavu i produktivnost

Pokušajte pogledati YouTube video na unutarnjem zaslonu preklopnog telefona i ubrzo ćete shvatiti da iskustvo nije najbolje. Nitko od korisnika ne bi volio vidjeti crne pregrade na vrhu i dnu ekrana koje zauzimaju gotovo trećinu ekrana, a na sredini je primjetan nabor.

Konzumacija medijskih sadržaja puno je bolja na tabletima jer imaju nešto veće zaslone i konvencionalne formate prikaza. Tableti su također bolji za produktivnost jer nude pregledavanje weba koje je slično iskustvu na stolnom računalu i imaju bolju podršku za olovku, što ih čini idealnim za kreativan rad. Vodeće tablete kao što su Lenovo Tab Extreme dolaze zajedno s tipkovnicom pa će se ovakvi uređaji u radu puno približiti prijenosnim računalima.

lenovo tab extreme
Lenovo Tab Extreme

Također treba napomenuti da preklopni telefoni imaju ograničenja u pogledu prihvatljive veličine, jer moraju stati u džep kada su sklopljeni. Tableti nemaju ova ograničenja i korisnici na tržištu mogu pronaći uređaje s puno većim zaslonima ako žele zamijeniti svoje prijenosno računalo.

zaslon galaxy z fold 5

Preklopni telefoni imaju osjetljive unutarnje zaslone

Posljednjih godina proizvođači su napravili veliki napredak u izdržljivosti i izdržljivosti preklopnih telefona.

Njihovo vanjsko kućište i ostali vanjski elementi su vrlo čvrsti, no problem je unutarnji savitljivi ekran koji je još uvijek krhak i može se lako oštetiti nepažljivim rukovanjem. Ono što se najčešće očituje kod internog ekrana su mrtvi pikseli, prašina koja se lakše uvlači u njega te nabor na sredini koji postaje sve izraženiji kako vrijeme odmiče korištenje uređaja.

Kada je u pitanju tablet, o tim stvarima uopće ne morate brinuti. Brojni rezultati testiranja pokazuju da će Android tablet srednje klase uvijek trajati dulje od preklopnog telefona.

samsung galaxy z fold 5 kamera

Preklopni telefoni imaju bolje sustave kamera

Za većinu korisnika telefon je uređaj koji koristi kameru, pa je prirodno da proizvođači tableta ne obraćaju previše pažnje na ovaj hardverski dio. Ponekad ćete koristiti kameru na tabletu, ali to nikada nije specifikacija koja će se oglašavati ili na koju će se fokusirati.

Ne može se reći da preklopni telefoni imaju najbolje sustave kamera u svijetu pametnih telefona. To jednostavno nije moguće jer mnoge njihove unutarnje komponente (npr. leće) moraju biti izrađene u posebnim uvjetima zbog specifičnosti uređaja. Iz tog razloga telefoni na preklop nikada ne mogu parirati kvaliteti kamera na vodećim pametnim telefonima.

S druge strane, usporedite li njihove kamere s onima na tabletima, jasno je da telefoni na preklop nude znatno bolje iskustvo. Ne treba zaboraviti ni koliko je jednostavno fotkati ili snimati video s preklopnim telefonom jer koriste kameru i kada su zatvoreni, a krajnji rezultati su u većini slučajeva puno bolji od onih na tabletima.

pro x2 612 g2 tablet mod

Baterije tableta traju duže

Vodeći Android tableti, pa čak i neki srednje klase, ponašat će se slično kao telefoni na preklop kada su u pitanju igranje, intenzivan multitasking i druge aktivnosti.

Velika razlika je u jednoj komponenti – bateriji. Preklopni telefoni nemaju puno mjesta za velike baterije. Tableti nemaju ova ograničenja i pružit će vam baterije znatno bolje kvalitete koje traju dulje.

Preklopnim telefonima još uvijek treba dosta vremena da zamijene tablete

Na kraju ove usporedbe nameće se zaključak da preklopni telefoni još uvijek nisu uređaji koji mogu zamijeniti tablete. Neke od stvari koje smo pronašli, poput osjetljivog unutarnjeg zaslona, ​​čudnih formata zaslona ili visoke cijene jednostavno nam daju pravo potvrditi da iskustvo korištenja tableta ima više prednosti.

Dakle, još uvijek postoji jasna granica između ove dvije vrste uređaja i jasno je čemu služi telefon na preklop, a čemu tablet. Možemo samo predvidjeti kako će razvoj tehnologije u budućnosti dodatno smanjiti taj jaz, a tek dolazi vrijeme kada će telefoni na preklop imati neke od karakteristika koje im sada nedostaju.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Mogu li telefoni na preklop zamijeniti tablete? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima