MUP RS-A UHAPSIO TRI OSOBE: ŽRTVAMA UZIMALI NOVAC ZA ‘INFORMACIJE’ O NAMJEŠTENIM MEČEVIMA

MUP RS-A UHAPSIO TRI OSOBE: ŽRTVAMA UZIMALI NOVAC ZA ‘INFORMACIJE’ O NAMJEŠTENIM MEČEVIMA

Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac pretresene su kuće i prostorije koje koriste navedene osobe i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Pretresi su obavljeni u saradnji sa policijskim službenicima Policijske Uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

– Nakon kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca OJT Istočno Sarajevo, dvije osobe su puštene na slobodu, a protiv njih izvještaj o izvršenim krivičnim djelima bit će proslijeđen nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri, dok će jedna osoba uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u dalju nadležnost OJT Istočno Sarajevo – saopćio je MUP RS-a.

Kako navode, utvrđeno je da su navedena krivična djela vezana za lažne dojave o namještenim sportskim mečevima.

– Način izvršenja pomenutih krivičnih djela je taj da su ove osobe pravile naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima. Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjivali ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te ih navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih osoba u BiH (najčešće putem Western Uniona, MoneyGrama, Međunarodne poštanske uputnice i dr.).

Poslije izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično – naveli su iz MUP-a RS-a.

Kako dodaju, u određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju daljnje uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od njih.

MUP RS-a ponovo apeluje na građane da ne vjeruju osobama, koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopće, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari.

– Kao što je navedeno, izvršioci ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. “dokaze” u vidu fotografija i videozapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te na taj način reklamirajUći se na društvenim pronalaze svoje potencijalne žrtve – saopćio je MUP RS-a.

The post MUP RS-A UHAPSIO TRI OSOBE: ŽRTVAMA UZIMALI NOVAC ZA ‘INFORMACIJE’ O NAMJEŠTENIM MEČEVIMA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima