back to top

Na meti SIPA-e u Mostaru privatne visokoškolske ustanove: Pretresi zbog sumnjivih diploma

Na području Mostara u toku je operativna akcija s ciljem izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na falsificirane diplome i sumnjive studentske dosjee, piše Klix.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije “Klaster” danas, po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, vrše privremeno oduzimanje dokumentacije od privatnih visokoškolskih ustanova iz Mostara.

Privremeno oduzimanje dokumentacije vrši se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal”, “Nedopuštena trgovina” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to “Podstrikavanje“, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, “Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i “Krivotvorenje službene isprav”.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u toku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno.

Inače, riječ je o nastavku akcije koja je u više navrata tokom 2023. godine bila realizirana širom BiH. Do sada je rezultirala oduzimanjem studentskih dosjea, računara, matičnih knjiga te novca.

The post Na meti SIPA-e u Mostaru privatne visokoškolske ustanove: Pretresi zbog sumnjivih diploma appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima