Naložena inspekcija u BiH zbog Coca-Cole

Za sada ne postoje nikakve službene informacije o eventualnim trovanjima ljudi, konkretno mineralnom vodom ili sokom u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za Fenu iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

“Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bosanskohercegovačko tršište. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere”, naveli su za Raport iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

U Republici Hrvatskoj do sada su potvrđena četiri slučaja zbog sumnjivog trovanja gaziranim pićem. Tri osobe završile su u bolnici u Zagrebu, a jedna u Rijeci.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) analizira uzorke bezalkoholnog pića iz Rijeke koje im je dostavila Sanitarna inspekcija, a riječ je o “dva kompozitna uzorka koji se sastoje od 16 bočica, ukupno osam litara tekućine”, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Riječ je vjerovatno o nekim korozivnim sredstvima i tu je najbitnije da vidimo postoje li neki strani elementi u tom piću, jer piće samo po sebi i sav sadržaj koji je unutra ne mogu takve povrede uzrokovati. Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat”, naglasio je Capak.

Također, Evropski sistem za praćenje sigurnosti hrane upozorio je na prisustvo zabranjenog pesticida klorpirifos u voću proizvedenom u Hrvatskoj. Riječ je o pesticidu koji je posebno opasan za djecu, a otkriven je u mandarinama u Hrvatskoj i Sloveniji.

– Za sada ne raspolažemo informacijom iz službenih izvora o distribuciji na bh. tržište mandarina u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida klorpirifos – kazali su iz Agencije.

Dodaju da je ovaj pesticid u BiH zabranjen.

– Donošenjem Popisa aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u fitofarmaceutskim sredstvima u BiH uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže aktivnu materiju klorpirifos u BiH je zabranjen, a prodaja, skladištenje i upotreba su bili dozvoljeni do 16. aprila 2020. godine – kazali su.

Navode da je u 2023. godine bilo slučajeva utvrđivanja ovog pesticida u hrani namijenjenoj tržištu BiH.

– Riječ je o hrani iz uvoza: breskve, šljive, pšenica prerađena u brašno, mrkva, ali su nadležni organi poduzeli mjere zabrane uvoza u BiH, odnosno povlačenja sporne hrane s tržišta. U okviru provođenja Plana praćenja ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla u 2023. godini, koji je još uvijek u tijeku, utvrđeno je prisustvo aktivne materije klorpirifos u jednom uzorku mrkve i jednom uzorku krumpira iz uvoza. Utvrđena koncentracija je bila iznad propisanog MRL-a, ali u granicama mjerne nesigurnosti, te su nadležni inspekcijski organi poduzeli zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti – istaknuli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH u razgovoru za Fenu.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se upozoravaju građani Hrvatske da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi Coca-Cola, jer uzrokuju oštećenje jednjaka i želuca, u Kliničko-bolničkom centru Rijeka potvrđen je slučaj trovanja.

Slučaj su potvrdili i iz riječke policije.

Oglasila se i hrvatska Coca-Cola i potvrdila da je jedan slučaj povezan sa njihovim pićem Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate u staklenoj bočici od 330 mililitara.

Slučaj trovanja vodom iz flašice u Hrvatskoj nije prvi, prethodila su mu još najmanje dva za koja je javnost saznala.

 

033.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima