back to top

Na Golom Brdu uzdižu se “Krila slobode”, simbol odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine

Na Golom Brdu, jednom od najviših uzvišenja u općini Novi Grad, gdje su agresori od 1992-1995. godine, vršili žestoke napade s ciljem ovladavanja ovom kotom, ali i rejonom brda Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, gradi se spomen “Krila slobode”, simbol odbrane i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine.

Radi se o do sada najvećem spomeniku koji će se izgraditi na prostoru grada Sarajeva, koji simbolizira hrabrost, otpor i herojstvo junaka koji su odbranili ovaj grad od agresije.

Kako je kazao općinski načelnik Semir Efendić to je jedan monument koji sliči spomenicima kakvi su nekada građeni na Tjentištu, Kozari itd., po kojima je bila poznata bivša Jugoslavija.

„Dakle, radi se o velikom, kamenom, betonskom monumentu, raspon „Krila slobode“ je oko 25 metara, a visina je oko 15 metara. To je spomenik koji će biti osvjetljen i vidljiv sa brojnih lokacija u Sarajevu, sa naplatnih kućica na autoputu, sa aerodroma, sa Bjelašnice, Trebevića itd.“, kazao je načelnik Efendić.

Grandiozni spomenik u vidu stilizirane ptice kao simbola slobode, dio je Memorijalnog kompleksa Žuč. Općina Novi Grad posljednjih godina radi na tome kako bi sačuvala od zaborava ovu lokaciju i njen značaj u periodu 1992-1995. godine u nastojanju da ovaj prostor dobije jedan memorijal, gdje bi se na jedan dostojanstven način mogle obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka i da bi se sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze.

Vrijednost samog objekta spomenika koji se trenutno gradi je 540.000 konvertibilnih maraka. Planirano je nakon toga da se vrše radovi vanjskog uređenja, a u budućnosti izgradi muzej, s tim da će se taj projekat realizirati u fazama.

Ono što je važno je činjenica da je na neki način taj prostor već postao mjesto okupljanja brojnih stanovnika Novog Grada, ali i drugih sarajevskih općina. Općina Novi Grad je u proteklim godinama izvršila spajanje puta, odnosno saobraćajnice preko brda Žuč između općina Novi Grad i Vogošća. U narednim godinama predstoji uređenje saobraćajnice kako bi se izgradio kvalitetniji pristupni put. Također, Općina je u ovogodišnjem budžetu planirala sredstva za izradu projektne dokumentacije za sam put do Golog Brda i onaj koji nas spaja preko Golog Brda prema Vogošći.

Bitke na Žuči tokom naše odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) predstavljaju niz slavnih pobjeda Armije RBiH u kojoj su svoje živote dali mnogi naši sugrađani. Kao mjesto trajnog pomena i sjećanja na te herojske bitke, Općina Novi Grad je na Žuči izgradila Dom oslobodilaca, ulaznu kapiju za Memorijalni kompleks na Golom Brdu, platou na kojem se od 2016. godine održava manifestacija obilježavanja 8. juna – Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč.

U sklopu Memorijalnog kompleksa Žuč planirana je i izgradnja još jednog objekta u kojem će se nalaziti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje i prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području, te drugi prateći sadržaji. Projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa Žuč realizira se u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima