back to top

Nastavnici, učitelji, odgajatelji u KS 29., 30. i 31. januara organizuju štrajk upozorenja

Nastavnici, učitelji i odgajatelji u osnovnim školama i vrtićima Kantona Sarajevo 29., 30. i 31. januara organizirat će od 07.30 do 09.30 sati štrajk upozorenja. Pored ostalog, traže da se plate radnika u obrazovanju odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS i da se odmah prestane s administrativnim reformama.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro danas je na konferenciji za medije obrazložio da se štrajk upozorenja organizuje i realizira kao metod sindikalne borbe kojom se iskazuje nezadovoljstvo radnika zbog “višegodišnjeg maćehinskog odnosa Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Vlade KS prema radnicima zaposlenim u javnim ustanovama predškolskog odgoja i javnim ustanovama osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja”.

Dvanaest je zahtjeva Sindikata, a to je strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, te da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odmah prestane ugrožavati stečena prava radnika.

– Zahtijevamo da se koeficijenti svih radnika odmah povećaju minimalno za 10 posto, te da najniža plata bude uvećana za 10 posto od 1. 1. 2024. godine i da se da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave – naglasio je Sivro.

Također, zahtijevaju da se odmah pokrene procedura pregovora za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS te njegovo potpisivanje najkasnije do 30.  aprila 2024. godine.

Pri tome se, kako je Sivro obrazložio, sva stečena prava radnika ne smiju umanjivati a sve odredbe Kolektivnog ugovora (plate, naknade plata i naknade koje nemaju karakter ličnih primanja) da ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture.

– Zahtijevamo da se plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja – poručio je Sivro.

Plate radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, obrazložio je, veće su za 50 posto u odnosu na plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

Jedan od zahtjeva je i da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima.

Neophodnim smatraju da se uradi novi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada te standarde ne donese bez saglasnosti Sindikata.

Također traže da se isplati pomoć po uredbi Vlade Federacije BiH i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima.

– Tražimo promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova – poručio je Sivro.

Sivro je poručio da su voljni pregovarati sa Vladom KS narednih sedam dana, jer je to u interesu svih radnika, djece, učenika i njihovih roditelja, ali ukoliko se Vlada ogluši o realnim zahtjevima Sindikata onda će stupiti u generalni štrajk i pokrenut će tužbe protiv Vlade KS, te će tražiti ostavke premijera i ministara u Vladi KS.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima